Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det är högre och inte lägre löner som skapar fler jobb!

Jag brukar ofta skriva om vikten av att skapa ett mer JÄMLIKT samhälle med mindre inkomst- och förmögenhetsklyftor och vikten av ökat fackligt inflytande, stärkt arbetsrätt och högre lägstalöner – Detta samtidigt som den sk. ”marknaden” skriker om lägre ingångslöner. Därför känns det bra att i detta inlägg kunna referera till en artikel i dagens ETC författad av Erik Hegelund som stödjer det jag brukar framföra i ämnet.

Länken till artikeln är som följer: http://www.etc.se/ekonomi/ingen-objektiv-sanning-att-laga-loner-ger-fler-jobb

I artikeln presenteras bland mycket annat studier och forskning utförda av forskarna Servaas Storm Delft och Ro Naastepad vid University of Technology i Nederländerna som påvisar att höjda löner, stärkt arbetsrätt och starkare reglering på arbetsmarknaden ger bättre produktivitet på arbetsmarknaden. Detta därför att produktiviteten ökar när det blir svårare att avskeda personal och tack vare att företagen i ett sådant läge tvingas investera i sin personal.

Detta är intressant och påvisar det jag hävdat länge – Nämligen att högre lön och bättre arbetsvilkor ger en mer inspirerad, mer lojal och hårdare arbetande medarbetare med höjd produktivitet som följd. Att detta fungerar har jag upplevt i min egen vardag då jag när jag satt i chefsställning gjorde just det – Höjde lönerna med ökad produktivitet och större vinst som resultat.

Forskaren Megan de Linde Leonard har forskat i minimilöner och dess inverkan på sysselsättningen och ur ett brett forskningsunderlag kommit fram till att minimilöner har ingen eller mycket liten inverkan på sysselsättningen.

Det är bra att vi kan lyfta debatten runt detta och debattera hur och vilken betydelse ingångslöner och minimilöner har på sysselsättningen – Detta för att skapa så stor samsyn som möjligt på vad som är vägen framåt när det gäller att sätta fler i arbete.

Denna studie likväl som andra studier jag läst på området påvisar att det sällan och aldrig finns något direkt samband mellan sysselsättning och lägstalön. Förvisso kan de i det korta perspektivet vara så att ett företag med sänkta ingångslöner kan ha råd att anställa fler utan att minska lönsamheten. Om ett företag har dålig marknadsföring eller omoderna och dyra produktionsprocesser och istället för att åtgärda dessa grundfel betalar sin personal mindre blir den låga lönen inget annat än konstgjord andning. Det kommer att funka på kort sikt men inte på lång sikt.

Artikeln pekar även på att det kan vara orsaker som svag export och bristande ekonomisk politik som kan ligga bakom hög arbetslöshet och att detta spelar bra mycket större roll än låga löner. Precis detta har jag pekat på när jag i en mängd tidigare inlägg kritiserat Alliansen och den politik de fört under de 8 år de hade regeringsmakten.

Sverige behöver inte lägre löner för att sätta fler människor i arbete – Vad Sverige behöver är RÄTT SORTS POLITIK – En politik som lånefinansierar tillväxt och arbetsskapande åtgärder – En regering som stärker arbetsrätten och fackens inflytande – En regering som genom klok ekonomisk politik och rätt fokus stärker exporten och ökar den inhemska köpkraften.

Sänkta löner är ingen lösning på arbetslösheten – Snarare är sänkta löner precis samma som att pinka på sig en kall vinterdag – I början är det varmt och skönt för att kort därefter bli kallt och obehagligt.

Vi Socialdemokrater bygger vår politik på KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE – värden som när de beaktas i den förda politiken skapar ett mer JÄMLIKT samhälle med mindre inkomst- och förmögenhetsklyftor.

Det är en gång för alla så att det har betydelse hur fördelningen av landets tillgångar bland landets medborgare ser ut. Att som de Alliansregeringar som fört nyliberal politik göra en fördelning från de FATTIGA till de RIKA skapar mindre konsumtion och lägre vinster.

En omvänd fördelning från de rika till de fattigare skapar det omvända – Nämligen ökad konsumtion och vind i seglen – Detta därför att den fattige stället för att lägga pengarna på hög använder dem för att konsumera det företagen producerar och säljer.

Därför är min politiska agenda för ett bättre och mer välmående Sverige helt klar: Det är stärkt arbetsrätt och stärkt fackligt inflytande med bättre löner och större anställningstrygghet parat med offensiva statliga satsningar i offentlig sektor och i jobbskapande åtgärder som är lösningen på Sveriges arbetslöshetsproblem – Inte sänkta ingångslöner.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

4 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Och hur ska det vara möjligt? Politik kan drivas på många sätt – Bloggande är ett och det finns bloggare och twittrare som är betydligt aktivare än jag.

  1. olle

    Du förespråkar en ökad konsumtion när vi istället måste sänka denna för att klara miljömålen, märkligt tänkande.
    Vi måste skapa ett samhälle som inte ska leva på ständig tillväxt och rusande konsumtion,när vi lyckas med detta finns balans i samhället.Verkar som din lycka består av att kunna shoppa mer med ökade inkomster. Lycka för mig är inte ett nytt kök och en massa prylar, jag har definitivt råd med mer lyx än snittet men får inte ut nåt av detta.Lyx är när mina nära och kära mår bra. Nej du har fel i dina påståenden ,det är inte konsumtion vi ska syssla med i framtiden.
    Men hoppas man får vara med i den omställning vi måste göra för att skapa ett hållbart samhälle i fred med sänkt konsumtion.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag förespråkar många saker bland annat en övergång till Cirkulär ekonomi vilket innebär att vi kan konsumera på ett hållbart sätt. För egen del har jag inga behov av att shoppa mer än jag gör idag. Inlägget är skrivet för att påvisa att det inte finns något samband mellan låga ingångslöner och fler arbetstillfällen.

      Dessutom är det bra för företagen om fler får mer att konsumera för då detta skapar arbetstillfällen – Att vi sedan ska konsumera hållbart är en självklarhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.