Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Kostnaden för flyktingar i Tyskland är 15 miljarder respektive 150 miljarder euro!

Dessa siffror representerar kostnaden för 2 olika sorters flyktingar i Tyskland om man ska tro uttalanden från SPD ordföranden Sigmar Gabriel. Den första siffran avser Tysklands kostnader för alla asylsökande flyktingar – Den andra som är 10 gånger högre avser de förluster Tyskland årligen gör på alla skatteflyktingar.

Det är rätt intressant att ställa dessa 2 saker mot varandra för att få perspektiv på flyktingfrågan. Den som läser siffrorna på rätt sätt kan med lätthet se att man genom att minska skatteflykten med 10% kan finansiera hela flyktingmottagandet utan att belasta statsbudgeten.

Jag har framfört en rad inlägg i debatten runt just skatteflykt och påtalat hur skadlig denna är för hela västvärlden.

En artikel i Dagens Arena gör gällande att skatteflykten varje år kostar EU 1.000 miljarder euro i uteblivna skatter och avgifter medan kostnaden för 1 miljon flyktingar i deras exempel landar på 12,5 miljarder euro. Kostnaden för skatteflykten blir således närmare 100 gånger större än kostnaden för flyktingmottagandet.

Den som vill läsa artikeln i sin helhet kan göra så genom att använda följande länk: http://www.dagensarena.se/innehall/skatteflykt-hundra-ganger-dyrare-an-flyktingmottagande/

Sägas ska att artikeln anger EU kommissionen och Tysklands regering/Der Spiegel som källor till siffrorna.

Jag tycker att det är viktigt att lyfta skatteflykten och dess effekter därför att skatteflykt är ett betydligt större hot än det mesta annat när det gäller Europas välfärd. Kan vi helt stoppa – eller i vart fall kraftigt begränsa skatteflykten och möjligheten att skatteplanera frigörs enorma summor pengar – Pengar som räcker till både välfärd, flyktingmottagande och till att få den grekiska ekonomin på fötter.

Det är därför underligt att vi inte är fler som öppet debatterar dessa frågor. Speciellt de partier som är för öppenhet och generös invandring borde ha mer intresse än andra av att lyfta frågan. Detta därför att minskad skatteflykt/skatteplanering är ett sätt att finansiera flyktingmottagande och kombinera stor invandring med en dynamisk välfärds och fördelningspolitik.

Genom att se till att alla betalar de skatter och avgifter de rimligen borde betala blir detta möjligt.

Frågan om skatteflykt är för övrigt under uppsegling i många länder och EU kommissionen har i avvaktan på ny lagstiftning på området startat jakten på de som ägnar sig åt skatteplanering och skatteflykt – Detta genom att använda konkurrenskommissionen för att bötfälla skatteflyktingar för erhållande av olagliga statsstöd.

Som Socialdemokrat kommer jag att dra mitt strå till stacken genom att debattera frågan flitigt – Ställa min kunskap till förfogande samt genom att vara delaktig i de förändringar som måste till för att stoppa möjligheten att skatteplanera. På samma sätt som den kunskap jag besitter på området kan användas för att skatteplanera kan den användas för det motsatta ändamålet – För att stoppa och/eller kraftigt begränsa möjligheten att skatteplanera.

Europa och EU ländernas regeringar har tröttnat på GIRIGHETEN hos de som flyr undan beskattning – Svaret på deras skatteflykt blir starkare lagstiftning och starkare kontroll – Något som bäst uppnås genom förändrade dubbelbeskattningsavtal och införande av en produktionsskatt istället för arbetsgivaravgifter och lönebikostnader.

Om ALLA betalar sin beskärda del av skatterna så skulle vi alla kunna åtnjuta lägre skatter och bättre välfärd.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.