Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Befolkningstillväxt driver fram ekonomisk tillväxt.

Jag hävdar ofta att vi ska snegla på historien och det vi gjorde då för att skapa oss en bild av hur framtiden kommer att se ut. Dessutom måste vi jämföra nutid med dåtid för att se om det vi gör i nutid fungerar bättre eller sämre en det vi gjorde i dåtid – Detta för att vara säkra på att vi applicerar rätt system och rätt metoder för det som ska skapa framtiden.

Enligt mitt sätt att se på saken var vi mycket bättre på att skapa tillväxt historiskt än vad vi är idag – Detta trots att den befolkningstillväxt vi nu ser borde vara en minst lika stor ekonomisk tillväxtmotor som den varit i historisk dåtid.

Resan mot ett bättre och mer JÄMLIKT Sverige var stark under tiden från andra världskrigets slut fram till början eller mitten av 1980-talet – Därefter har OJÄMLIKHETEN ökat och den ekonomiska utvecklingen mer eller mindre avstannat. Det är därför jag vill ta ett steg tillbaka och återinföra delar av den politik som präglade tillväxtfasen i svensk historia och använda den för att bygga en stark framtida tillväxt.

Sveriges resa mot en modern industrination och ett välfärdsland började mer eller mindre med Ådalen 1931 och arbetarrörelsens intåg på den politiska scenen. Ska man sammanfatta framgångssagan ser den ut så att det var stark och väl genomtänkt Socialdemokratisk politik som byggde Sverige.

Det var när fackföreningarna fick större inflytande och landets förmögenheter kunde användas på ett mer JÄMLIKT sätt som gynnade alla som tillväxten var som starkast.

Socialdemokratisk politik är vad som låg bakom tankarna, genomförandet och byggandet av god infrastruktur i form av vägar, järnvägar, hamnar och fungerande städer och samhällen under 1940- och 1950-talet – Allt finansierat med lån och skatter och orkestrerade genom effektiv fördelningspolitik.

På 1960-talet tog vi nästa steg i utvecklingen och byggde miljonprogrammen så att den växande och urbaniserande befolkningen skulle ha någonstans att bo.

1970-talet präglas av införandet av starka sociala trygghetssystem och slutförandet av välfärdssamhället så som vi känner det idag.

Under alla dessa år mådde både Sverige, svenskarna och svenska företag som allra bäst och utvecklingen och framtidstron ansågs vara oändlig.

Därefter hände något som jag ofta refererar till som övergången till nyliberala politiska strömningar – Dessutom en övergång till budgetar i balans och finansiering av reformer krona för krona och allt sedan dess har utvecklingen gått baklänges som jag ser det.

Under den tid vi Socialdemokrater byggde Sverige använde vi oss av lån och skatter för att finansiera byggandet av välfärdsstaten Sverige. Det var genom att låna för framtidsinvesteringar vi skapade jobb. Alla yrkeskategorier ökade – Miljonprogram och vägar och annan infrastruktur krävde byggnadsarbetare – Fler människor krävde fler som arbetade som sjuksköterskor, lärare, arbetsförmedlare, butikspersonal och fabriksarbetare.

Ökat byggande skapar större produktion av byggmaterial och ingenjörstjänster etc. etc.

Det var klok politik och framsynta politiker som skapade välfärdslandet Sverige – Något vi nu bör upprepa genom framsynta politiska beslut baserade på samma ideologiska ideal. KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE och drömmen om ett JÄMLIKT samhälle.

Förutsättningarna för att upprepa det vi gjorde från mitten av 1940-talet fram till mitten av 1980-talet har aldrig varit större än idag – Går vi ifrån nyliberalt politiskt tänkande och under en tid släpper tankarna på en budget i balans och finansiering av reformer krona för krona för att istället låna till ”framtidsinvesteringar” kan vi köra ”dåtiden” i repris till allas gagn.

Allt som behövs är Socialdemokratisk politik och politiker med politisk dådkraft – Förutsättningarna finns redan om politiken är den rätta därför att befolkningstillväxten nu är jämförbar eller högre än den som gällde när vi Socialdemokrater byggde välfärdssaten Sverige.

Historiskt såg befolkningstillväxten under den period jag refererar till ut på följande sätt:

  • 1940 ca. 6.35 miljoner invånare.
  • 1950 ca. 7 miljoner invånare.
  • 1960 ca 7.5 miljoner invånare.
  • 1970 ca. 8 miljoner invånare.
  • 1980 ca 8.3 miljoner invånare.

Tittar vi på dagens befolkningstillväxt även den i 10-års intervall ser det ut som följer:

  • 2004 ca. 9 miljoner invånare.
  • 2015 ca. 10. miljoner invånare.
  • 2025 prognos ca. 11 miljoner invånare.

Källor till siffrorna: SCB.

Att jag redovisar befolkningstillväxten är för att ge en beskrivning av vad som hände i dåtid och vad som kommer att inträffa i nutid med rätt sorts politik.

Mellan 1940 och fram till 1980-talets mitt använde vi oss av en kombination av skatter och lån för att bygga den infrastruktur som skapade bostäder, städer, vägar, järnvägar, sociala trygghetssystem och välfärd – Något som i sin tur skapade behov av mer arbetskraft vilket i förlängningen skapade tillväxt och ökad konsumtion och ännu mer tillväxt.

Det är precis detta vi ska återupprepa för att ånyo skapa tillväxt i Sverige. Precis som när vi började resan mot välfärdsstaten Sverige har vi nu en växande befolkning – Människor som behöver hus att bo i, sjukvård att tillgå, mat att äta och skolor för sina barn för att nämna några saker.

Genom att frångå nyliberal tankesätt och en budget i balans ska vi bygga framtidens Sverige. Om vi höjer i stället för sänker skatterna för de rika och högavlönade och kombinerar detta med lån till framtidsinvesteringar kommer vi precis som historiskt att skapa massor med arbetstillfällen – Något som innebär mer konsumtion och större tillväxt och ett välmående Sverige.

Vi måste byta ut den politik som gör att de redan rika kunnat berika sig på de svagares bekostnad för att istället satsa på en politik som använder samhällets resurser för HELA BEFOLKNINGENS BÄSTA – dvs. för ”flertalets” bästa.

Den politiken är NU precis som DÅ Traditionell Socialdemokratisk politik – Den politik som strävar efter ett JÄMLIKT samhälle och mindre inkomst- och förmögenhetsskillnader.

När redan förmögna får mer pengar i fickan tenderar de att lägga pengarna på hög – Kommer pengarna mindre förmögna eller en dynamisk regering tillhanda skapar de konsumtion och tillväxt.

Dessutom bör denna resa för att bli framgångsrik göras tillsammans hand i hand av regering, fackföreningsrörelse och medborgare.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.