Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det finns hopp om att ett starkt Klimatavtal sluts i Paris.

Även om jag inte i detalj vet exakt vad som skrivits i det nya avtalsförslag som ska presenteras i Paris är jag lätt hoppfull om att det kommer att bli bra och dessutom bindande på många punkter. En sak som läckt ut och som det slås på stora trumman för är att man ser ut om att ha enats om 1,5 grader som temperaturmål.

Precis som i alla förhandlingar handlar även klimatavtalet om att ge och ta och om vår tids stora gissel PENGAR.

Vem som ska göra vad och framför allt vem som ska betala vad har lett till de hetaste diskussionerna. Helt klart är det så att den rika delen av världen – Dvs. vår del måste kompensera utvecklingsländerna fullt ut om de vill få utvecklingsländerna att investera i modernare och effektivare teknologi när dessa nu ska gå från utvecklingsländer till moderna utvecklade nationer.

Dessutom går det ur det som rapporterats från förhandlingarna att förstå att de länder som utvinner fossiler inte vill se några begränsningar på detta område – Så även här måste vi se över hur dessa eventuellt ska kompenseras även om jag personligen anser att kompensation inte ska utgå.

Ett bra avtal måste ha en tydlig ansvarsfördelning om vem som ska göra vad och hur stot ansvar respektive land ska ta. Avtalet måste innehålla ett tydligt regelverk om hur efterlevnaden ska kontrolleras och för vilket straff som ska utgå om man bryter mot avtalet.

All fossilanvändning måste upphöra i framtiden – Förhoppningsvis är detta en del av överenskommelsen och något som regleras av avtalet med en utfasningsfas fram till 2030 då all fossilanvändning bör ha upphört helt och hållet.

När vi redan idag vet att just människans användning av fossiler är det som har störst inverkan på vår miljö bör detta även vara huvudnummret i avtalet om man ska kunna kalla avtalet för en framgång.

Själv vill jag se en skrivning som globalt förbjuder all nybyggnation av sådant som använder fossila drivmedel – Samt full kompensation för merkostnaden för att bygga hållbart till de länder som i dag är i utvecklingsfasen.

Vad gäller användandet av fossildrivna fordon vill jag se åtgärder som åtminstone i vår del av världen leder till en snabb övergång till helt fossilfri drift samt mer kollektivt resande. För svaga grupper ska kostnaderna för denna övergång kompenseras fullt ut – Helst genom stenhård beskattning av alla företag som ägnar sig åt utvinning och distribution av fossila drivmedel.

Jag kommer att återkomma i ärendet med ytterligare kommentarer när avtalets fulla text är känd – Fram tills dess står mitt hopp till att avtalet blir precis så bra och effektivt som expertisen efterlyst. Mänskligheten har inte råd att skapa en situation som leder till att framtida generationer ställer frågan ”Hur och varför var våra far- och morföräldrar så GIRIGA och hänsynslösa?”

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.