Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

2016 kommer att bli året när stora kapitalvärden eroderas.

Trots att jag sagt att jag inte skulle återkomma med bloggandet innan den 20 januari så bestämde jag mig för att göra ett undantag och skriva trots att jag befinner mig i Kamerun på semester.

Jag sitter för stunden i Bamenda, Kamerun och har precis kommit online för först gången på dryga 2 veckor efter att ha tillbringat kvalitetstid med familj och vänner. När jag nu uppdaterat mig på senaste veckornas händelser är det en sak som slår mig mer än något annat och det är börsernas kraftiga volatilitet och en påbörjad korrigering av världens aktiekurser.

Att det blir en korrigering är bra då en sådan i många stycken delvis korrigerar den rådande ekonomiska ojämlikheten i världen. Under allt för lång tid har vi levt med nyliberal politik som slitit sönder inte bara Sverige utan även den övriga världen. En situation där världens rikaste 3 % äger 1/3 del av världens samlande tillgångar är inte långsiktigt hållbar.

Så för att gå tillbaka till ämnet så fastnade mina ögon på en artikel med ett budskap jag väntat länge på. Affärsvärlden har en artikel i dagens webbupplaga där den brittiska storbanken uppmanar alla att sälja allt (dvs. aktier, optioner, terminer mm.) och i stället investera i högkvalitativa obligationer – Detta för att behålla kapitalet snarare än för att få avkastning på densamma.

RBS chefen Andrew Roberts spår att Europas börser ska backa mellan 10 -20 % det kommande året med störst tillbakagång på Londonbörsen. Vidare spår man att priset på Brent olja ska bottna först vid 16 USD per fat vilket mer eller mindre är en halvering av dagens prisnivå.

Länken är som följer: http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3955668.ece

Att vi under lång tid levt med stora mängder luft på världens aktiemarknader har jag skrivit om många gånger förut och därför föreslagit att bank & finansindustrin måste regleras. Utspel som dessa visar att jag har rätt i mitt påstående.

Dock är jag rädd att det även denna gång blir så att den lille spararen drabbas hårdare än storfräsarna – Därför vill jag uppmana alla småsparare att göra precis som RBS chefen säger – Sälj av aktier och aktiefonder och satsa pengarna i högkvalitativa obligationer och obligations/räntebärande fonder.

Nästa chock kommer med säkerhet att komma v ad gäller bostadslån. När börsen går ner så går räntan upp och 2016 kan mycket väl bli året när många drivs från hus och hem. Bind därför dina lån under åtminstone 2 år på en räntenivå du klarar att leva med.

Med nedgångar på världens börser följer mindre konsumtion med varsel som följd därför att storkapitalet vill mildra sina förluster så långt det går. Det är just därför jag under lång tid påtalat vikten av en sund balans mellan offentlig- och privatsektor. Vad vi politiker ska göra är att intensifiera arbetet med att stärka offentlig sektor för att minska effekterna av stora börs-svängningar – Ett arbete vi ska påbörja genast.

Dessutom skapar situationer som denna goda möjligheter för staten att låna till en bra ränta för att finansiera expansion och framtidsinvesteringar.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.