Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det finns bara en förlorare vid utträde ur facket – Arbetstagaren som begär utträde.

I samband med skandalen och avslöjandena i Kommunal så är det mer än 10.000 medlemmar som lämnat Kommunal i protest mot det som hänt. Den stora frågan är dock hur de som begär utträde tänker i och med att det bara finns en förlorare vid utträde ur facket – Nämligen den som begär utträde.

Den som begär utträde straffar således varken förbundsledningen eller någon annan – Den enda man straffar är sig själv.

Fackföreningarna är till för att vi vet att det bara är tillsammans som vi är starka. Som ensam löntagare är man svag både vad gäller löneförhandling och övriga arbetsvillkor och inte minst vad gäller anställningstryggheten. Vad vi alla måste förstå är att det ligger i arbetsgivarnas intresse att människor ska vara oorganiserade snarare än organiserade i fackföreningar  – Detta för att kunna spela ut anställda mot varandra i det marknadsekonomiska spelet.

Till alla arbetstagare som inbillar sig att de är bättre på att förhandla lönen själva och anser att de klarar sig lika bra eller bättre utan fackets hjälp vill jag säga följande – Även om du har högre lön än avtalet säger så ska du en gång för alla veta att avtalen endast och allena stipulerar lägstalönerna – dvs. den lägsta lön arbetsgivarna minst måste betala för utfört arbete. Tilläggas ska att de allra flesta arbetstagare har en lön völ ovanför denna lägstanivå.

Lönen för utfört arbete är dessutom bara en liten del av det facket åstadkommit genom att utnyttja den styrka det innebär att gå samman och förhandla som kollektiv. Hela det regelverk som berör anställningstrygghet, pensionsförmåner, sjukförmåner, föräldraledighet och turordningsregler vid permitteringar och uppsägningar skulle aldrig ha funnits om inte fackföreningarna funnits.

Sverige är ett demokratiskt land och Kommunal är en demokratiska organisation som följer demokratins spelregler vid val till de olika posterna i organisationen – så även till förbundsstyrelsen. Om man som medlem är missnöjd med ledningens sätt att sköta verksamheten är den kloka vägen – Dessutom den ENDA VÄGEN att utnyttja sina demokratiska rättigheter genom att använda sin rösträtt för att avsätta styrelsen och se till att rösta in de som gör jobbet på rätt sätt.

Dessutom är det bara som medlem man kan påverka och se till att regelverket för vad och hur styrelsen ska sköta sitt arbete ändras samt påverka vilken transparens som ska gälla i framtiden.

Därför uppmanar jag alla som redan sökt eller överväger att söka utträde att tänka efter noga. Utträde är detsamma som att bekänna sig besegrad utan chans till framtida revansch. Glöm aldrig att det endast är tillsammans vi är starka – Som enskilda individer är vi svaga och står oss slätt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.