Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Migrationsverket inne på rätt spår.

Att Migrationsverket nu börjar göra en initial sortering av de asylsökande utifrån sannolikheten om huruvida asyl kommer att beviljas eller inte är bra och välkommet då långa handläggningstiderna inte gagnar någon – Vare sig Sverige eller den asylsökande.

En snabb handläggning av de asylärenden där man redan på förhand kan göra bedömningen att sannolikheten att få avslag är överhängande gynnar alla parter – Alldeles speciellt så den asylsökande som då får kunskap om att asylskäl saknas och därför kan välja att koncentrera sig på att bygga sig en tillvaro i sitt hemland.

Förvisso kan beslutet om avslag initialt kännas både hårt och orättvist för de asylsökande som flytt sitt land på grund av fattigdom – Dock tror jag att det över tid leder till att man istället för att ansöka om asyl om och om igen kan fokusera på att bygga sig en tillvaro hemmavid.

Att dessa och andra åtgärder i syfte att korta handläggningstiderna och effektivisera processen i asylärenden införs är bra och ett tecken på att vi tar ansvar för situationen och reagerar med eftertryck. Dessutom ser jag dessa åtgärder och åtgärderna för att bli bättre på att avvisa de som fått avslag på sin asylansökan som tecken på att den fungerande migrationspolitik jag vid ett flertal tillfällen sagt är i antågande nu sakta men säkert börjar införas och få effekt.

Trots dessa åtgärder står det dock klart att handläggningstiderna i asylärenden fortfarande är alldeles för långa. 3 månaders handläggningstid i asylärenden är en rimlig målsättning – Därför ska vi oförtrutet jobba vidare och tillföra resurser hela vägen fram tills dess vi är nere på en handläggningstid på maximalt 3 månader. 

Det är känt att EU jobbar för högtryck med frågan – Detta därför att det största problemet med asylinvandringen inte handlar om huruvida människor med genuina asylskäl ska beviljas asyl eller inte – Den stora utmaningen ligger i att redan initialt sortera bort de som saknar genuina asylskäl från de som inte har det. Om detta låter sig göras så blir storleken på gruppen asylsökande i vart fall 50% mindre så som läget ser ut idag.

Jag har i en rad tidigare inlägg påtalat vikten av att hela EU gör på samma sätt och att hela EU använder samma rutiner och samma system när det gäller asyl – samt att de som beviljas asyl inte fritt ska få välja i vilket av EU länderna de placeras i. 

I den bästa av världar så ska asyl kunna sökas på alla EU länders ambassader runt om i världen samt i ett eller flera uppsamlingsläger för flyktingar belägna i t.ex. Turkiet. Asylskälen ska sedan bedömas av en EU gemensam migrations myndighet som vid beviljande fördelar och skickar den som beviljats asyl till det land de placerats i.

Rätten att söka asyl är reglerad genom internationella konventioner – Dock medför denna rättighet inte att man som asylsökande kan kräva vare sig beviljande av sin asylansökan och/eller ställa krav på vilket land man vill söka asyl i. Konventionerna som styr detta bör därför förtydligas så att alla och envar är medvetna om vilka rättigheter och skyldigheter som gäller för människor med flyktingstatus.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.