Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Sänkta och/eller frysta ingångslöner skadligt för svensk ekonomi.

Alla arbetsgivarorganisationer trummar hårdnackat ut budskapet om att ingångslönerna ska sänkas eller i vart fall frysas på nuvarande nivå – Något som självfallet gynnar arbetsgivarsidan i det korta perspektivet men som samtidigt är skadligt och förödande för svensk ekonomi både i det korta och långa perspektivet.

Senast i raden att proklamera för frysta eller sänkta ingångslöner är Svensk handels VD Karin Johansson med 175.000 kronor i månadslön som följer i fortspåren av Svenskt Näringslivs VD som har ännu mer i lön.

Att människor med så höga löner propagerar för ännu lägre löner för landets arbetare är hyckleri och bevis på att GIRIGHET och EGOISM är ledstjärnor i den värld de lever i.

Sänkta eller frysta ingångslöner är precis som jag anfört i inledningen skadligt och förödande för svensk ekonomi både på kort och lång sist. Att sänkta eller frysta löner är skadligt beror på ett antal parametrar av vilka jag listar de viktigaste nedan:

  • Sänkta löner leder till sänkt konsumtionsutrymme och därmed till lägre konsumtion – Något som över tid påverkar företagens vinster negativt.
  • Sänkta eller frysta ingångslöner leder dessutom till att löneutvecklingen i lönestegen ovanför ingångslönerna minskar eller helt avstannar vilket minskar konsumtionen ännu mer.
  • Sänkta löner leder till sänkta vinster vilket i förlängningen leder till permitteringar och större samhällskostnader.
  • Sänkta löner leder till lägre skatteintäkter för stat och kommun – Något som i förlängningen ger oss sämre välfärd.
  • Sänkta löner leder till mer ojämlikhet och större klassklyftor – något som i sin tur ökar på grogrunden till främlingsfientlighet och rasism.
  • Sänkta löner leder till större behov av bidrag för att klara livsföringen och kompensera för lägre inkomster – Något som flyttar kostnaden från företagen till staten och alla skattebetalare.

Därför ska vi inte låta oss invaggas i en trygghet att arbetsgivarorganisationerna vill sänka lönerna för att värna Sverige och dess välmående. Andemeningen är den rakt motsatta – Nämligen att berika de redan rika än mer på övrigas bekostnad.

Det absolut största hoten som uppstår om lönerna sänks är att vi i Sverige skapar grogrund för rasism och främlingsfientlighet. Sänkta eller frysta ingångslöner kommer att skapa ett Sverige som utvecklas till ett klassamhälle – Ett klassamhälle med en desperat arbetarklass som slåss för sin dagliga överlevnad är den bästa grogrund rasistiska och främlingsfientliga mörka krafter kan tänka sig.

Redan Palme på sin tid varnade för denna utveckling – I modern tid har LO:s förre chefsekonom varnat för att sänkta ingångslöner över tid kommer att sänka lönerna för mer än hälften av Sveriges befolkning med en katastrofal samhällsutveckling som följd.

Därför kommer åtminstone jag att propagera för motsatt utveckling. Sverige behöver inte frysta eller sänkta ingångslöner för att komma på fötter – Vad Sverige behöver är starka fackföreningar – högre ingångslöner och en god löneutveckling för alla som jobbar. Dessutom en stark offentlig sektor som motvikt mot näringslivets rovdrift och GIRIGHET.

Högre löner ger mer konsumtionsutrymme vilket ger mer konsumtion och därmed högre vinster för företagen och större skatteintäkter för staten – Dvs. en vinn-vinn situation för alla parter.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.