Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Folkrörelsen inom Socialdemokratin måste återskapas.

På sistone har vi Socialdemokrater förlorat stora delar av väljarsympatierna i de opinionsundersökningar som gjorts. Delar av tappet kan förklaras av att det är det är normalt att ett regeringsbärande parti förlorar något i väljarstöd mellan valen – Dock kan inte hela tappet förklaras på detta sätt. Vi måste våga vara kritiska och rannsaka oss själva och inse att största delen av tappet beror på att vi förlorat initiativet som folkrörelse på gräsrotsnivå. 

Jag har i tidigare inlägg i all välmening kritiserat mitt eget parti på en rad punkter – Detta för att få en förändring till det bättre till stånd. Som jag ser det måste vi Socialdemokrater återgå till att föra Socialdemokratisk snarare än nyliberal politik. Dessutom måste vi se till att människor återfår förtroendet för Socialdemokratin som varande en folkrörelse i vilken de känner att de kan vara med och påverka hur politiken ska utformas – Dvs. att deras åsikter räknas och betyder något.

Politiken har precis som mycket annat i samhället genomgått en utveckling. I politikens fall är dock inte utvecklingen allt igenom positiv då den samtidigt inneburit att folkrörelsetanken och det folkliga engagemanget försvunnit. Människans politiska engagemang har minskat drastiskt i och med att den dagliga politiska debatten i arbetsplatsernas fika- och lunchrum om vilken typ av samhälle man vill bygga försvunnit. Dagens politiska engagemang har minimerats till att gå och rösta en gång vart fjärde år i allmänna val.

Förnyelsen och utvecklingen hos de etablerade politiska partierna har inneburit att politik är något som utförs av professionella politiker som lever ett liv helt distanserat från de väljare de är tillsatta att representera.

Denna utveckling drivs sedan på av journalister likt K -G Bergström med flera som ofta påtalar Stefan Löfvens avsaknad av politisk erfarenhet och anger detta som en stor orsak till Socialdemokratins tapp. Bland annat beskyller man honom för att inte ha gått parallellt med sin företrädare och av denna lära sig hur politik ska drivas. Något han påtalar Erlander, Palme, Carlsson med flera gjorde – Dock spelar detta ingen roll då den folkrörelse som då fanni inte existerar för närvarande.

Det kan i själva verket vara så att just avsaknaden av politisk erfarenhet kan vara en styrka hos alla som inser att det bara är genom folklig förankring på gräsrotsnivå som ökar väljarsympatierna. Dvs. ett återuppbyggande av folkrörelsen Socialdemokraterna.

Denna utveckling måste brytas om vi ska återfå väljarnas förtroende. Man behöver inte vara politiskt erfaren för att driva politik. Vad som behövs är starkt politiskt engagemang och en brinnande drivkraft för att bygga det samhälle man eftersträvar genom att förändra det man tycker är dåligt och skadligt i bygget av det goda samhället.

Politik ska således inte utövas av ”politiska broilers” – Politik ska utövas av engagerade människor med fast folklig förankring bland folkflertalet. Det är bara folkligt förankrade politiker som tillfullo förstår gräsrötternas behov. Därför ska vi Socialdemokrater återgå till att vara just det – Folkligt förankrade genom återskapandet folkrörelsen Socialdemokraterna med vad allt det innebär.

För mig är det bara genom stark folklig förankring som väljarnas förtroende kan återvinnas. Folklig förankring parad med ständig ideologisk debatt som påvisar vilket samhälle vi vill bygga är vägen till framgång.

Ett annat bevis för att dagens politik utövas av ”politiska broilers” snarare än av engagerade människor som brinner för en specifik värdegrund går att finna i hur de flesta politiska partier behandlar de motioner som inkommer till  deras respektive kongresser.

De flesta partier har ett omröstningsförfarandet runt motioner som är allt annat än folkligt förankrat. Vid omröstningar på kongresserna tar man inte längre ställning till om en motion harmonierar med partiets ideologi eller inte och därmed sänder tydliga signaler till väljarna om vilket samhälle man vill bygga – Snarare är det så att man röstar för ett ja eller nej till en eller flera att-satser i motionen – Något som i allra högsta grad tagit död på den ideologiska debatten och distanserat politiken från väljarna.

Därför är det föga förvånande att nya politiska partier likt SD lyckas skapa större folkligt stöd än de etablerade partierna. Det handlar mindre om vilken politik de för även om SD haft stor nytta av att vara enfrågeparti i den situation världen nu befinner sig. Att SD vuxit beror nog snarare på att väljarna upplever att SD:s företrädare är närmare gräsrötterna dvs. väljarna än de övriga partierna.

I SD:s fall är det dock så att utvecklingen från gräsrotsparti till ett parti som alla andra redan inletts och när migrationsfrågan svalnar kommer stödet till SD att falna.

Vi Socialdemokrater har under lång tid stadigt flyttat oss till höger och anammat vad som får anses vara nyliberal politik. Med hull och hårt har vi köpt tanken om en budget i balans och att statens finanser ska skötas genom att investeringar ska finansieras krona för krona.

Denna hållning främjar inte folkrörelsen Socialdemokraterna då den har inneburit att samhället och den ekonomiska utvecklingen saktat ner – I vart fall om man tittar på offentlig sektor och expansiv finansiell politik som investerar för framtida tillväxt. Detta är något vi måste ändra på om vi ska klara av att bygga de bostäder som behövs för att råda bot på bostadsbristen och för att integrera nyanlända på ett bra sätt och sätta alla arbetslösa i arbete.

Folkrörelsen Socialdemokraterna måste återupprättas och just därför vi ska överge nyliberal politik och istället återgå till att föra den välförankrade folkhemspolitik som byggde välfärdslandet Sverige.

Vi ska vifta bort tankarna om att i alla lägen ha en budget i balans och finansiering krona för krona i reformarbetet. Det är inget fel i att både höja skatter och låna till reformer som skapar expansion så länge vi förklarar för väljarna hur detta kommer att hjälpa oss i bygget av det samhälle vi Socialdemokrater alltid eftersträvat.

Det samhälle som genom KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE vill skapa mindre klyftor och större JÄMLIKHET. 

Politik måste alltid vara för folket och med folket för att kännas trovärdig – Genom att återuppbygga den Socialdemokratiska folkrörelsen når vi hela vägen dit – Till ett läge där människorna känner att de kan påverka politiken och således vilken typ av samhälle de vill leva i.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.