Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Varför står jag så ensam i kampen för reglering av bankerna?

Frågan i rubriken är ytterst relevant – Dessutom har jag skrivit i ämnet många gånger och varnat för att en finanskrasch som får alla andra finanskrascher att förblekna kryper allt närmare – Görs inget inom kort kommer den dessutom att bli oundviklig och ställa till med oerhört stor skada.

Kawa Zolfagary har i ETC skrivit en mycket intressant och läsvärd krönika i ämnet och är precis som jag förundrad över att den politiska viljan att göra något lyser med sin frånvaro. För den som vill läsa artikeln är länken som följer: http://www.etc.se/kronika/tank-om-vi-hade-stallt-lite-krav-pa-vara-banker

Han påpekar mycket riktigt att bank & finansmarknadens riskexponering i derivat är betydligt större idag än den var innan finanskraschen 2008. Före den förra kraschen uppgick bankernas riskexponering på derivatmarknaden till 500 triljoner USD – Idag nästan 8 år senare är samma riskexponering uppe i hisnande 700 triljoner USD vilket innebär än större risker.

700 triljoner dollar är i pengar räknat 10 gånger mer än den samlade globala ekonomin. Då ska vi även ta i beräkning att den globala ekonomin handlar om riktiga pengar och reella värden – Vad gäller derivathandeln så är allt blott och allena luft och något som försvinner när kraschen kommer.

Kawa jämför i sin krönika dagens situation med att vi vet att det brinner och att elden kommer att ställa till med stor förödelse – Trots denna vetskap vill ingen göra något för att stoppa den.

Varför ingen gör något är därför en rättmätig fråga. Han undrar i sitt inlägg när någon sist hörde ett politiskt parti prata om att införa reglering av bank & finansindustrin och efterlyser samtidigt någon som vågar diskutera ämnet – Detta därför att han inte funnit någon sådan och därför att han liksom jag vet att bara politisk handling kan stoppa eller förmildra effekterna av den förestående kraschen.

Kawa ser ut att ha missat att jag varit på denna boll länge och med jämna mellanrum lyft frågan om reglering av banker och finansinstitut upp i dagsljuset. Att jag lyft frågan är för att få partivänner och andra att reagera så att vi kan skapa momentum i frågan och driva frågan om reglering politiskt.

En bransch där 4 höga chefer i en och samma bank – I detta fall SEB tillsammans kan plocka ut över 100 miljoner i lön, bonus och andra ersättningar för 2014 utan att vare sig politiker eller väljare reagerar är bara ytterligare ett i raden av bevis på att bankerna både måste och ska regleras. Tilläggas ska att SEB inte är ensamma om detta – Liknande system finns i de allra flesta banker.

Därför måste vi politiker precis som jag sagt tidigare reagera och agera. Banker ska regleras och fås att ägna sig åt det som är deras kärnverksamhet – Nämligen in- och utlåning av pengar samt handel med aktier och obligationer.

Dessutom måste vi reagera medan tid är så att vi slipper uppleva en ny situation där skattebetalarna tvingas gå in med skattepengar för att reparera de skador hänsynslösa och giriga banker ställt till med. Vi ska inte ha ett nytt läge där bankernas ägare hålls mer eller mindre skadelösa och där de sedan kan återupprepa de föregående misstagen och tjäna ännu mer pengar utan kännbara ekonomiska straff.

Som Socialdemokrat säger jag därför – Reglera bankerna och reglera dem nu!

Till de politiker som inte förstår eller vägrar att förstå att en reglering är nödvändig vill jag ge följande besked – När det smäller så lovar jag här och nu att ständigt påminna er om att jag varnade för detta medan tid var. Dessutom kommer jag att lägga hela skulden till kraschen på er undfallenhet att göra det nödvändiga och rätta därför att ni saknade både politisk dådkraft och mod.

Måhända ger en reglering av bank & finansmarknaden varesig kortsiktiga politiska poänger eller en snabb ökning av opinionsstödet – Över tid så är dock ett sådant beslut en självklar vinnare.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.