Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Den största politiska innovationen är JÄMLIKHET och kampen för ett JÄMLIKT samhälle.

Göran Greider ställer sig själv och andra frågan om socialdemokratin kan resa och uppnå fornstor storlek i en ledare i ETC. Hans egna svar är nej då han har svårt att se vilka systemkritiska idéer som ska användas för att socialdemokratin på nytt ska framstå som politikens sociala och politiska innovation.

I detta avseende tycker jag att Göran Greider är ute och cyklar. Nu mer än någonsin finns möjligheten att framstå som politiskt och socialt innovativa.

Förvisso har Göran rätt i att det är lättare att organisera och entusiasmera 2.000 arbetare när dessa finns på samma arbetsplats än det är att organisera dagens arbetare och tjänstemän där samma antal är spridda på 200 – 300 arbetsplatser. Men att därifrån tro att detta är omöjligt är att ge upp hoppet på att vi alla behöver en bättre framtid som är mer JÄMLIK än dagens.

Vad Göran glömt bort är att dagens arbete med att organisera har utarbetat nya former i och med internet och informationsteknologins intåg i våra liv. Det som tidigare skedde genom fotarbete görs idag via nätverk och nätverkande.

Kampen för ”Den Svenska Samhällsmodellen” är ytterst relevant i vår tid även om jag håller med Göran om att den kampen måste kompletteras med mer retorik och mer retorisk kraft – Dessutom med mer av ideologisk debatt enligt mitt sätt att se på saken.

Ammunition är det ingen brist på. Ökade inkomst- och förmögenhetsklyftor, Utförsäljning av offentlig sektor med medföljande överföring av uppbyggda förmögenheter från det allmänna till privata ägare är ammunition nog. Skulle inte detta räcka finns det än mer ammunition att ta till såsom rovdriften på arbetskraft som innebär att man genom konstant underbemanning gör arbetstagarna sjuka och sedan inför begränsningar i sjukförsäkringssystemen som innebär att de inte får den ersättning de har rätt till.

Nutidens precis som dåtidens sociala och politiska innovation är den ideologi som styr hur samhället ska byggas för att skapa ett harmoniskt samhälle med stark framtidstro. Det är detta och inget annat som ska föras fram när vi socialdemokrater pratar om ”den svenska samhällsmodellen”.

Att på nytt lyfta den ideologiska debatten dit den hör hemma – Nämligen på toppen av den politiska agendan är innovativt så det räcker och blir över.

Med rätt nätverk och rätt metoder så kommer detta att bli det som anses vara innovativt när vi om 50 år blickar tillbaka på politikens stora innovationer.

Vi ska lyfta vikten av en stark offentlig sektor och ett gemensamt ägande för nationens bästa – Detta genom att påpeka att de 20 största statliga företag som såldes ut för 200 miljarder några år senare värderades till 645 miljarder utan andra förändringar än utförsäljning och överföring till privata ägare och att skattebetalarna därför bestulits på 445 miljarder kronor.

I samma anda – Alldeles speciellt i dagens tider av arbetslöshet är det inte fel att påpeka att antalet statligt anställda mellan 1983 och 2010 minskade med ca. 380.000 arbetstagare eller en nedgång från 500.000 1983 till 120.000 2010.

Göran – Politisk och social innovation är och har alltid varit bygget av det JÄMLIKA samhället – Den innovationen är lika innovativ 2016 som någonsin på 1960- och 1970-talet.

Därför säger jag följande: KÄRLEK – SOLIDARITET – ALLA MÄNNISKORS LIKA VÄRDE och kampen för ett JÄMLIKT samhälle är lika levande idag som den varit historiskt – Det är inte innovationen eller politiken det är fel på – Snarare sättet att kommunicera den på ett sätt som dagens väljare kan förstå så att de inser varför kampen för ett bättre Sverige inte är över.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.