Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Kampen för ett jämlikt samhälle är det som symboliserar ”den svenska samhällsmodellen”.

Vi socialdemokrater har just lanserat ett samlingsbegrepp för den politik vi står för under parollen ”den svenska samhällsmodellen”. Då liksom nu är det som bäst symboliserar detta kampen för ett JÄMLIKT samhälle med små inkomst- och förmögenhetsklyftor.

Det är därför vi inte behöver modernisera/byta politik för att återvinna väljarnas förtroende. En återgång till den politik vi fört historiskt är fullt tillräckligt så länge den paras med rätt sätt att kommunicera vad den står för – Och då på ett sätt som dagens väljare kan förstå och relatera till i sin vardag. Övertygelsen om att detta är rätt väg beror på att dagens utmaningar är precis samma utmaningar som de utmaningar vi mött historiskt.

Socialdemokratisk politik bygger nu liksom då på den ideologiska övertygelsen om storheten i att KÄRLEK – SOLIDARITET – ALLA MÄNNISKORS LIKA VÄRDE är de viktigaste byggstenarna om man vill bygga ett JÄMLIKT och harmoniskt Sverige fyllt av framtidstro.

JÄMLIKHET som företeelse och ett JÄMLIKT samhälle är det viktigaste fundamentet för att skapa trygghet och framtidstro bland medborgarna. Det är därför kampen för det JÄMLIKA samhället måste gå via sänkta inkomstklyftor och en utjämning som innebär att landets totala förmögenhetsmassa via skattebaserad fördelningspolitik fördelas mer rättvist.

Därför är det bra att vi nu börjar tala i klartext genom att berätta att vår politik leder i en riktning – Mot ett JÄMLIKT Sverige med världens minsta inkomst- och förmögenhetsklyftor.

Kort och gott innebär vår politik att vi även fortsättningsvis ska bygga en samhällsstruktur och en offentlig sektor som säkerställer att alla medborgare omfattas av de sociala trygghetssystemen oavsett vilka levnadsbetingelser de för tillfället lever under – Dessutom på lika villkor för alla.

Genom att använda den ”demokratiska socialismen” lanserad av Olof Palme ser vi till att den offentliga sektorn stannar i offentlig ägo – Den offentliga sektorn behövs som motvikt till näringslivets kommersiella vinstintresse. Dessutom är en stark offentlig sektor driven av det offentliga utan privat inblandning det enda sättet att garantera att svaga grupper i samhället omfattas av samma skydd och rättigheter som starka grupper.

I alla lägen där näringslivet förlorar fotfästet och blir allt för GIRIGT kan en offentligt ägd och kontrollerad offentlig sektor fylla sin funktion som motvikt mot GIRIGHETEN – Detta genom att gå in och konkurrera för att bryta monopol/oligopol och återställa en sund konkurrens.

Trots att jag under lång tid både varit bosatt och arbetat i många andra länder, och trots att jag studerat ämnet ingående har jag inte funnit något land på jorden där man kan påvisa att kommersiella intressen genom fri oreglerad konkurrens i en fri marknadsekonomi förmått skapa en struktur där alla medborgare omfattas av starka sociala trygghetssystem.

Det är mot bakgrund jag är socialdemokrat och det är mot denna bakgrund jag predikar nödvändigheten av att bygga ett Sverige som följer ”den svenska samhällsmodellen”.

Detta därför att jag insett att det privata näringslivet behöver den offentliga sektorn precis lika mycket som den offentliga sektorn behöver det privata näringslivet för att landet ska utvecklas på ett sunt och framgångsrikt sätt.

Kort kan man säga att Sveriges välmående gynnas av ett läge där staten och kapitalet vandrar hand i hand – Något vi socialdemokrater kallar blandekonomi.

För att ett JÄMLIKT och ett väl fungerande Sverige ska kunna växa fram måste den offentliga sektorn fungera som motvikt till det privata näringslivet och vara driven av behov och inte av efterfrågan – Dessutom offentligt ägd och finansierad med skattemedel samt vara driven utan vinstintresse.

Bara med en offentlig sektor byggd på den ”demokratiska socialismens” och ”den svenska samhällsmodellens” fundament kan Sverige i tider av lågkonjunktur säkerställa att människor kommer i arbete eller arbetsmarknadspolitiska åtgärder – Detta genom att bygga en brygga av utbildningar och arbetsmarknadspolitiska åtgärder fram till nästa högkonjunktur.

En offentlig sektor byggd enligt socialdemokratisk nomenklatur blir per automatik den offentliga sektor som i tider av lågkonjunktur avlastar det privata näringslivet genom att överta ansvaret för de medarbetare som måste permitteras när konjunkturen och försäljningen viker.

Kloka ekonomer säger att man ska investera i lågkonjunktur så att man står rustad när konjunkturen vänder och högkonjunktur inträder – Detta för att få maximal utväxling av högkonjunkturen.

Det är därför vi socialdemokrater ser lågkonjunktur som den bästa tidpunkten att vidareutbilda människor och stärka deras kompetens och konkurrenskraft – Ett ansvar som historiskt likväl som för framtiden vilar på den offentliga sektorn. Det är därför en stark offentlig sektor är det naturliga valet när vi nu ska utbilda alla nyanlända så att de kan sättas i arbete.

Socialdemokratin har aldrig backat i övertygelsen om att det är den offentliga sektorns uppgift att tillse att näringslivet vid alla tillfällen har tillgång till välutbildad arbetskraft med rätt kompetensprofil – Det är för att tydliggöra denna övertygelse vi nu samlar oss under begreppet ”den svenska samhällsmodellen”.

Socialdemokratisk politik och den ”demokratiska socialismen” samlat i begreppet om bygget och värnandet av ”den svenska samhällsmodellen” är därför det arbete och de reformer som måste till för att återge ”flertalet” makten över ”fåtalet” så att vi får ett mer jämlikt samhälle – Något som till stora delar gått förlorat under alliansens tid vid makten där den politiska inriktningen snarare är att ge ”fåtalet” makten över ”flertalet” och skapa ett samhälle som är allt annat än jämlikt.

Det är därför en röst på socialdemokraterna är detsamma som en röst för ett välmående Sverige präglat av kärlek, solidaritet och rättvisa.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.