Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Högre vinster för företagen? – Javisst men först rejäla löneökningar för alla!

Modellen där det är arbetsmarknadens parter som förhandlar om lönerna är en modell vi ska vara rädda om och värna då denna modell är en viktig del av ”den svenska samhällsmodellen”. Därför tycker jag det är bra att landets fackförbund nu spottat upp sig och kommer med rejäla krav på löneökningar i denna avtalsrörelse efter år av eftersatta löneökningar.

Under alliansens tid vid makten har löneökningarna hållits ner samtidigt som skatterna sänkts – Något som i princip innebär att det är alla vi skattebetalare och inte företagen som fått bära kostnaden för att svenska arbetstagare fått mer i plånboken.

Det är den sortens politik sm gör att både staten och medborgarna nu sitter med ”Svarte Petter” på hand samtidigt som företagens ägare kan skratta hela vägen fram till banken. Den enda kvarstående effekten av alliansens skattesänkarpolitik är att klyftorna i samhälle har öka samtidigt som statens reformutrymme blivit mindre.

Lägre och/eller frysa ingångslöner likt de som Svenskt Näringsliv och landets arbetsgivarorganisationer högljutt debatterar för är ingen väg framåt i ett Sverige som präglas av större klyftor än någonsin när det gäller inkomster och förmögenheter.

Det enda sättet att bygga ett mer jämlikt Sverige går genom höjda löner vilket är precis vad landets fackförbund insett när de nu lägger fram krav på rejäla löneökningar för sina medlemmar tillsammans med speciella insatser för de grupper som har de abslut lägsta lönerna.

Höjda löner kommer att leda till ökad konsumtion och därmed till fler arbetstillfällen vilket arbetsgivarsidan verkar ha svårt att förstå. Ökad konsumtion skapar högre vinster för företagen och därmed och större skatteintäkter för staten – Pengar som kan användas till reformer som skapar ännu fler jobb och ännu högre vinster för företagen.

I en rad tidigare inlägg har jag givit uttryck för att det är inom offentlig sektor merparten av framtidens arbetstillfällen kommer att skapas – Både genom en länge behövd personlaförtätning samt genom att öka offentlig sektors storlek på ett sådant sätt att den på nytt kan agera som en sedan länge behövd motvikt mot den privata sektorn.

Det är därför vi ska överge en budget i balans och finansiering krona för krona och istället låna för att bygga ut offentlig sektor och skapa nya arbetstillfällen. Med en större offentlig sektor ökar möjligheterna att garantera arbetstagarna de skäliga löneökningar som är nödvändiga för att svensk ekonomi ska växa och utvecklas positivt.

Offentlig sektor borde om jag får bestämma bli framtidens riktmärke när löner ska förhandlas – Detta därför att bara offentlig sektor kan garantera en jämlik behandling av alla löntagare utan att ställa arbetstagarna mot varandra.

Därutöver ska vi förändra skatte- och avgiftssystemet på ett sådant sätt att dagens arbetsgivaravgifter ersätts med en produktionsskatt/produktionsavgift som utgår oavsett av om en produkt eller vara framställs maskinellt eller av mänsklig arbetskraft.

Produktionsskatten/produktionsavgiften ska användas för att finansiera precis samma saker som dagens arbetsgivaravgifter finansierar – De enda skillnaderna mot dagens system blir att staten och medborgarna tillskillnad mot idag får sin rättmätiga andel av de vinster som skapas i företagen.

Därför säger jag avslutningsvis samma sak sak som i rubriken – Högre vinster JAVISST – GÄRNA! Men förs rejält höjda löner parad med den statliga intäktsökning som följer med en övergång från arbetsgivaravgifter till produktionsskatt/produktionsavgift.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar dag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.