Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det fria vårdvalet är ett hot mot både välfärden och den svenska samhällsmodellen.

Precis som rubriken säger så anser jag att den reform om fritt vårdval som infördes är ett direkt hot mot både vår välfärd och mot den svenska samhällsmodellen.

Som läsare undrar du säkert varför jag påstår detta? Låt mig därför utveckla varför.

Nyheterna har hela denna morgon handlat om hur samhällets kostnader för hyrpersonal inom vården fullkomligt exploderat för att nu uppgå till hisnande 4 miljarder per år i totala hyreskostnader för stafettläkare och stafettsjuksköterskor.

Dessa pengar borde användas till bättre och mer sjukvård och inte till att hyra in personal.

I ärlighetens namn ska tilläggas att bara halva kostnaden dvs. 2 miljarder är merkostnader för att hyra personal i stället för att ha egna anställda inom landstingen.

Kostnaderna för att hyra in läkare och sjuksköterskor ökar dessutom konstant varför problemet måste lösas innan detta fenomen får större konsekvenser för vården och för skattebetalarna än de redan innebär.

Att det överhuvudtaget finns stafettläkare och stafettsjuksköterskor får tillskrivas 2 anledningar. Den första och största anledningen är införandet av det fria vårdvalet som öppnade för privata alternativ och konkurrens inom vårdsektorn vilket lett till ökade kostnader för samhället och tillskapande av anledning nummer 2.

Den andra anledningen stavas bemanningsföretag. Innan reformen om fritt vårdval infördes fanns inga bemanningsföretag/personaluthyrningsföretag alls inom vården i och med att all vård drevs i offentlig regi. Efter reformen startade det med uthyrning av stafettläkare och något senare med uthyrning av stafettsjuksköterskor.

Enligt mitt sätt att se på saken är det själva reformen om fritt vårdval som bär skulden till att samhället – dvs. alla vi skattebetalare nu måste betala väsentligt mer för sämre och mindre sjukvård. Reformen hotar därför både välfärden och den svenska samhällsmodellen.

Går problemet att lösa? Och om ja på vilket sätt?

Min lösning på problemet är enkel! Det vi ska göra är att slopa det fria vårdvalet, förstatliga all sjukvård och införa en reform som innebär att all skattefinansierad sjukvård framledes ska drivas av offentlig sektor helt utan privata inslag. Privata sjukvårdsföretag ska få finnas kvar – Dock utan skattefinansiering och på ett sätt där de debiterar hela kostnaden för vården direkt till patienten eller dennes försäkringsbolag.

I nästa steg ska vi förbjuda personaluthyrning till den offentligt drivna sjukvården. Uhyrningsföretagen ska självklart få fortsätta att existera om de vill och kan finna en marknad i att hyra ut personal till de privata sjukvårdsföretag som bedriver sjukvård utan skattefinansiering.

Med en sådan lösning på plats får vi mer pengar över att investera i mer och bättre sjukvård – Dessutom avvärjer vi det hot mot välfärden och vår samhällsmodell som personlig girighet inom vårdsektorn skapat. 

Jag vill på inget sätt missunna de som arbetar inom vården en bra lön eller bra arbetsvillkor. Med införandet av de åtgärder jag föreslår skapas utrymme för att höja lönen och förbättra arbetsvillkoren för ALLA inom vårdsektorn istället för att som nu bara gynna ett fåtal.

Det är så den svenska samhällsmodellen fungerar. Det som finansieras av skattepengar ska vara solidariskt och lika för alla vilket det blir när vi slopat det fria vårdvalet och gjort all sjukvård till en offentligt driven verksamhet helt utan privata inslag.

De som av olika anledningar inte vill jobba inom en offentligt driven sjukvårdsapparat får efter reformen välja. Vill man inte jobba inom offentlig sektor kan man endera arbeta inom de privata vårdföretag som blir kvar efter reformen alternativt söka sig utanför Sverige för att jobba.

En sak är jag säker på och det är att vi socialdemokrater aldrig ska kompromissa när det handlar om att den delen av våra skatter som går till sjukvård ska användas till sjukvård och inte för att mätta girigheten hos ett fåtal.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

2 kommentarer

  1. Niklas Karlssson

    Att Landstingen inte är en attraktiv arbetsgivare gör att personalen söker sig vidare när det finns alternativ, detta vill du stoppa.
    Alla ska ha samma usla arbetsgivare.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Landstinget är ingen usel arbetsgivare och de saker som fungerar dåligt i landstingen kan alltid rättas till.

      Dessutom vet jag att det kommer att bli bättre när dagens landsting ersätts med regioner och sjukvården hamnar direkt under staten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.