Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Jag hade rätt i min definition av vad som inryms i begreppet ”den svenska samhällsmodellen”

Det är bra att Stefan Löfven och socialdemokraterna tar bladet ur munnen och förklarar vad som avses när vi pratar om ”den svenska samhällsmodellen”.

Förtydligandet om att modellen handlar om att alla ska komma i arbete, att vinsterna av allas arbete ska fördelas rättvist samt att Sverige ska ha en trygg välfärd är ett välkommet besked som pekar ut riktningen för oss socialdemokrater i precis samma riktning som jag tidigare anfört på denna plats.

Att Sverige därutöver ska vare ett land där det är fack och arbetsgivare som gör upp om lönerna och att Sverige ska ha stor öppenhet mot omvärlden får anses vara självklart.

Att människor ska arbeta och ha en lön de kan leva på är en mänsklig rättighet. Att detta ska ske under arbetsvillkor som är goda och acceptabla är självklart i varje land som vill titulera sig välfärdsland.

På samma sätt är de viktigt att välfärdssystemen i form av sjukförsäkring, a-kassa, pensioner mm. fungerar och använder sig av villkor och kompensationsnivåer som innebär att man kan leva ett bra liv även om olyckan är framme så att man drabbas av sjukdom eller arbetslöshet. Samt att man efter avslutat yrkesliv får en pension som gör att man kan möta ålderns höst med tillförsikt.

Välfärden besår av fler beståndsdelar än så – Dit räknas även möjligheten till en god utbildning, god sjukvård, god infrastruktur och inte minst rätten till en bostad med flera komponenter som gör att livet kan levas på ett bra och värdigt sätt.

Rätten till ett arbete och en bra välfärd kostar pengar – Det är därför det är så viktigt att vinsterna av allas arbete fördelas mer rättvist än idag. En bättre och rättvisare fördelning innebär att statens skatteintäkter ökar så att mer kan investeras i jobbskapande åtgärder och starkare och bättre välfärd.

”Den svenska samhällsmodellen” innebär att vi kan behöva höja skatterna för de som har riktigt höga inkomster och/eller stora förmögenheter – Detta så att vi kan bedriva en effektiv fördelningspolitik som säkerställer att alla i samhället även i realiteten omfattas av de komponenter som utgör ”den svenska samhällsmodellens” bastrygghet.

”Den svenska samhällsmodellen” är värd att kämpa för – Dessutom är det en hållbar modell som utan omsvep innebär att vi kan lånefinansiera de initiala åtgärder som krävs för att skapa fler arbetstillfällen och stärka och bygga ut offentlig sektor.

Jag gillar starkt att Stefan Löfven stod rakryggad i gårdagens riksdagsdebatt och att han påvisade at vattenledaren mellan socialdemokraterna och alliansen handlar om lönerna och lönenivåerna och villkoren på arbesmarknaden. De är viktigt för väljarna att veta att en socialdemokratiskt ledd regering aldrig kommer att kompromissa med lönerna och tillåta försämrade löner eller försämringar av anställnings och/eller arbetsvillkor.

Tack för beskeden Stefan – Med detta utspel och genom lanseringen av ”den svenska samhällsmodellen” har du visat att vår ideologi även framledes bygger på KÄRLEK – SOLIDARITET – ALLA MÄNNISKORS LIKA VÄRDE samt att kampen för ett JÄMLIKT Sverige långt ifrån är över.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.