Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Alliansen är splittrad!

Fredrik Reinfeldt brukade så fort tillfälle gavs beskylla de rödgröna partierna för att inte vara förberedda för regera då de inte förhandlat fram något gemensamt regeringsprogram innan valet. Enligt honom vart vi socialdemokrater därför inte är skickade att leda landet.

Givetvis hade han fel – Socialdemokraterna är och har alltid varit beredda att leda och regera Sverige vilket vi nu klart och tydligt visar när vi sakta men säkert reparerar ett Sverige som i många stycken är svårt sargat efter alliansens härjningar.

Dessutom är den allians han lämnade i och med förlusten i valet idag mer splittrad än någonsin tidigare – Till och med så splittrade att man kan säga att det inte längre existerar någon allians i egentlig mening.

Allianspartierna är splittrade när det gäller lönerna och lönebildningen. Splittrade om hur bostadsbyggandet ska komma igång. Splittrade om hur problemen i skolan ska lösas och splittrade i hur välfärden ska säkerställas. Den största splittringen hittar vi i den fråga som just nu är den viktigaste frågan för alla väljare – Nämligen invandringen och integrationen av de som invandrat och hur det ska lösas.

Samma allianspartier som kritiserade sittande regering för att göra för lite för att begränsa invandringen och dessutom göra det alldeles för sent är nu densamma som är de första att kritisera att regeringen verkligen agerat på området.

Där M och KD förespråkar en restriktiv inriktning som till och med går längre än den S nu genomför vill C se en generösare invandringspolitik med L närmare C än M och KD.

Samma sak gäller på löneområdet där C och L vill lagstifta om lägstalöner och ingångslöner medan M meddelat att de aldrig kommer att medverka till en sådan utveckling.

Alliansen brukade slå sig för bröstet och säga att man bringat ordning och reda i svensk ekonomi vilket är ren och skär lögn. Vad man åstadkommit är en gigantisk överföring av statliga kostnader till landets kommuner – Kostnadsökningar som nu gör att många kommuner går på knäna och har svårt att hålla huvudet över ytan.

Vi socialdemokrater måste nu städa upp och skapa ordning och reda därför att alliansen bara hade en enda agenda vilken var att sänka skatter och se till att klyftorna mellan rik och fattig ökade till en storlek vi inte upplevt i Sverige sedan ståndssamhällets dagar.

Ebba Busch-Thor och hennes KD brukar allt som oftast kritisera sittande regeringen för att inte föra en trovärdig ekonomisk politik – Något hon inte är rätt person att göra då hon under sin tid som kommunalråd i Uppsala såg till att kommunen gick från stora överskott till att bli en av Sveriges mest skuldsatta kommuner.

Att en människa som själv sett till att Uppsalas skulder ökade från 6.8 miljarder 2008 till hisnande 11.9 miljarder 2015 pratar om att sittande regering har en ekonomisk politik som inte är trovärdig är ett tecken på dålig självinsikt.

Under EBT’s tid vid makten i Uppsala föll man från en risknivå på 0 i komuninvests ranking för 2011 till en risknivå på 7,5 2015 där 7 utgör gränsen för när Kommuninvests utlåning blir föremål för kraftiga överväganden innan lån beviljas.

Verkligheten talar sitt tydliga språk – Ska vi få ordning på ekonomin vare sig det gäller de statliga finanserna eller de kommunala finanserna behövs en socialdemokratiskt ledd regering eller församling.

Det Uppsala som EBT lämnade 2014 har under nuvarande S-ledning vänt från en redovisad förlust 2014 på -110 miljoner till ett överskott på 56 miljoner 2015. Dessutom har vi socialdemokrater sett till att Uppsalas kostnadsutveckling gått ner till 2.6% jämfört med de dryga 5% som gällde när KD och EBT styrde i Uppsala.

Det är säkert så att många väljare upplever att socialdemokraterna inte har levererat utifrån de vallöften vi gav och att det som påstods skulle hända när vi kommer till makten inte har hänt.

Till er vill jag säga att vi levererar det vi lovade att leverera. Det akuta läget i flyktingfrågan har dock medfört att vissa saker behövt ställas åt sidan och anstå för stunden så att vi kan koncentrera oss på att lösa flyktingfrågan på ett bra och hållbart sätt. Detta betyder på inget sätt att de frågor vi ställt åt sidan glömts bort – Tvärt om kommer dessa att behandlas så snart flyktingfrågan är löst.

En annan sak alla måste förstå är att förändring tar tid. Resultaten av de beslut vi fattar idag visar sig inte nödvändigtvis omedelbart. En sak är dock klar och det är att hemligheten till en framgångsrik morgondag precis som mitt valspråk säger ligger gömd i de beslut vi fattar idag.

Tålamod är en dygd – Så även hårt arbete vilket är precis vad som pågår i den sittande regeringen.

En sak kan ni som väljare vara övertygade om och det är att vi socialdemokrater aldrig kompromissar med vår ideologiska övertygelse eller med våra ideal – Vi är trogna mot idealen men otrogna när det gäller användningen av de metoder som används för att nå de ideal vi strävar efter.

KAMRATER – MEDBORGARE – VÄLJARE. Den svenska samhällsmodellen är värd att värna och värd att kämpa för. Det är inom ramen för den modellen vi ska jobba för ett bättre Sverige för alla. Ett Sverige med världens minsta klassklyftor, och ett Sverige som i en jämförelse framstår som världens mest JÄMLIKA land.

  • Det är i den kampen vi tar ansvar för ekonomin genom att ställa alliansens tillkortakommanden till rätta.
  • Det är i den kampen vi ser till att invandring och integration sker på ett kontrollerat, hållbart och effektivt sätt.
  • Det är i den kampen vi ser till att alla kommer i arbete och får en lön de kan leva på.
  • Det är i den kampen vi ser till att rätten till en bostad, rätten till en god utbildning, rätten till god sjukvård, rätten till social trygghet och rätten till en bra pension blir rättigheter för ALLA i samhället istället för rättigheter som bara omfattar ett utvalt fåtal.

Vi Socialdemokrater gör så därför att vi till skillnad från alliansen insett att ett JÄMLIKT samhälle bara kan byggas på en ideologi som omfattar ALLA människor – Den ideologin vars kärnvärden lyder KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.