Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Idrott är en naturlig del av den svenska samhällsmodellen.

Under min uppväxt var idrott för barn & unga en naturlig del av den svenska samhällsmodellen och av den svenska livsstilen. Till idrott räknar jag även kultur i olika former såsom musik, teater mm. I dag är idrott och kultur inte en naturlig del av den svenska samhällsmodellen – Idag är idrott mer än något annat en klassfråga.

Det jag pratar om är det faktum att den idrott som tidigare var mer eller mindre gratis undantaget de många gånger låga medlemsavgifterna i landets idrottsklubbar idag ersatts av relativt höga avgifter. Jag pratar inte om medlemsavgifterna som fortsatt är relativt låga utan snarare om alla de träningsavgifter, matchavgifter, licensavgifter och avgifter för hyra av idrottsanläggningar som tillkommit.

I samma stund som landets kommuner började debitera landets idrottsklubbar hyror för att använda kommunala idrottsanläggningar började merparten av idrottsklubbarna att fördela dessa kostnader bland sina utövare i form av just de avgifter jag nämnde ovan och det är det som gjort att idrott idag blivit en klassfråga mer än något annat.

Under min uppväxt var det även så att barn till föräldrar som inte hade råd att köpa in dyr utrustning för sitt idrottande fick låna detta gratis av landets idrottsklubbar alternativt hyra dem för en symbolisk summa. Att detta var möjligt berodde i sin tur på att kommunala och/eller statliga bidrag utgick för detta baserat på devisen att ”alla ska med” – Något som i sin tur baseras på SOLIDARITET och grundinställningen att ALLA MÄNNISKOR ÄR LIKA MYCKET VÄRDA.

Samma sak gällde för de barn & ungdomar som ägnade sig åt kultur där instrument och annan utrustning kunde lånas gratis och där lokaler för utövandet tillhandahölls gratis.

Den verkligheten gäller inte i dagens samhälle!

Föräldrar till idrottande barn som håller på med en sommar och en vintersport har lågt räknat minst 2.000 kronor i årlig kostnad per barn utöver medlemsavgifter och kostnaden för att köpa den utrustning barnen behöver för sitt idrottsutövande vilket innebär att många barn stängs ute utan möjlighet att ägna sig åt idrott.

Idrotten är därför inte byggd på ALLA MÄNNISKORS LIKA VÄRDE utan snarare på hur stora ekonomiska resurser föräldrarna till de idrottande barnen har. Detta vill jag som socialdemokrat ändra på så att idrott och kultur på nytt blir öppet för alla oavsett ekonomisk styrka.

Ett samhälle byggt på den svenska samhällsmodellens kriterier ska följa devisen att ”alla ska med” – I vart fall om de vill eller önskar vara med. Därför ska samhällets stöd till landets idrottsklubbar och kulturföreningar öka till sådan nivå att vi kan leva upp till detta.

Landets kommuner ska sluta ta betalt för utnyttjande av kommunala anläggningar. Kostnaderna för dessa ska solidariskt bäras av hela samhället som i gamla dagar. Dessutom ska vi så fort det går se till att återinföra alla de utrustningsbidrag landets föreningar tidigare hade så att de får råd att köpa in den utrustning som sedan kan lånas ut gratis eller hyras ut för en symbolisk summa till utövare vars föräldrar inte har råd och/eller möjlighet att köpa densamma.

En sådan satsning från samhällets sida är dessutom att betrakta som en investering då vi alla vet att idrott är bra för hälsan och välbefinnandet. En satsning som innebär att ALLA barn & ungdomar kan idrotta på lika villkor utan att ekonomisk hänsyn tas kommer med säkerhet att ledan till en friskare befolkning och därmed till mindre framtida behov av sjukvård.

Avslutningsvis vill jag därför påminna alla om att ett samhälle byggt efter den svenska samhällsmodellens principer och värderingar aldrig ska göra idrott och kultur till en klassfråga utan snarare till en fråga som baseras på intresse.

Vi socialdemokrater baserar vår politiska övertygelse på KÄRLEK – SOLIDARITET – ALLA MÄNNISKORS LIKA VÄRDE vilket får oss att sträva efter ett JÄMLIKT samhälle där ALLA räknas.

Den ideologiska övertygelsen förpliktigar och innebär att vi måste arbeta fram lösningar som på nytt gör idrott till en företeelse som sker på lika villkor oavsett vilken samhällsklass man tillhör och vilken ekonomisk styrka man har.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.