Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Beskattning är stöld – I vart fall om du frågar världens rika!

Trots att jag initialt tänkt mig att detta inlägg skulle handla om något helt annat kan jag inte låta bli att skriva om skatteplaneringen och dess baksidor ytterligare en gång. Detta därför att varje detalj som avslöjas i samband med Panama läckan påvisar den enorm GIRIGHET som spridit sig runt världen likt en farsot.

Den visar även att världens rika anser att det är deras självklara rättighet att undvika beskattning genom att begå skattebrott – Detta därför att de ser hela företeelsen som ett sätt att ta igen det de anser att staten ”stjäl” från dem när de beskattar deras pengar.

Att höga chefer på Skatteverket som tidigare varit kollegor i regeringskansliet under alliansregeringen ringer och varnar för de frågor som med all sannolikhet kommer att dyka upp därför att uppdrag granskning utför en granskning av en tidigare högt uppsatt kollega är skrämmande och något som borde leda till avsked på grått papper.

I min värld är och ska skatteverket vara en instans som driver in skatter och bevakar att alla gör rätt för sig snarare än en instans som skyddar skattesmitare genom att delge dem att de är under utredning. Skattemyndigheten ska behandla alla lika vilket uppenbarligen inte gäller om man är kompis med skatteverkets chefer.

Samtidigt som det är bra att Panama dokumenten läckt ut vill jag att alla ska vara medvetna om att detta bara är toppen på ett enormt stort isberg. De tillgångar som förts ut via andra aktörer än Mossack Fonseca är enormt mycket större än de skärvor som nu ser dagens ljus.

Många är förvånade över att politiker och regeringar inte gör något åt saken trots att de framhåller att de mer eller mindre täppt igen kryphålen. Något de påstår sig ha gjort som en effekt av de terrorlagar USA med flera instiftat.

Den brutala sanningen är att hålen på inget sätt täppts igen. Att de inte täppts till beror på att det är via upplägg av denna typ de mutor som jag påstår existerar i vår del av världen betalas ut.

Mutor för att erhålla kontrakt och mutor för allehanda andra tjänster är en företeelse som är lika utbredd i västvärlden som i Afrika, Asien och Latinamerika – Den enda skillnaden är att de döljs genom företags och stiftelsekonstruktioner i bolag och stiftelser som har säten i skatteparadis.

Alla banker är skyldiga att anmäla misstänkt penningtvätt om sådan uppdagas bland bankens klienter eller i någon transaktion som passerar banken. Men när banken dessutom sitter som förvaltare av alla de tillgångar som undanhålls från beskattning blir detta omöjligt att göra då banken i sådana fall skulle bli av med förvaltning och således med intäkter och potentiella vinster.

Låt mig även tillägga att det är fullt möjligt att spåra alla pengars väg runt jorden så länge dessa cirkulerar i banksystemet – Och då oavsett vilken bank de passerar genom. Att så inte görs beror inte på avsaknad av möjlighet utan på avsaknad av vilja att göra så.

Det enda sätter att bryta transaktionskedjan är genom att omvandla pengarna till kontanter. När så sker i större omfattning finns ett rigoröst regelverk för bankerna att följa vad gäller både uttag och eventuella insättningar varför kontantuttag är en oframkomlig väg för större belopp.

Det är därför världens banker samarbetar med advokatbyråer som Mossack Fonseca för att dölja vad som egentligen pågår.

Politiker och höga ämbetsmän sitter således i samma båt som världens rika och har ingen som helst tanke på att borra hål i båten så att alla som sitter i den hamnar i vattnet och drunknar.

För egen del hoppas jag att sittande regering har modet att sätta stopp för detta vansinne. En första åtgärd måste bli att se till att styrelse och ledning i Nordea entledigas med omedelbar verkan och att banken sätts under statlig förvaltning.

Därefter ska vi visa politiskt mod och politisk vilja och ändra lagstiftningen så att skatteplaneringen upphör. Detta arbete ska drivas samfällt i både riksdagen och i EU parlamentet.

KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE saknar innebörd så länge vi som politiker inte fullt upp lever upp till de värden dessa ord står för. En socialdemokratisk regering och socialdemokratiska politiker kan aldrig någonsin kalla sig socialdemokrater och samtidigt avstå från att lösa problemen med den rika elitens skatteplanerande och trixande med skatter.

Allt går bara viljan finns – För egen del tänker jag kämpa hela vägen in i kaklet tills fenomenet skatteplanering och skatteflykt eliminerats.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.