Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Med omskrivna dubbelbeskattningsavtal försvinner 90% av all skatteplanering!

Senast igår uttalade sig vår finansminister Magdalena Andersson om skatteplanering i allmänhet och om det som läckt ut i de så kallade ”Panamadokumenten”i synnerhet.

Föga förvånande är hon både upprörd och arg över fuskandet – Dock kan man precis som jag tidigare skrivit undra varför hon inte vill lösa problemet i grunden genom att angripa det som gör skatteplaneringen möjlig – Nämligen dubbelbeskattningsavtalen?

I de artiklar jag läst och i de uttalanden jag lyssnat på säger både regeringen och övriga partier att vi måste ta till med hårdhandskarna för att stoppa skatteplanerandet. Jag håller givetvis med om att det är nödvändigt – Dock håller jag inte med om att de metoder man tänker använda kommer att vara effektiva och leda till önskad effekt.

Man pratar bland mycket annat om att stärka skyldigheten för banker, skattekonsulter och revisorer att rapportera det som de misstänker är olagligt. En skyldighet som även ska innefatta de bolagsstrukturer man anser kunna vara iscensatta med syfte att undkomma skatt. På banksidan vill man få till starkare lagstiftning runt detta och som man tror ”tvinga” bankerna att agera mer än de gör idag.

Låt mig som initierad i skatteplanerandets ädla konst säga att de föreslagna metoderna inte kommer att fungera.

Rapportskyldigheten finns där redan med dagens lagstiftning och vad bankerna anbelangar så är lagen om penningtvätt både strikt och rigorös. Det är just därför att det finns en massa tvingande lagstiftning på området som firmor likt Mossack Fonseca finns till. De finns för att skapa ett lager av ”filter” mellan kunden och banken så att banken kan svära sig fri om någon klient skulle avslöjas.

Min raka fråga till Magdalena Andersson med flera är är därför kort och koncis – Vill eller har ni för avsikt att helt stoppa eller i vart fall kraftigt begränsa skatteplanering? 

Om svaret på den frågan är JA tycker jag att ni ska visa att ni menar allvar och angripa skatteplanering från grunden genom att förändra skatteplaneringens viktigaste verktyg dubbelbeskattningsavtalen.

En förändring av dubbelbeskattningsavtalen Sverige har med andra länder så att de i framtiden stipulerar att man får nedsättning av skatten i Sverige med lika mycket som man genom utskrift från det andra landets skattemyndighet kan påvisa att man betalat där löser problemen och minskar skatteplaneringen med minst 90%

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.