Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Rovdriften på landets arbetstagare måste få ett slut!

Reportaget i veckans Uppdrag Granskning om missförhållandena vid bygget av Mall of Scandinavia och av det som pågår i bygget av Nya Karolinska påvisar något jag påtalat länge – Nämligen att landets stora arbetsgivare har GIRIGHET som allenarådande ledstjärna för sin verksamhet.

I reportaget visas med all tydlighet hur man försöker runda ingångna avtal genom att använda sig av lager ovan på lager av underentreprenörer – Detta i tron att man därmed som huvudentreprenör därmed kan svära sig fri från all skuld.

I Sverige har vi under lång tid haft en tradition av att följa ingångna avtal och leva upp till det vi i demokratisk ordning kommit överens om. I dag har denna tradition bytts ut mot en tradition som innebär att det är okej att fuska bara man ser till att fusket inte direkt kan härledas till det egna företaget.

Pratet om att stora företag tar sitt samhällsansvar har i allra högsta grad kommit på skam. Stora företag tar ansvar för en enda sak och det är vinsternas storlek och aktieägarnas utdelning – Allt annat är underordnat denna ordning.

Därför är det dags för en politik som påvisar allvaret i det vi säger som socialdemokrater – Nämligen att vi värnar den svenska samhällsmodellen.

En sådan politik innebär att vi måste fatta politiska beslut som bringar ordning och reda på arbetsmarknaden och politiska beslut som innebär att vinsterna av ALLAS arbete fördelas mer JÄMLIKT bland alla i samhället.

Att göra det reportaget påvisar och omplacera obekväma skyddsombud, släppa in oregistrerad arbetskraft bakvägen så att de slipper att gå genom kontrollerna därför att de arbetar hos svartlistade företag till löner och arbetsvillkor som inte hör hemma på svensk arbetsmarknad är allvarliga problem.

Ni som sett reportaget vet vad jag pratar om – Övriga rekommenderar jag att se det så förstår ni vad jag skriver om.

Skyddsombud har en stark ställning i lagstiftningen och skyddsregler finns där av en anledning och är till för att ingen ska behöva skada sig allvarligt eller dö när de arbetar på en svensk arbetsplats. Att då genom reportaget få sig till livs hur dessa regelverk åsidosätts genom blockerade nödutgångar och andra företeelser som är direkt livsfarliga därför att det är för dyrt och för tidskrävande att följa reglerna är mycket allvarligt.

I skenet av detta reportage är det mycket lätt att förstå Byggnads krav på striktare ansvar för huvudentreprenören då detta är enda sättet för samhället att utkräva ansvar och ställa PEAB och andra byggföretag inför skranket.

Vi ska inte ha situationer i Sverige där svensk och/eller utländsk arbetskraft arbetar på svenska arbetsplatser till löner som är lägre än de svenska lönenivåerna som förhandlats fram mellan arbetsgivare och arbetstagare. Vi ska inte heller ha svensk och/eller utländsk arbetskraft på svenska arbetsplatser som arbetar i arbetsmiljöer och med längder på arbetspassen som bryter mot svensk arbetstidslagstiftning.

Arbetsgivarsidan påstår allt som oftast att lägre ingångslöner och företeelser likt RUT och ROT innebär att fler arbeten blir vita – Reportaget i UG påvisar motsatsen och det jag påstått länge – Nämligen att svarta löner är minst lika vanliga idag som någonsin tidigare. Den enda skillnaden är att huvudentreprenören gömmer sig bakom underleverantörer därför att strikt lagstiftning saknas om vilket ansvar som vilar på den som är huvudentreprenör.

Vi ska inte ha det på detta sätt i Sverige anno 2016!

Rovdriften på landets arbetstagare måste få ett slut – Ett slut som bara kan åstadkommas genom rätt sorts politik och tuffa politiska beslut som ger landets fackföreningar betydligt större inflytande över löner och arbetsvillkorens utformning än vad som är fallet idag.

Därför tycker jag att vi som är socialdemokrater ska visa vägen genom att fatta dessa nödvändiga beslut.

Den svenska samhällsmodellen handlar om att återställa den ordning som gällde på svensk arbetsmarknad fram tills dess den nyliberala politik som rått under de sista åren fick fotfäste i Sverige.

Den svenska samhällsmodellen handlar om att skapa jämvikt på arbetsmarknaden och ge arbetstagarna minst lika stort inflytande som arbetsgivarna i fråga om fördelning av vinster och arbetets utformning.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.