Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

EU är ute på mycket tunn is!

Jag vill med rätta påstå att EU är ute på mycket tunn is för närvarande. Inte nog med att den läckta informationen från förhandlingarna om TTIP påvisar det jag med flera har sagt länge – Nämligen att både demokratin, folkhälsan och miljön är hotad. Nu kommer nästa prekära avslöjande om att EU parlamentet förbereder en lagstiftning om att avslöja företagshemligheter.

Det EU parlamentet vill lagstifta om är redan skyddat i en mängd nationella lagar och den skrivning som EU parlamentet vill använda sig av är mycket svepande och omfattar i stort sett allt som storföretagen vill slippa insyn i. Blir lagen verklighet skulle t.ex. avgasfusket i VW aldrig kunnat avslöjas och se dagens ljus.

Dessutom är det en skymf mot Europas befolkning att EU tillåter Luxembourg att driva rättegång mot de 3 franska journalister som avslöjade hur Luxembourgs regering hjälper storföretagen att stjäla skattepengar från andra länder och dess medborgare.

I en solidarisk värld borde ett sådant initiativ hyllas och lyftas till skyarna samtidigt som de riktiga banditerna i form av Luxembourgs regering ställs inför rätta och fälls för sin medverkan.

Vad jag vill ha sagt med detta inlägg är att den is EU parlamentet och EU kommissionen vandrar på är mycket tunn och ju längre ut de går ju tunnare blir den – Frågan är inte om utan snarare när isen ska brista och EU drunkna.

EU ska inte ägna sig åt denna typ av aktiviteter. I stället borde man vända medan tid är och se till att komma in på tjockare is eller ännu hellre upp på torra land.

EU ska inte vara en institution som springer storföretagens och storkapitalets ärenden – EU ska vara en institution som springer majoriteten av EU medborgarnas ärenden genom att skydda dessa från storbolagens aldrig sinande girighet och egoism.

Låt oss därför hoppas att både EU parlamentet och EU kommissionen tar sitt förnuft till fånga och ändrar på sitt arbetssätt och på sin inslagna väg så att EU kan bestå. Fortsätter EU på inslagen väg är en ”brexit” snart verklighet och Storbritannien kommer inte att vara ensamma om att lämna EU utan kommer att följas av en rad andra länder bland dem Tyskland och Frankrike.

Sverige bör med omedelbar verkan göra sin röst hörd och kräva ett stopp på stolligheterna som pågår i EU. Som socialdemokrater varken kan eller ska vi stödja och/eller se på när demokratin och demokratiska spelregler förpassas till historiens soptipp – Om något ska vi se till att demokratin förstärks och att de demokratiska spelreglerna följs till punkt och pricka.

EU tillhör inte storföretagen och storkapitalet – EU tillhör alla Europas medborgare fattiga likväl som rika!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.