Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Ersboda ska utvecklas med Folkets Hus som naturligt nav.

Stadsdelen Ersboda i Umeå består av nästan 10.000 invånare vilket gör stadsdelen till Västerbottens 3:e största stad – Till och med större än Lycksele. Som stadsdel är den uppdelad i Västra och Östra Ersboda – 2 delar med helt olika demografi.

På västra sidan av stadsdelen som är den äldre delen bor av naturliga skäl många medelålders människor med svenska rötter medan den östra sidan där hyresrätterna finns till största delen består av barnfamiljer med invandrarbakgrund vilket gör den östra sidan till en ekonomiskt svag sida med många familjer som är beroende av ekonomiskt stöd i olika former

På den västra sidan finns handelsområdet Stora Birk och som ett naturligt centrum och en naturlig mötesplats medan östra sidan kretsar kring en liten Coop Nära och vårt Folkets Hus samt Östra Ersbodaskolan och Ersängsskolan.

Det är i den östra delen vi hittar många invandrarfamiljer och många ekonomiskt utsatta familjer och det är i den östra delen vi hittar den övervägande majoriteten av områdets barn och det är denna del av Ersboda jag anser behöver utvecklas för att ge barnen & ungdomarna en möjlighet att utvecklas och integreras på ett bra sätt.

Jag vill att vi utvecklar Folkets Hus och då framför allt området utanför Folkets Hus så att detta kan fungera som den naturliga mötesplatsen för de som bor på Östra Ersboda. Allt sedan FH byggdes på 1990-talet har området runt FH sett likadant ut och består idag av buskar som närmast kan liknas vid sly och vad som är stadsdelens största kattlåda.

Jag vill bygga om utemiljön runt Folkets Hus och ersätta slyet och kattlådan med attraktiva och prydliga stenläggningar som tillsammans bänkar och bord attraherar och bjuder in till spontana möten mellan de boende. En levande utemiljö runt Folkets Hus skulle skapa den mötesplats många efterfrågar och göra Folkets Hus till områdets naturliga mötesplats.

Ett annat stort problem på Östra Ersboda är träffpunkter för alla de barn & ungdomar som bor i området – Idag tillbringar många av dem sin tid vid basketplanen på Spanngränd vilket retar många boende som säger sig störas av detta. Därför behövs en ny mötesplats med möjlighet till möten och spontanidrott för dessa ungdomar.

Då många av dessa barn & ungdomar kommer från ekonomiskt svaga familjer är det viktigt att mötesplatsen ligger nära hemmet för att undvika kostsamma resor.

Ett annat problem är avsaknaden av en 11-manna konstgräsplan för alla ungdomslag som spelar fotboll inom ramen för Ersboda SK. Ersängsvallens gräsplan finns nere på ängarna men precis som alla andra gräsplaner finns en övre gräns för hur mycket den kan nyttjas utan att bli förstörd. Dessutom tar det länge innan den blir spelbar vilket innebär att många ungdomar tvingas åka in till Nolia området för att träna när de börjar med 11-manna spel.

Träningar på Nolia fungerar som en begränsning för många av områdets ungdomar därför att deras föräldrar saknar bil och därför att bussåkandet från Ersboda till Nolia är långt ifrån optimalt. Detta i sin tur leder till att många ungdomar väljer att sluta sitt idrottande.

Jag vill därför utveckla den Östra sidan av Ersboda genom att skapa ett sammanhängande område för möten, organiserad idrott och spontanidrott genom att göra detta i den del av Ersboda som redan nu innehåller Folkets Hus med tillhörande bibliotek, 2 skolor med tillhörande gymnastiksalar, en hockeyrink, en 7-manna konstgräsplan samt ett eljusspår och en äventyrslekpark.

Den utveckling jag vill genomföra blir dessutom kostnadseffektiv i och med att den använder sig av befintlig infrastruktur som kan utvecklas till en relativt låg kostnad.

Vad jag vill göra är följande:

  • Anlägga en 11-manna konstgräsplan på den befintliga grusplanen vid Östra Ersbodaskolan – En plan som för övrigt redan är utrustad med elljus och goda omklädnings & dusch möjligheter på Östra Ersbodaskolan.
  • Bredvid denna 11-manna plan vill jag skapa en multisportpark av samma snitt som på Ålidhem för att skapa ett naturligt område för spontanidrott och en naturlig mötesplats för områdets ungdomar – En plats de kan vistas på utan att störa de boende på området.
  • Den hockey plan som finns vintertid vill jag flytta ner till Ersängsskolan med en placering på den oanvända grusplan som ligger mellan Ostvägen och den 7-manna konstgräsplan som finns där.
  • Utveckla utemiljön runt Folkets Hus på det sätt jag tidigare nämnt.

Med dessa förändringar genomförda skapas i ett huj ett sammanhängande mötes- och rekreationsområde som sträcker sig från Folkets Hus via Östra Ersbodaskolan och Äventyrslekparken ner till Ersängsskolan. Ett område som bjuder in till möten, lek, organiserad idrott och spontanidrott. 

I närheten finns dessutom områdets eljlusspår vilket med föreslagna åtgärder skulle skapa ett fritids & rekreationsområde där merparten av områdets boende skulle trivas och finna meningsfull sysselsättning.

I Umeå brukar vi slå oss för bröstet och säga att ”Umeå kan” – Låt oss därför ta chansen att för en låg kostnad bygga och utveckla ett område som kan bilda skola för resten av Sverige när vi pratar möten, idrott och integration.

En satsning på svaga grupper och deras möjligheter är dessutom vad socialdemokratisk politik alltid handlat om vilket gör skälen att satsa i området än mer angelägna.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.