Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det fria vårdvalet eroderar välfärden!

I SvD finns en artkel med följande länk: http://www.svd.se/rusande-kostnader-for-vardval-i-stockholm/om/sverige som klart och tydligt påvisar något jag sagt länge – Nämligen att det fria vårdvalet är ett hot mot demokratin och en företeelse som eroderar vår välfärd.

Artikeln visar att det fria vårdvalet kostad Stockholms läns skattebetalare minst 1.1 miljard extra under 2014 med årliga kostnadsökningar på 4.1% per år allt sedan vårdvalet infördes 2008.

För att få bukt med de ökade kostnaderna vill Stockholm införa ett remisstvång från husläkarna innan en patient kan gå till en specialist i hopp om att minska kostnaderna för de fria vårdvalet – En reform som inte kommer att fungera eftersom specialisterna skulle ändra strategi och dela med sig av vinsterna till de husläkare som remitterar till en specialist.

Sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) bekräftar att kostnadskontrollen måste öka om inte stockholmarna ska drabbas av nedskärningar inom vården 2017 som ett resultat av att det fria vårdvalet eroderat välfärden och ökat samhällets kostnader för sjukvård.

Man brukar säga att ”som man bäddar får man ligga” något som i allra högsta grad blivit verklighet i Stockholm som gått allra längst i fråga om införandet av fritt vårdval inom alla delar av sjukvården.

I Stockholm har man till och med gått så långt att man lagt förbud för offentliga vårdmottagningar att få finnas kvar för att öppna upp för den fria etableringsrätten för privata alternativ – Ett val man nu får betala ett mycket högt pris för i och med att kostnaderna för samma sjukvård som tidigare ökat med drygt 1.1 miljard per år.

Min partikamrat oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) har en annan uppfattning än de styrande om det fria vårdvalet och menar att experimentet med det fria vårdvalet slagit ut väl fungerande offentlig vård och gett skenande kostnader som hotar patienternas välfärd – En uppfattning jag ställer mig bakom till 100%.

Av denna anledning ska vi som socialdemokrater rulla tillbaka hela reformen om fritt vårdval och återföra all vård i offentlig regi – Ett sådant beslut tjänar ALLA på – Samhället likväl som patienterna.

I mitt Sverige ska all sjukvård vara JÄMLIK och driven i offentlig regi snarare än fylla fickorna på privata vårdgivare!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.