Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Klassklyftor är en katastrof!

Jag har med stort intresse följt den reportageserie och debatt Aftonbladet initierat som handlar om klassklyftorna längst tunnelbanans röda linje – En reportageserie där man jämför livsbetingelser och möjligheterna för de som bor på Östermalm respektive Botkyrka och däremellan.

Aftonbladets Anders Lindberg sammanfattar läget rätt bra i sin ledare där han konstaterar att dagens politiker duttar i marginalen samtidigt som man låter orättvisorna vara kvar och att vårt samhälle ransonerar livschanser och lämnar många av de som behöver en hjälpande hand åt sitt öde.

Vidare konstaterar Anders att tidigare politiker likt Tage Erlander verkligen gjorde något för att lösa problemen och skapa större JÄMLIKHET medan dagens politiker oavsett partitillhörighet inte ens klarar av att lämna konkreta besked på hur problemen med ojämlikhet ska lösas.

Anders konstaterar att det i första hand är tre saker som fallerar:

  • Att välfärden inte längre klarar av att lyfta de som behöver lyftas.
  • Att skolan numera håller isär barn av olika bakgrund och bidrar till ökad segregation.
  • Att skattesystemet är riggat för rika människor så att dessa slipper betala skatt på förmögenheter, villor, båtar och ägande etc.

Därutöver konstaterar han att massarbetslösheten är ett gissel trots ökad sysselsättning samt att vi socialdemokrater verkar ha glömt bort innebörden i ordet fördelningspolitik.

Min namne Anders säger precis som jag att det bara finns en väg att gå om vi vill reparera det som är trasigt i Sverige – Nämligen att öka JÄMLIKHETEN genom att investera och börja om att beskatta efter bärkraft.

Det är just detta som är kärnan i socialdemokratisk politik som jag och flera med mig ser det – Att beskatta efter bärkraft eller som vi socialdemokrater brukar uttrycka det – ”Till var och en efter behov och av var och en efter förmåga”.

Det är inte för inte jag vill återvända till den politik Erlander och Palme förde – Att jag vill göra så är därför att den politiken levde upp till devisen ovan och såg till att skapa ett JÄMLIKARE samhälle.

Om man verkligen bemödar sig med att tänka efter är det rätt lätt att förstå att ett samhälle aldrig kan bli starkare än sin svagaste länk – Vill vi att kedjan ska vara stark så finns bara en väg att gå – Den väg som via beskattning efter bärkraft tillsammans med effektiv fördelningspolitik ser till att samhället i allt det gör strävar mot JÄMLIKHET.

Effektiv fördelningspolitik är för mig den politik som lyfter de medborgare som har behov av att lyftas – Den politik som fogar samman barnen i skolan och bryter segregationen och den politik som säkerställer att alla betalar skatt efter bärkraft.

Som socialdemokrater har vi den sortens politik i vårt dna – Allt vi behöver göra är att bejaka vår ideologi och bestämma oss för att ta striden och se till att vinna den.

Hur striden ska vinnas och vilka verktyg vi ska använda har jag skrivit om i tidigare inlägg för den som är intresserad av att läsa hur kampen ska utformas och vinnas.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vin fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.