Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Storbolagens dåliga skattemoral är ett samhällsproblem.

Under de sista dagarna har vi fått oss rapporterat hur Wallenbergsfärens bolag med Investor i toppen fått underkänt för avdrag man gjort med hjälp av så kallade ”räntesnurror” vilket innebär att man nu krävs på 2.4 miljarder i skatt.

Wallenbergföretagen är långt ifrån ensamma om att använda sig av skattemodeller vars enda syfte är att sänka skatten – Något som för övrigt är förbjudet enligt den generalklausul som finns i skattesystemet. Det Wallenbergarna och Investor gör sker i ett flertal företag och har utvecklats till att bli ett STORT samhällsproblem.

För mig är det mycket allvarligt när svenska företag inte vill betala skatt i Sverige då detta beteende innebär att det skattetryck alla alliansföreträdare pratar varmt och högljutt om flyttas från de som har råd att betala skatt till svaga grupper med små betalningsmöjligheter.

Storbolagens skattemoral är därför ett samhällsproblem som måste lösas!

Det svenska storkapitalet har i alla tider klagat på nivån på svenska skatter – Dock fanns det under Erlanders och Palmes tid en helt annan moral i Sveriges stora finansfamiljer vilket innebar att man betalade den skatt man var skyldig att betala utan att knorra allt för mycket.

Jag vill påstå att dåtidens Wallenbergare och deras gelikar tog ett betydligt större samhällsansvar än nutidens företrädare för familjen Wallenberg.

Historiskt har det funnits ett slags hederskodex mellan storkapitalet och svenska regeringar som inneburit att var och en sköter sitt och att storkapitalet fått utvecklas och hållas så länge de gjort rätt för sig skattemässigt. Den överenskommelsen är numera bruten i och med att storkapitalet förutom att ägna sig åt raffinerad skatteplanering med enda syfte att undvika skatt även gör allt den kan för att avreglera och ta över det som historiskt utgjort offentlig sektor och därmed tillhört alla Sveriges medborgare.

Denna utveckling måste brytas och den gamla ordningen måste återställas.

Storkapitalet ska ägna sig åt att driva företag i det som traditionellt betraktats som privat sektor och låta bli att försöka slå sig in i offentlig sektor och dess verksamheter. Offentlig sektor ska drivas av det allmänna utan privat inblandning. Därutöver måste storkapitalet ompröva sin moral och inse att de ska betala skatt efter sin bärkraft utan att använda sig av skatteplanering vars enda syfte är att undvika skatt.

Det storkapitalet måste förstå är att deras skatter används för att öka välfärden för alla vilket i slutändan innebär att köpkraften ökar bland svenska löntagare med ökade vinster för storkapitalets bolag som följd.

Det är därför vi socialdemokrater ska återgå till den typ av socialdemokratisk politik vi förde när Sverige och svenskarna mådde och utvecklades som allra bäst – Den typ av socialdemokratisk politik som var utmärkande för regeringarna Erlander och Palme.

I mitt Sverige vill jag framgent se en ordning där alla i samhället tar sitt samhällsansvar och genom skatter är med och finansierar vår gemensamma välfärd. Därför uppmanar jag familjen Wallenberg och övriga delar av storkapitalet att ta sitt förnuft till fånga och göra rätt för sig skattemässigt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.