Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

En ordentlig regeringsombildning är nödvändig.

När Stefan Löfven nu står inför uppgiften att ombilda regeringen bör han ta chansen och göra en rejäl ommöblering samt byta ut fler ministrar än de MP ministrar som avgått.

Rätt person på rätt plats bör vara rättesnöret för regeringsombildningen – Dessutom med progressiva tillsättningar på de poster som är centrala för arbetet med att bygga ett Sverige som är byggt enligt den svenska samhällsmodellen.

Som jag ser det är det av yttersta vikt att vi har rätt personer på posterna som hanterar finans och finansmarknad för att hantera och få bukt med det skadliga skatteplanerandet. Därutöver måste skolan, bostadsbyggandet, arbetsmarknaden, infrastrukturen, migration och socialförsäkringsområdet få starka ministrar som med kraft driver frågorna inom sina respektive departement med ackuratess.

Stefan har även en annan viktig uppgift att lösa och det är att samordna styrningen av stadsråden så att dessa jobbar enligt samma agenda och med samordnade utspel om hur samhällsbygget fortskrider.

Ska vi vinna valet 2018 behöver svenska folket få mycket starka signaler på att bekämpningen av skatteplanering inletts och att kraftfulla åtgärder vidtagits för att stoppa den helt och hållet.

På finanspolitikens och arbetsmarknadsområdet bör vi dessutom genom att initiera en utredning påbörja arbetet med att ersätta dagens arbetsgivaravgifter med en produktionsavgift – Detta för att säkerställa att de vinster företagen gör genom att ersätta människor med maskiner inte ensidigt landar i företagsägarnas fickor i form av ökad vinst.

Därutöver är jag övertygad om att svenska folket vill se att bostadsbyggandet tar ordentlig fart genom förenklade byggregler, avskalad överklagandeprocess och en återinförd bostadsförsörjningslag.

Arbetslösheten måste minskas och utbyggnaden av offentlig sektor starta i stor skala måste ta fart – En utbyggnad som initialt beror på länge en efterlängtad personalförtätning så att människor slipper bränna ut sig på grund av underbemanning.

Migrationsfrågan måste få en permanent lösning med en effektiv och väl fungerande integrationspolitik samtidigt som satsningarna på att bringa ordning och reda i skolan skapas genom att ge lärarna mer auktoritet och genom att fokusera på lärandet.

Infrastrukturen i form av vägar och järnvägar måste prioriteras så att svensken på nytt kan lita på att man kommer fram om man reser med tåg. I en sådan satsning vill jag se massiva satsningar på att rusta upp befintlig järnväg och åtgärder som strävar mot att flytta det mesta av den långväga godstrafiken från väg till järnväg – Något som kan uppnås genom höjda skatter för landsvägstransporter.

Lastbilar ska finnas precis som tidigare med den enda skillnaden att samma antal chaufförer istället för att köra långväga transporter på obekväma arbetstider används för att köra kortare transporter på dagtid.

Den planerade höghastighetsbanan mellan Stockholm, Göteborg och Malmö bör läggas på is för överskådlig framtid så att pengarna kan användas till upprustning av befintlig järnväg och för att bygga bort de mest akuta propparna i järnvägssystemet.

Dessutom vill jag se en progressiv politik som belönar städer som satsar massivt på utbyggd kollektivtrafik enligt principen om att kollektivtrafiken prioriteras samtidigt som biltrafiken doseras.

Sist men inte minst måste socialförsäkringar som a-kassa och sjukförsäkring återställas till sina gamla nivåer och funktioner så att Sveriges väljare känner att samhällets skydd är heltäckande om det oförutsedda och oplanerade inträffar.

Alla delar av alliansens arbetslinje bör skrotas och begravas för evig tid för att ersättas av en inriktning som handlar om att sätta individen i fokus och se till att den som drabbas kan leva under värdiga betingelser.

Politik handlar om att våga staka ut färdriktningen – Om att stå upp för det samhälle man vill bygga genom att driva en politik som verkar i den riktningen och om att sända starka signaler till samhället om vilka förändringar som är nödvändiga för att samhällsbygget ska bli framgångsrikt.

Dessa åtgärder är vad jag betecknar som traditionell socialdemokratisk politik – En politik som i allt den gör lever upp till våra kärnvärden KÄRLEK – SOLIDARITET – ALLA MÄNNISKORS LIKA VÄRDE och en politik som leder till ett mer JÄMLIKT Sverige.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.