Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Alla elnäten ska ägas av staten.

I dagens nyhetsrapportering aktualiseras på nytt frågan om våra elnät och de relativt kraftiga höjningarna av nätavgifterna som våra elbolag gör – Oftast genom att som skäl säga att höjningen beror på stora investeringsbehov för att reparera och underhålla elnätet.

För mig är detta inget relevant skäl då Vattenfall med flera bolag borde ha lagt undan pengar till detta underhåll under alla år de ägt och administrerat sitt elnät. Att man nu vill höja avgiften för att underhålla nätet och säkra leveranskvaliteten beror enligt mitt sätt att se på saken att man använt de tidigare intäkterna till att redovisa stora vinster och betala stora bonusar till chefer och ägare.

Vattenfall har i omgångar höjt nätavgiften ett antal gånger sedan 2010 – Både för mig själv och många andra låter detta som ett svepskäl – Den riktiga anledningen till höjningen är sannolikt det faktum att Vattenfall har en dålig vinstutveckling som följd av Nuon affären och fiaskot i Tyskland.

Alliansen och nyliberala företrädare var ivriga förespråkare för en avreglering av elmarknaden med hänvisning till att konkurrens i en fri marknadsekonomi skulle skapa lägre elpriser – När så skett är det inte korrekt att elbolagen sätter den fria marknadsekonomin ur spel för att öka sina vinster genom att ta igen det man förlorar på sänkta elpriser genom att höja nätavgiften.

Bara misstanken att så är fallet är skäl nog för regeringen att gripa in och endera reglera hur avgifterna för elnäten får tas ut alternativt förstatliga alla elnät.

I nästa steg bör vi i riksdagen fatta beslut om att skilja elnätet från distributionen av el. Det är helt fel att elproducenter även ska äga och bygga elnät. Elnätet – dess utbyggnad och dess underhåll är saker som ska ägas och förvaltas direkt av staten och drivas separat inom ramen för offentlig sektor.

Rätten till trygg och säker elproduktion är ett samhällsansvar och därmed något som ska ägas och drivas direkt av staten snarare än av privata företag – Därför föreslår jag att vi snarast möjligt fattar beslut i Riksdagen om att alla elnät i Sverige ska överföras till ett statligt offentligt drivet bolag med enda uppgift – Att bygga och underhålla elnätet.

Elproducenter ska ägna sig åt att producera prisvärd el – Inte åt att driva elnät. Ett statligt ägt elnät kan även användas i syfte att lindra tillfälliga pristoppar på el – Detta genom tillfälliga sänkningar av nätavgiften.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.