Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Arbetsrätten är en socialdemokratisk grundbult.

Arbetsrätten vilket för mig är både rätten till ett arbete och rätten till en schysst lön och schyssta arbetsvillkor är en av grundbultarna i socialdemokratisk politik – Det är därför arbetsrätten ska värnas och skyddas med alla till buds stående medel.

Arbetsrätten har urholkats under en lång rad år och även om skulden delvis vilar på oss socialdemokrater får största delen av försämringarna tillskrivas alliansen och den nyliberala politik som under allt för lång tid haft fotfäste i vårt land.

De försämringar jag pratar om innefattar många saker – Bland dem försämringarna av a-kassan, slopade avdrag för fackföreningsavgifter, införandet av visstidsanställningar, framväxten av bemanningsföretag och det faktum att försämrade villkor innebär att man kan befinna sig på jobbet betydligt fler timmar än man har betalt för.

Som jag sagt i tidigare inlägg tillskriver jag stora delar av dessa försämringar till det faktum att vi avreglerat, konkurrensutsatt och upphandlat offentlig verksamhet. När den tidigare offentliga verksamheten utförs av privata företag försämras anställningstryggheten och anställningsförhållandena.

Exempel på sådana försämringar är t.ex. införandet av sovande natt inom vårdyrkena vilket innebär att man inte har betalt för hela natten trots att man befinner sig på jobbet och raster på bortaort för busschaufförer med betalning endast för 15 minuter av varje timme som rasten på bortaort varar.

Det är försämringar som dessa som över tid gjort att det socialdemokratiska väljarstödet minskat!

Därför vill jag att vi socialdemokrater ska tänka om och återgå till en politik som stärker arbetsrätten och därmed vårt väljarstöd.

Detta innebär att vi som socialdemokrater nästa gång vi beslutar om de kriterier som ska gälla i samband med upphandling av offentliga tjänster måste se till att arbetsrätten stärks för de som ska arbeta i den upphandlade verksamheten.

I alla kommuner, landsting och regioner som styrs av socialdemokrater ska det vara en självklarhet att i samband med upphandling kräva övertagande av den personal som berörs. Vidare att normen ska vara tillsvidareanställning på heltid samt att all tid på arbetsplatsen minus 1 timmes rast ska vara betald för de arbetstagare som utför arbetet.

Det finns ingen lagstiftning som hindrar oss från att ställa krav på att anbuden som lämnas in baseras på heltidsarbete och att all den tid man vistas på sin arbetsplats är betald jämte gängse mat och fika raster – Detta så länge som dessa krav är tydliga för alla de företag som önskar lämna anbud på det som ska upphandlas.

Som socialdemokrater ska vi således aktivt visa att vi sätter arbetstagarna och deras väl och ve framför lägsta pris.

Självklart kommer både Svenskt Näringsliv och våra politiska motståndare att protestera och högljutt påtala att ett sådant ställningstagande kommer att öka samhällets kostnader. På den punkten ger ja dem rätt. I min värld är denna prisökning tvärt om rimlig därför att den innebär att arbetsrätten stärks genom att de arbetstagare vi säger oss värna får en bättre och mänskligare arbetssituation.

Skulle detta innebära att skatter och avgifter måste höjas därför att landets arbetstagare förtjänar en bättre arbetssituation så ska denna höjning utan att tveka genomföras i SOLIDARISK anda.

Sist men inte minst måste arbetsrätten stärkas genom politiska beslut som stärker landets fackföreningar. Till att börja med ska fackföreningsavgiften vara avdragsgill fullt ut samtidigt som de förbättringar av a-kassan vi påbörjat fortsätter fram tills dess a-kassan fungerar som i fornstora dagar.

Fackföreningarna måste även få mandat att se till att svenska löner och svenska arbetsvillkor tillämpas för alla som arbetar på svenska arbetsplatser.

Därutöver ska bemanningsföretagens personaluthyrning regleras och personaluthyrningen begränsas genom att vi stiftar lagar för hur länge företag får använda sig av inhyrd personal från benmanningsföretag. Dessutom ska fackföreningarna få laglig rätt att kräva att bemanningsföretagen har sin personal tillsvidareanställd med full lön oavsett om de är uthyrda eller inte och att de omfattas av samma anställningsregler som alla andra arbetstagare när det handlar om uppsägning och permittering.

Kamrater – En stärkt arbetsrätt är viktig för oss socialdemokrater. En stärkt arbetsrätt visar ALLA landets arbetstagare att den svenska samhällsmodellen omfattar ALLA – Även de som arbetar i sektorer som upphandlas med jämna mellanrum.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.