Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Organisationen Svenskt Näringsliv – Girighetens högborg!

Det blir allt klarare och tydligare att organisationen Svenskt Näringsliv är GIRIGHETENS högborg. I frågan om skatteplanering och att undanhålla pengar från beskattning är man oerhört tysta men när det handlar om regeringsförslag som syftar till att arbetsgivarna ska ta ett större samhällsansvar – Ja då protesterar man högljutt.

Det jag pratar om är Svenskt Näringslivs kampanj för att stoppa regeringens förslag om att arbetsgivarna ska vara med och medfinansiera långtidssjukskrivningar genom att betala 25% av sjukskrivningskostnaderna för alla som är sjukskrivna i mer än 90 dagar – En reform som införs därför att sjuktalen på grund av psykosociala orsaker ökar lavinartat.

Inom Svenskt Näringsliv hade man varken problem eller betänkligheter med att fullt ut ställa sig bakom tanken att människor blir friskare genom hot och piskor i form av lägre ersättningar och en stupstock i sjukförsäkringen.

Föga förvånande misslyckades denna väg och det är därför regeringen vill införa medfinansiering i samband med långtidssjukskrivningar.

För egen del har jag haft analysen klar för mig länge – Det som orsakat de kraftigt ökade sjukskrivningstalen stavas Arbetslinjen.

Arbetslinjen vars formel bygger på att färre människor under mer stress och högre arbetsbelastning ska utföra mer arbete i syfte att öka företagens vinster kan bara leda en väg – Till utbrändhet och långvarig sjukskrivning.

De tidigare alliansregeringarna lade hela sin kraft på att sänka skatterna för de som jobbar och är friska samtidigt som man försämrade situationen för de som är sjuka för att mildra samhällets kostnader för sjukskrivningar.

Samtidigt som man genomförde dessa försämringar skars resurserna till arbetsmiljöarbetet ner i sådan grad att anslagen till rehabilitering minskade kraftigt samtidigt som tillsynen av vår arbetsmiljö blivit hart när omöjlig att genomföra.

Att alla dessa försämringar skulle till fler och längre sjukskrivningar behövde man inte vara professor för att räkna ut. Det underliga är att Svenskt Näringsliv aldrig klagade så länge regeringens åtgärder innebar att de kunde öka sina vinster genom att löntagarna själva finansierade stora delar av sina löneökningar genom jobbskatteavdrag.

Jag hörde heller aldrig några protester från Svensk Näringsliv när företagshälsovården mer eller mindre avvecklades eller när företagen slapp undan stora delar av ansvaret för sina medarbetares rehabilitering.

När en ansvarsfull regering nu vill lösa problemen genom att se till att företagen på nytt tvingas ta ett större ansvar för arbetsmiljö och rehabilitering genom att medfinansiera långtidssjukskrivningen skriker man högljutt och beklagar sig.

Det är detta beteende som får mig att påstå att Svenskt Näringsliv är GIRIGHETENS högborg.

I ett demokratiskt och SOLIDARISKT samhälle är det självklart att arbetsgivare ska ta ansvar för både arbetsmiljö och rehabilitering.

Sveriges arbetstagare ska inte betraktas som utbytbara resurser som företagen kan utnyttja maximalt för att kastas på sophögen när de blivit utslitna och dessutom lämpa över kostnaderna för de utslitna medarbetarna på landets skattebetalare.

I mitt Sverige ska vi ha en ordning där alla SOLIDARISKT tar ansvar för vår arbetsmiljö och för svenska arbetstagare!

Ett SOLIDARISKT ansvar innebär att arbetsgivarna genom god arbetsmiljö ska se till att arbetstagarna inte blir sjuka och utslitna. Skulle så ske ska rehabiliteringsansvaret och kostnaderna för rehabilitering precis som i förslaget medfinansieras av landets arbetsgivare.

Det är så vi bygger ett KÄRLEKSFULLT och SOLIDARISKT Sverige där ALLA MÄNNISKOR HAR SAMMA VÄRDE!

Därför tycker jag att organisationen Svenskt Näringsliv bör ta sitt förnuft tillfånga och skrota den GIRIGA kampanj man nu bedriver för att stoppa ett förslag som bygger på KÄRLEK och SOLIDARITET.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.