Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Umeå årets klimatstad i Sverige – Är detta början på en ny era för Umeå?

Det är inte utan stolthet jag kan konstatera att en internationell jury utsett Umeå till årets klimatstad i Sverige vilket innebär att vi går vidare i kampen om att bli årets globala klimatstad.

Stolthet känner jag trots att jag inte kan tillskrivas äran av att ha varit delaktig i något av de politiska beslut som lett fram till att Umeå vann. Äran för detta ska tillskrivas de kloka politiker och tjänstemän som via långt och idogt arbete sett till att detta blev möjligt.

Däremot hoppas jag vara en stor del av – och till och med drivande när det handlar om att fatta morgondagens kloka beslut för en klimatsmartare och hållbarare stad – Beslut som om de tas på rätt sätt kommer att positionera Umeå som den cirkulära ekonomins huvudstad. Därutöver hoppas jag bli delaktig i beslut som gör Umeå till den hållbara stadsutvecklingens förebild i Sverige.

Ni som följt min blogg vet att jag med jämna mellanrum skriver om både cirkulär ekonomi och om hållbar stadsutveckling – Därför kommer jag inte att fördjupa mig i detta inlägg utan hänvisar intresserade till bloggens historik där det går att hitta ett flertal inlägg i bägge ämnena.

Cirkulär ekonomi kan enklast beskrivas som en återgång till det gamla bondesamhällets sätt att leva med återbruk och återanvändning som en naturlig del av livet – Denna gång dock utan fattigdom.

Cirkulär ekonomi handlar om att leva så hållbart och klimatsmart som möjligt och om att förbruka så lite som möjligt av jordens resurser under sin levnad – Ett liv som följer formeln ”less is more” snarare än den gamla vanliga som innebar att den som hade mest när han dog vunnit livets race.

Skillnaden mellan linjär ekonomi som är dagens sätt att leva och cirkulär ekonomi ser ut på detta sätt:

 • Linjär ekonomi = Råvara + Produktion + Konsumtion + Avfall + Destruktion.
 • Cirkulär ekonomi = Råvara + Produktion + Användning + Återvinning + Användning

Skillnaden är således att cirkulär ekonomi skapar oerhört lite avfall samtidigt som man återvinner och uppgraderar snarare än konsumerar och destruerar.

Hållbar stadsutveckling handlar utöver om att bygga klimatsmart och använda oss av förnyelsebara energikällor om att fortsätta utbyggnaden av en innovativ kollektivtrafik med god tillgänglighet och god turtäthet trafikerad av utsläpps-/fossilfria fordon. Därutöver om en stadsutveckling som prioriterar kollektivtrafik, gående och cyklister genom att ge dem företräde i alla lägen samtidigt som man doserar biltrafiken.

Hållbar stadsutveckling för Umeås del handlar således om att bygga ut Ultra-trafiken och om att minska antalet parkeringsplatser i citykärnan samtidigt som rymliga infartsparkeringar med goda bussförbindelser byggs utanför stan. Hållbar stadsutveckling handlar även om att skapa attraktiva och säkra gång och cykelstråk och om att göra stan till en attraktiv plats för möten och umgänge.

Därför hoppas jag att alla Umeåbor känner stolthet över utnämningen till årets klimatstad och att alla Umeåbor stödjer en satsning på att göra Umeå till den cirkulära ekonomins och den hållbara stadsutvecklingens huvudstad.

Alla förutsättningar för fortsatt framgång på området finns redan i Umeå – Allt som behövs är att bygga vidare på el-buss satsningen, fortsätta stadsutvecklingen och politiskt tillsammans med universitetet och de inkubatorer som finns uppmuntra till utveckling av tjänster och produkter som följer den cirkulära ekonomins läror.

Umeå kan!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

4 kommentarer

 1. Olle

  Elda osorterade importerade sopor från Europa är det klimatsmart ???
  Skolorna fulla i mögel.
  Jodu lyssna inte för mycket på dessa lögnare denna utopi var nog nedpräntad på anmälan ,ingen i juryn har granskat. Umeås stadsluft är i vissa fall kriminellt dålig.
  Sen får vi se hur de nya bussarna kommer att funka när luftslottet Hybricon rasat.
  Hoppas du får uppleva ditt Utopia det tror tyvärr inte jag ,konsumtionen kommer att vinna tyvärr .Jorden överlever och människosläktet men väldigt sargat.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Skolorna håller på att renoveras och takten kommer att öka så jag är inte orolig.

   Dessutom är det långt ifrån säkert att Hybricon ska leverera alla el-bussar då sådana inköp måste ske medelst upphandling.

   Den vision jag har är fullt möjlig och det är den linjen jag driver politiskt och jag har full tillit till min förmåga att skaffa stöd för det jag driver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.