Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Sannolikheten för ett brexit har ökat.

Två av varandra oberoende opinionsmätningar – En på nätet och en som gjorts via telefonintervjuer visar att sidan som vill att Storbritannien lämnar EU och gör en brexit leder över sidan som vill att de ska stanna kvar. Försprånget för de som vill lämna är 3% i bägge undersökningarna.

För mig framstår därför en brexit som mycket trolig då den klara trenden är att det är sidan som vill lämna som har mest kraft för närvarande.

Personligen tycker jag inte att det spelar någon roll om britterna röstar ja för att lämna EU – Detta av den enkla anledningen att ett  ja till brexit skulle tvinga EU och dess medlemsländer att stanna upp och fundera på om en reform som gör EU mer demokratisk och mindre överstatlig än idag är nödvändig för att EU ska överleva.

I mina ögon borde EU vara mer av en gemensam handelsorganisation än av en överstatlig institution. Med ett reformerat EU tror jag att Storbritannien stannar i EU även om folkomröstningens resultat så påbjuder en brexit. För mig handlar omröstningen mer om nationell bestämmanderätt och nationell suveränitet än om ekonomi.

De länder som har gemensam valuta i form av Euro borde dessutom fördjupa sitt samarbete ännu mer och skapa en situation där de förutom en gemensam centralbank även har en gemensam statsskuld vilket är det enda rätta när de ingående nationalstaterna inte kan använda styrräntorna som verktyg för att styra den nationella ekonomin.

I vart fall ska det bli spännande att följa utvecklingen. En brexit innebär inte nödvändigtvis något negativt såsom många vill göra gällande. I slutändan kan det till och med visa sig vara så att en brexit blir till något positivt som stärker demokratin och ger nationalstaterna större makt att fatta egna beslut i ett reformerat och starkare EU.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.