Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Med Baudin får Kommunal den nystart förbundet behöver.

Valet av Tobias Baudin som ny ordförande för Kommunal inger hopp. Jag är glad att mötesdelegaterna vågade gå emot valberedningen i denna för Kommunal’s så viktiga framtidsfråga – Starkt jobbat kongressdelegater!

För mig är det viktigt att Kommunal framgent leds av en person som är obefläckad av det som hänt i Kommunal – Något som inte gällde valberedningens kandidat Berit Müllerström som i vanlig ordning kommer från tjänstemannakåren i Kommunal. Att styrelsen sedan består av ungefär 50% tidigare styrelseledamöter betyder förhoppningsvis mindre även om jag helst av allt sett att hela styrelsen bytts ut.

Jag känner inte Tobias Baudin personligen men från det jag hört om honom är han en person som får saker gjorda och en person som dessutom är grundmurad socialdemokrat i partiets vänsterfalang. Det är just de som tillhör vänsterfalangen inom socialdemokratin som är viktiga att ställa i första ledet i fackföreningsrörelsen – Detta för att få vårt parti att återgå till den politik som är traditionell socialdemokratisk politik.

Jag är dessutom positiv till att styrelserepresentationen är bred och täcker de flesta av Kommunal’s yrkeskategorier. Jag ser med tillfredställelse att även bussbranschen är representerad i form av en busschaufför vilket ger Kommunal’s styrelse större legitimitet än på mycket länge även om undersköterskor och vårdpersonal enligt mitt tycke är överrepresenterade i den nya styrelsen.

Min förhoppning är att Tobias lever upp till förväntningarna och att han genast påbörjar arbetet med att förändra och stärka Kommunal så att medlemmarnas förtroende för Kommunal ökar. Ett första steg i detta arbete är sannolikt att se över tjänstemannaorganisationen och byta ut de som är befläckade av den sista tidens händelser inom Kommunal.

Kommunal är landets viktigaste fackförening och det fackförbund som är störst – Dessutom det fackförbund som organiserar flest kvinnor i låglöneyrken. Därför bör Kommunal göra allt de kan för att flytta fram positionerna och se till att de lågavlönade grupperna får de största löneökningarna i kommande avtalsrörelse så att byggandet av ett JÄMLIKARE samhälle blir en realitet.

Kommunal är dessutom det fackförbund som organiserar flest medlemmar som tvingas leva och verka i en verklighet med delade turer och närvaro på jobbet utan betalning. Det jag pratar om är  t.ex. ”sovande natt” för personliga assistenter och betalt för 15 minuter av varje timme en busschaufför sitter på rast på bortaort utan möjlighet att tillbringa den obetalda tiden med sin familj.

Tobias – Din viktigaste uppgift utöver att höja lönerna för de lägst avlönade är att få ordning på det faktum att dina medlemmar tillbringar tid på jobbet utan att få fullt betalt. När vi skriver 2016 ska det inte vara på detta sätt – Alldeles speciellt så därför att obetald tid på jobbet inte ens var påtänkt innan avregleringens och konkurrensutsättningens glada tidevarv.

Låt mig därför upprepa det jag sa inledningsvis – Valet av Tobias Baudin som ny ordförande i Kommunal inger hopp – Hopp om utjämnade löneskillnader och hopp om att alla medlemmar ska ha betalt för all den tid de tillbringar på sin arbetsplats utan möjlighet att styra över sina egna val av aktivitet på obetald tid.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.