Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

TTIP och TiSA är förödande för Europas demokrati!

Handelsavtalet TTIP för produkter och handelsavtalet TiSA för handeln med tjänster är förödande för Europa därför att det kommer att åsidosätta demokratin och demokratiska spelregler – Detta har jag sagt förr och jag säger det igen.

Utan att säga allt för mycket kan jag säga att jag fortlöpande har tillgång till det som sägs innanför de lyckta dörrar som omger förhandlingarna – Det jag läser gör mig både rädd och arg då den enda andemeningen med avtalen är att se till att förändrade politiska majoriteter och framtida demokratiskt fattade beslut kommer att sakna betydelse med avtalet på plats och i lägen där besluten påverkar företagen och deras verksamhet.

Den första och viktigaste frågan vi som EU-medborgare måste ställa oss är varför förhandlingarna måste ske bakom lyckta dörrar utan offentlig insyn?

Svaret på detta! – Vilket jag för övrigt sett med egna ögon når jag erhåller precisa rapporter från det som sägs i förhandlingarna är att man inte vill ha insyn därför att man önskar dölja den riktiga agendan.

Hela utformningen av avtalet följer det uttalande Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble gjorde för länge sedan när han i frustration uttryckte att EU måste skapa en ordning som innebär att fattade beslut inte kan ändras bara därför att sammansättningen av den politiska majoriteten förändras.

Detta uttalande fällde han när Grekland fått en socialistisk majoritet istället för den liberala som styrde landet tidigare.

Som varande en person som har bra insyn i det som förhandlas handlar avtalet främst om 2 saker. USA har som mål att få Europa att acceptera de i de allra flesta fall lägre miljökrav som gäller i USA – Bland annat i fråga om kemikalier, utsläpp och genmodifieringar medan Europa har som mål att permanenta företagens position som stående över demokratiskt beslutade lagar och förordningar som ger den för tillfället sittande politiska majoriteten rätten att bestämma över nationell lagstiftning.

Schäuble är enligt mitt sätt att se på saken Europas största nyliberal och en person som anser att den rika delen av EU’s medborgare har en självklar rätt att göra som de vill så länge de gynnas av detta ekonomiskt. Vad han vill göra är att permanenta ett läge som innebär att en oundviklig svängning till vänsterpolitik i Europa aldrig kan påverka företagens och företagarnas rätt att tjäna pengar till varje pris.

För mig är det klart och tydligt att de Europeiska förhandlarna har allt för låga ambitioner i fråga om att försvara arbetstagarnas rättigheter och i frågan om att bevara suveräna staters rätt att fatta demokratiska beslut.

Förvisso är Sverige ett exportberoende land som gynnas av handel med omvärlden – Dock inte till vilket pris som helst. Sveriges position blir inte bättre av att vi likt den nyutnämnde handelsministern Ann Linde och liberalernas Cecilia Malmström förespråkar att Sveriges rätt att fatta nationella demokratiska beslut åsidosätts.

Enligt mitt sätt att se på saken är existerande frihandelsavtal nästintill tillräckliga i fråga om tullar och andra handelshinder – Det lilla som saknas på området kan adderas genom att uppdatera existerande handelsavtal och ta bort tullar och handelshinder helt och hållet och då utan att som i TTIP och TiSA lägga in skrivningar som hotar demokratin.

Därför har jag svårt att förstå vad syftet är bakom att åsidosätta konsumenternas säkerhet och arbetstagarnas rättigheter genom att driva igenom TTIP och TiSA.

För mig är det enda syftet att ge företagen en oinskränkt rätt att tjäna mer pengar på övriga medborgares bekostnad då inget annat syfte kan skönjas i avtalstexterna.

Det är därför vi ska göra som jag anförde inledningsvis genom att först av allt ställa oss frågan om varför förhandlingarna måste föras bakom lyckta dörrar stället för i öppen dager?

Enligt mig hade så skett om motiven till avtalen varit genuina och bra för folkflertalet!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

4 kommentarer

  1. Joachim

    Du har alldeles rätt men hjälper det när Sverige har en korrupt vapenlobbyist som statsminister samt en Regering och Riksdag som struntar i vad dess väljare och kommunpolitiker tycker? Vad tycker du om att Löfven, Reinfeldt, Borg & Bildt får följa med Wallenberg till sina polare i bilderbergmaffian och träffa överenskommelser med andra länders banker och storfinans som påverkar svensk ekonomi utan transparens för svenska folket? Detta är alltså en fråga till dig som jag hoppas du vågar svara på.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har svarat på den frågan ett antal gånger i de många blogginläg jag gjort. Beslut ska fattas i demokratisk ordning och i öppen dager och dessutom vara bra för folkflertalet snarare än ett utvalt fåtal.

      Det är därför jag inte vill ha TTIP och TiSA på det sätt som nu föreslås utan raka öppna handelsavtal som reglerar det enda som behöver regleras i internationell handel – Nämligen tullfrihet och avskaffande av handelshinder i form av import & exportkvoter.

      • Joachim

        Nu är ju verkligheten på annat sätt än den du drömmer om. All offentlig makt skall utgå från folket står det i lagen.
        1) Men om våra korrupta politiker säljer ut och privatiserar allt hur skall det finns något offentligt för folket att ha makt över?
        2) Hur påverkas demokratin då kontrollen över skapandet av samhällets pengar ligger i privata händer när mängden pengar styr nästan ALLT i samhället?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att makten ska utgå från folket är helt korrekt vilket även är fallet då det är just folket som i allmänna val använder sin rösträtt för att rösta på de politiska företrädare de föredrar.

          Tycker vi inte om de beslut som fattas av dessa politiker så är den enda vägen i en demokrat att skaffa majoritet för sin linje hos väljarna så att de politiker som röstat för fel beslut byts ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.