Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Facklig politisk samverkan byggde och bygger välfärdslandet Sverige.

Facklig politisk samverkan har historiskt haft en oerhört stor betydelse för Sveriges utveckling – Utan denna hade Sverige varit ett betydligt fattigare land med sämre välfärd och större inkomst- och förmögenhetsklyftor än idag.

Den fackligt politiska samverkan har historiskt skördat stora framgångar – Utan denna hade aldrig MBL, LAS och utbyggnaden av offentlig sektor blivit verklighet och högst sannolikt hade inte sjukförsäkringen och a-kassan funnits – Därför är det viktigt att facklig politisk samverkan upplever en renässans och blir lika stark som den varit historiskt.

Därför gläder det mig att Kommunal’s nye ordförande Tobias Baudin är inne på samma linje som jag – Nämligen att facklig politisk samverkan är en fundamental ingrediens i ett samhälle byggt enligt den svenska samhällsmodellens principer.

Förutom att återupprätta fackföreningarnas inflytande över arbetets utformning och fackföreningarnas betydelse för att skapa en situation där vinsterna av allas arbete fördelas mer rättvist genom att landets arbetstagare får rejäla löneökningar de närmaste åren måste Värdediskrimineringen – Dvs. skillnaden mellan manliga och kvinnliga löner bort.

I ett JÄMLIKT samhälle är det en självklarhet att lönen för samma arbete ska vara lika för en man och en kvinna – Något vi för övrigt förverkligat på ett bra sätt. Värdediskriminering handlar därför inte om detta utan om att utjämna lönerna mellan typiskt manliga och typiskt kvinnliga jobb.

Det är därför lönerna för de som arbetar inom offentlig sektor ska tillåtas öka mer än lönerna i resten av samhället.

Därutöver handlar facklig politisk samverkan om att på nytt stärka banden mellan landets fackföreningar och socialdemokratin. Socialdemokratisk politik baserad på KÄRLEK – SOLIDARITET – ALLA MÄNNISKORS LIKA VÄRDE är betydelsefull och kraftfull i det arbete som måste till för att skapa ett samhälle som är uppbyggt enligt den svenska samhällsmodellens principer.

Det är som ett led i den kampen vi ska fördjupa det fackligt politiska samarbetet så att vi en gång för alla kan begränsa användandet av visstidsanställningar till ett minimum samtidigt som vi stärker a-kassan, LAS, MBL och det fackliga inflytandet över arbetets villkor.

Jag tycker det är bra att Baudin gjort klart för både Stefan Löfven och regeringen att ett fördjupat fackligt politiskt samarbete innebär att vi ska kämpa tillsammans – Kämpa för att konkurrens framgent ska bygga på kunskap och kompetens snarare än på enkla jobb och låga ingångslöner.

Ett ökat fackligt politiskt samarbete är nyckeln till framgång vilket vi kan se i vår historia – Dessutom den enskilt viktigaste anledningen till ett framgångsrikt valresultat 2018.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

4 kommentarer

  1. Erik

    Facklig och politisk samverkan hade sitt cresendo under sjuttiotalet. Höga lönelyft för arbetstagarna. Tvåsiffrig inflation i samhället och i slutändan stagflation i ekonomin. Utslagning av tekonindustri. Varven. Vidare tillkomsten av den så kallade åmanlagarna som radikalt förändrade möjligheterna att driva mindre aktiebolag med få anställda. Det hela slutade men en 20 procentig devalvering av den svenska kronan hösten år 1982. Dåvarande vänsterregimen i Sverige såg ingen skillnad på mindre aktiebolag och börsnoterade aktiebolag. Kanske var det där vi tappade ”steget” och försprånget i en framtida ekonomi?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Facklig politisk samverkan är det som byggde Sverige. Att inflationen var hör beror till stor del på vår omvärld som i mångt och mycket upplevde samma sak.

      Flytten av jobben har inte kommit oss konsumenter till godo i form av lägre priser utan bara åstadkommit ökade vinster för företagen. Jag kan hålla med om att man måste göra skillnad på små och stora företag och det gör vi i dagens socialdemokratiska politik.

      Vad gäller devalveringen så skulle den aldrig gjorts – Att den gjordes var därför att svensk exportindustri påstod sig behöva tjäna mer pengar för at kunna investera i modernisering och utbyggnad vilket skulle skapa fler jobb. Sanningen blev annorlunda, istället för att investera flyttade man ut jobben och började ägna sig åt aggressiv skatteplanering varför jag återkommer till det jag skrev i inlägget – Sverige behöver en renässans vad gäller facklig politisk samverkan för att utvecklas bra och i samklang med det vi socialdemokrater kallar den svenska samhällsmodellen.

      • Erik

        På vilket sätt, anser du, att dagens Sossar ser skillnad på mindre företag och större företag? Du skyller på omvärlden när vi hade tvåsiffrig inflation i Sverige under stora delar av sjutttio- och åttiotalet. Det är intressant. Ni vänsterpolitiker brukar glömma omvärlden de gånger borgarna haft makten i Sverige. Senast nu i partiledardebatten där Alliansen fick skit för att arbetslösheten ökade från år 2009 och framåt. Vidare att underskotten i den svenska ekonomin ökade.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag försöker alltid att se till alla fakta och brukar vanligtvis tillskriva oss socialdemokrater skuld om vi har del i skulden till en uppkommen situation.

          När det gäller ekonomin under alliansens styre styre och vårt är det en tydlig skillnad nu när vi investerar i fler jobb istället för att sänka skatter och kasta ut människor ur a-kassa och sjukförsäkring.

          Dagens socialdemokrater ser en tydlig skillnad och den absolut viktigaste åtgärden är att stoppa skatteplaneringen och se till att även de stora företagen betalar den skatt de borde – Gör de så ökar de mindre företagens chans att konkurrera på jämlika villkor. Jag vill dessutom se över arbetsgivaravgifterna och ersätta dem med en produktionsavgift som utgår oavsett av om man producerar manuellt eller maskinellt dessutom göra en skattereform som innebär att företag kan vara aktiebolag redan med ett aktiekapital på 2 kronor för att skilja personen från företaget.

          Därutöver lagstifta så att banker bara kan ta säkerhet i företaget och inte via personlig borgen för att nämna några saker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.