Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Att SCA inte betalat skatt i Sverige sedan 2006 är skrämmande.

Senast i april och flera gånger dessförinnan har jag skrivit om både SCA och andra storbolag och deras aggressiva skatteplanering. Hela tiden har jag hävdat att den är moraliskt förkastlig och att den underminerar Sveriges förmåga att ge medborgarna en tillfredsställande välfärd.

Att storbolag som har stor verksamhet i Sverige, och att bolag som dessutom tar merparten av sin råvara från svenska naturresurser likt SCA inte betalar skatt i Sverige visar att mitt påstående om att Sverige blivit ett GIRIGT och EGOISTISKT land är helt sann.

Innerst inne tror jag att alla svenskar inser att det som nu pågår är fel – Fel därför att svenska företags underlåtenhet att betala skatt i Sverige innebär att de svaga i samhället får ta ett större samhällsansvar och betala mer skatt än vad som varit fallet om storbolagen gjort sitt och betalat sin rättmätiga andel av skatter och avgifter.

Det är därför den samhällsfientliga skatteplaneringen måste upphöra och upphöra genast!

SCA är på inget sätt ensamma bland storbolagen om att konstruera skatteupplägg som innebär att de undviker att betala skatt i Sverige. Näst intill alla storbolag såsom Assa Abloy, Volvo AB, Volvo PV, Skanska etc. gör precis samma sak.

Som lagstiftare måste vi fråga oss vad som gått fel när detta är möjligt och vad vi kan göra för att stoppa det?

Min grundinställning är att alla bolag som har verksamhet i Sverige ska betala skatt i Sverige. När det gäller producerande bolag som likt SCA nyttjar svenska naturresurser för att tillverka sina produkter ska det överhuvudtaget inte finnas vägar att undgå skatt genom diverse skatteupplägg i europeiska transitländer och skatteparadis – För dessa ska gälla att full skatt ska betalas i Sverige så att alla svenskar får del av de vinster de gör på utvinning och förädling av svenska naturresurser.

Jag är starkt kritisk till att min egen partikamrat Magdalena Andersson inte redan gjort allt hon kan för att se till att så blir fallet. Det övergår även mitt förstånd varför Magdalena och därmed mitt eget parti är emot EU’s förslag att tvinga alla storföretag att öppet redovisa hur stora vinster de gjort i respektive land då en sådan utveckling skulle göra det betydligt lättare än idag att åskådliggöra hur stora skatteintäkter Sverige går miste om genom skatteplanering.

Den som följer min blogg vet att just skatter och skatteplanering är det jag ägnat större delen av mitt arbetsliv åt. Samma kunskap som jag använde för att skatteplanera kan därför användas för att stoppa skatteplaneringen. Enklaste vägen är att för att uppnå det är att ändra skatteavtalens skrivning då skatteavtalen är själva motorn i all skatteplanering.

Skatteplanering går att stoppa helt och hållet eller i vart fall kraftigt begränsa genom att ändra skrivningen i de skatteavtal Sverige har med andra länder  – Ändringar som innebär att nedsättning av den skatt man ska betala i Sverige bara medges med lika mycket som man genom bevis från annat lands skattemyndighet kan bevisa att man redan betalat i det andra landet som omfattas av skatteavtalet.

Därför kommer jag aldrig att ge upp min kamp för att omvända mitt parti socialdemokraterna till linjen att skatteavtalen med andra länder ska omförhandlas så att skatteplaneringen stoppas och/eller begränsas kraftigt.

Inget pris är för högt för att åstadkomma denna för välfärdsbygget så viktiga förändring. Behöver vi byta ut regeringsföreträdare i vårt eget parti för att få detta gjort så ska så ske och då helst med omedelbar verkan.

Socialdemokratisk ideologi bygger på KÄRLEK – SOLIDARITET – ALLA MÄNNISKORS LIKA VÄRDE – Värdegrunder som hotas om skatteplaneringen får fortsätta i nuvarande omfattning med en socialdemokratisk regering vid makten.

Som extra krydda på moset hävdar jag dessutom att förändrade skatteavtal och stoppad skatteplanering nu har stöd i EU och därför kan genomdrivas i alla EU-länder samtidigt som i Sverige.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

8 kommentarer

  1. Petter

    Se till S styrda Umeå vad de trixar och myglar ,både med skatter och lögner till sina väljare.
    Men detta ser du säkert mellan fingrarna med antar jag, sossar tycker alla andra ska sköta sig men själva kan de bete sig hur som helst. Är det den svenska modellen vi ser hos Umeås s-politiker så vill då inte jag vara en del av denna lögnkultur

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så vitt jag vet ägnar sig inte Umeå kommun åt skatteplanering överhuvudtaget och vill du påstå så vill jag att du specificerar dig.

      För oss socialdemokrater är det viktigt att leva som vi lär och att vara en god förebild och att se mellan fingrarna när det gäller fusk ligger i vart fall inte på min agenda.

  2. Max

    Ja nu funderar man ju tydligen på att göra det med väven och Hans Lindberg ser ut att tycka det är en bra idé.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det kommunen gör är oerhört långt ifrån skatteplanering då detta är något som kommer alla kommunmedborgare tillgodo.

      • Max

        Skatteplanering blir det väl ändå per definition, sen vem det gynnar är en annan sak. Skatteplanering är ju inte olagligt, då kallas det i så fall skattebrott.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Visst kan man kalla det skatteplanering när en kommun gör som man funderar på att göra i Umeå – Dock är den transaktionen snarare ett sätt att värdera upp fastigheterna utan att bryta mot bolagslagstiftningen för att kunna höja värdet på fastigheten så att det speglar det verkliga värdet. Dessutom görs detta för att skapa likvida medel att använda i den kommunala budgeten varför jag hellre kallar detta sund kommunal förvaltning i en värld där lagstiftningen mer eller mindre tvingar kommuner att bolagisera vissa verksamheter.

          Det som gemene man refererar till i fråga om skatteplanering är det som sker via transitländer i EU vidare till skatteparadis med enda syfte att undvika skatt helt och hållet.

  3. Max

    Skatteplanering är det ju i alla fall. Vem som sen vinner på det är en annan sak. Skatteplanering är inte olagligt men däremot kan det moraliska ifrågasättas. Gör man något olagligt så är det skattebrott.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Rätt är att skatteplanering är laglig medan skatteflykt och undanhållande av skatt är ett brott. När vi pratar om företag som skatteplanerar för att undvika skatt helt och hållet är det ytterst omoraliskt. När kommuner gör vad Umeå funderar på att göra för att tillföra pangar till kommunbudgeten som kommer alla kommuninvånare till del har jag inga moraliska betänkligheter utan vill snarare påstå att avhållsamhet från att genomföra en sådan transaktion är vad som är omoraliskt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.