Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Radikalisering existerar bland både svenskar och invandrare om än på olika sätt.

Sverige har utvecklats till ett land där klassfrågan slutat att debatteras trots att klasstillhörigheten fått större betydelse än någonsin för hur man tycker och tänker om flyktingmottagande och invandring och allt som den medför.

Traditionellt brukar vi socialdemokrater när vi pratar om klasstillhörighet dela in befolkningen i arbetarklass, medelklass och överklass – Begrepp som idag förskjutits och ändrats så att många istället för arbetarklass pratar om underklass när de delar in samhället i samhällsklasser.

Att det blivit så här är en effekt av nyliberal politik – Nyliberal politik som förts av Alliansen likväl som av ett antal Socialdemokratiska regeringar från 1990-talets mitt och framåt – Politik som fått den effekten att Sverige under lång tid haft de snabbast växande klyftorna i hela OECD.

Det är i underklassen vi hittar den tredjedel av samhället som blivit lämnade åt sitt eget öde i 2/3-dels samhället, och det är definitivt i underklassen vi hittar de allra flesta invandrare som bor i de segregerad förorterna och där lever i utanförskap.

Underklassen huserar dock fler än de som bor i de segregerade förorterna – I denna klass hittar vi även många relativt lågutbildade svenskar som i automatiseringens och robotiseringens tidevarv blivit arbetslösa och som efter långvarig arbetslöshet blivit utslängda ur a-kassan därför att ersättningsdagarna är slut. I denna underklass hittar vi även alla de som trots sjukdom blivit utkastade ur sjukförsäkringen som en effekt av den så kallade ”stupstocken” i sjukförsäkringen.

Gemensamt för bägge dessa grupper är att de nu lever på socialbidrag. Andra gemensamma nämnare för bägge dessa grupper är att de lever i utsatthet och armod utan framtidshopp och att de tillhör den bortglömda tredjedelen i 2/3-dels samhället.

Min teori som på inget sätt är vetenskapligt bevisad utan snarare är byggd på egna iakttagelser, reflektioner och tankar samt på vad jag hoppas är sunt förnuft lyder som följer: 

Det är i denna underklass extremism och radikalisering har sin grogrund oavsett etniskt ursprung! Utsatta grupper av människor som lever i en situation där de efter långvarig arbetslöshet och skral ekonomi förlorat framtidshoppet är lätta att radikalisera.

Ingen människa föds ond och radikaliseringen är varken uttryck för ondska, hat eller religiös övertygelse utan snarare ett högljutt rop på hjälp och ett rop om att bli sedd och inkluderad i samhället.

I de segregerade förorterna tar sig denna radikalisering uttryck i form av religiös extremism och kriminalitet medan de i den andra gruppen många gånger tar sig uttryck i form av främlingsfientlighet och racism.

Alla människor vill känna att de är inkluderade och betydelsefulla – Finns ingen annan väg så är radikalisering i den ena eller andra riktningen en trolig utväg för att uppnå den viljeyttringen.

Sålunda är problemet i bägge fallen ökade klyftor och skapandet av 2/3-dels samhället. Ska vi lösa problemen med radikalisering och extremism likväl som problemen med främlingsfientlighet och racism finns bara en väg – Den vägen stavas JÄMLIKHET och uppnås bäst genom att se till att vinsterna av allas arbete fördelas mer rättvist än idag.

Lösningen på problemet blir då att bygga ett JÄMLIKARE samhälle byggt enligt den svenska samhällsmodellens principer.

Om vi kan ersätta 2/3-dels samhället med ett samhälle med mindre inkomst- och förmögenhetsklyftor än dagens och samtidigt bryta segregationen har vi löst problemen. I ett sådant samhälle kommer den bortglömda tredjedelen på nytt att känna sig inkluderad och som en del av samhället och därför bli svårare att radikalisera.

Så långt min teori som är öppen för debatt då jag på inget sätt påstår att den är den absoluta sanningen och lösningen på problemen med radikalisering, extremism, främlingsfientlighet och racism.

Förhoppningsvis utgör dock inlägget underlag för en saklig debatt om hur vi ska lösa problemen med radikalisering utan att göra radikalisering till ett problem som har sin rot i etniskt ursprung.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

8 kommentarer

  1. Olle

    Har ute en annons på mitt företag för att kunna anställa 4 st personer till byggstädning, denna annons har nu varit ute i 4 veckor och har fått in 2 st intressenter (1 st utbildad sjuksköterska, och den andra utbildad till Elektriker) .
    Duger inte detta jobb åt dina så kallade underklassare ,jobbet är relativt bra betalt eftersom det är lite tyngre städning, kollektivavtal finns .
    Jag frågar dig Anders var finns dessa som behöver ett jobb??
    Eller är din så kallade underklass för fina för detta jobb ??

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tror ingen är för fin för något jobb. Frågan är om det arbete du erbjuder är heltidsarbete med tillsvidareanställning eller om det är visstids/timanställning vid behov?

      För de som har a-kassa eller socialbidrag blir alla arbeten som inte är permanenta till en nackdel då de förlorar på att ta ett sådant med dagens system.

      • olle

        Detta är egentligen oväsentligt om det är ett visstid eller halvtid ,hittar man en väg ut i arbetslivet måste denna tas.
        Men detta är en tillsvidareanställning ,och hur i helvete kan S ha ett system där arbetsföra förlorar på en anställning vilken form det må vara .
        Men det är nog så att S även tittar på detta, sen händer inget, handlingsförlamade är detta parti
        Jag hävdar fortfarande att det måste finnas 4 personer i Umeå som vill ha ett jobb som ger ut 17 876kr efter skatt ???
        Nej det är så att detta inte duger ens är en utfattig tiggare som står på knä utanför butik

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det borde vara oväsentligt vilken arbetsform som erbjuds men verkligheten är en annan. För den som stämplar måste antalet timmar man förlorar i a-kassan kompenseras med lön – gör den inte det det förlorar den som stämplar i och med att a-kassan för den dagen försvinner samtidigt som lönen inte kompenserar för förlusten.

          Det systemet är det inte vi socialdemokrater som skapat utan Alliansen när de införde arbetslinjen i tron att lägre eller utebliven ersättning ska få fler människor i arbete.

          Sak samma för den som lever på socialbidrag. Med dagens system där socialtjänsten – för övrigt med all rätt reducerar socialbidraget med lika mycket som socialbidragstagaren har i inkomst blir det svårt att motivera folk att jobba så länge den totala månadsinkomsten understiger det man erhåller i socialbidrag.

          Det är saker som dessa jag vill förändra och vi socialdemokrater har hunnit en bit på väg både utredningsmässigt och i form av konkreta förslag. Dock blir det svårt att få det genom riksdagen med nuvarande parlamentariska situation då både alliansen och SD är motståndare till alla sådana propåer.

          T.ex. borde studier med bibehållen a-kassa eller sjukpenning vara möjlig för att utbilda människor så att de blir anställningsbara och erhåller kompetens i identifierade bristyrken.

          Om du erbjuder tillsvidareanställning på heltid borde det inte vara några som helst problem att hitta anställda. Vänd dig till arbetsförmedlingen så är jag övertygad om att du får dina arbetskraftsbehov tillgodosedda med omedelbar verkan.

          Det är därför ideologi har betydelse i politiken. Ideologi styr vilket samhälle vi ska bygga.

  2. Eva

    Om man inte nappar på ett jobb som ger ca 18.000kr utbetalt efter skatt och man är arbetslös,då vill man inte jobba eller man behövet inte! Så enkelt tror jag man kan förklara det,för hur det än är,har man tackat ja till ett jobb,även om det inte är drömmejobben så för det ofta till flera jobb,för man blir registrert på arbetsmarknaden,det blir en dominoeffekt. Jag har haft 4 barn som ALDRIG varit arbetsledig,från dom började tjäna egna pengar från 13 års ålder(fickpengar till och börja med)så man kan ju undra. Så måste man se på systemet också!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om man inte tar ett sådant jobb om man är frisk och arbetsför håller jag helt med dig om valet mellan att jobba eller inte handlar om att vara arbetslös och därmed bidragsberoende.

      Däremot så är uppbyggnaden av dagens system till stor del hindrande på precis de grunder jag angav i svaret till Olle.

      Dessutom borde vi utreda om ett införande av basinkomst/medborgarlön för alla istället för bidrag kan vara en lösning som ger människor större valfrihet att själva välja hur man ska kombinera arbete, studier, barnafödande med flera saker.

  3. Pelle

    Situationen i de segregerade områdena har vuxit fram under såväl höger- som vänsterregeringar. Det är bara att konstatera att kombinationen mellan ett reglerat, byråkratiskt och högt utvecklat i-land och en mycket hög invandring från de aktuella områdena ger det resultat vi har.

    Regeringens inställning var att fortsätta som förut vilket skulle ha gett samma resultat som förut. Alltså stor andel invandrare i arbetslöshet eller åtgärder. Borgarnas inställning var att sänka löner och ordna enkla jobb. Bägge varianter ger en fattig underklass.

    Nu skönjer vi en ändring av regeringens politik. Det pratas om enkla jobb, osv. Alltså en variant av borgarnas förslag. Och det är ju självklart att regeringen skulle landa i det. Alternativet är ju prövat och att fortsätta på samma sätt och förvänta sig ett annat resultat då det snarare borde bli ännu värre med tanke på numerären vore inte särskilt begåvat.

    Resultatet av migrationspolitiken har varit och kommer att fortsätta vara en utveckling mot ett 2/3-samhälle med allt vad det innebär av radikalisering etc., och nu är det en vänsterregering som styr oss dit. Om vi ska göra något åt det genom att utjämna inkomstskillnader krävs stora skattehöjningar för de som har råd. Det skulle sänka konsumtionen vilket skulle vara mycket negativt för vår ekonomi eftersom den just nu dras runt av billiga krediter och inhemsk konsumtion. Mitt förslag är att sänka skatten för viss näringsverksamhet, t.ex. restaurangbranschen vilket skulle öka efterfrågan och därmed antalet anställda.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att migrations och integrationspolitiken varit en katastrof fram tills nu är vi helt överens om. För egen del är jag övertygad om att vi är på god väg att skapa en som fungerar och som när den sjösätts kommer att lösa problemen med integration. Jag har för övrigt skrivit många inlägg om detta som du kan läsa om du är intresserad.

      När det handlar om segregation och radikalisering och skrotandet av 2/3-dels samhället finns bara en väg och det är att minska inkomst- och förmögenhetsklyftorna och skapa ett jämlikare samhälle. Visst kan vi behöva höja skatter men då bara för de med de allra högsta inkomsterna och de allra största förmögenheterna.

      Dessa människor konsumerar inte med bara för att de får mer i plånboken – snarare är det så att de lägger dessa pengar på hög. Ökad konsumtion skapar vi bäst genom satsningar på offentlig sektor och på att sätta människor i arbete. Fler i arbete ger ökad konsumtion.

      Slutligen kan stora delar av detta finansieras genom att stoppa skatteplaneringen så att staten får in de skatter de rimligen borde få in samt genom att reformera arbetsgivaravgifterna och göra om dessa till en produktionsavgift som utgår oavsett av om tillverkningen sker manuellt eller maskinellt.

      Sänkt restaurang moms har vi provat och varken den eller lägre arbetsgivaravgifter för ungdomar skapade speciellt många nya jobb. Investeringar i offentlig sektor och att anställa fler är därför bästa lösningen då ökad köpkraft för de som anställs där leder till mer konsumtion som ger de privata företagen högre försäljning och därmed högre personalbehov.

      Sedan ska vi aldrig glömma att det är fullt möjligt att låna för att investera i skapandet av fler jobb – En investering som över tid kommer att betalas sig med god förräntning.

      Ska vi skapa harmoni i Sverige är det en gång för alla så att vinsterna av allas arbete måste fördelas mer rättvist än vad som är fallet idag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.