Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Nya larmrapporter om ökande sjukskrivningstal.

En av huvudnyheterna i nyhetsprogrammet Dagens Eko på radion under dagen har varit den om kraftigt ökande sjukskrivningstal. Rapporteringen bygger på en kartläggning från Försäkringskassan som påvisar att ökningen av de som är sjukskrivna mer än 2 veckor ökat kraftigt under åren 2010 till 2015.

Än värre är att ökningarna åter accelererat efter att ha sjunkit mellan åren 2005 till 2009 och att ökningarna domineras av sjukskrivningar med psykosociala orsaker och en psykiatrisk diagnos som orsak till sjukskrivning. Hela 6 av 10 sjukskrivningar har detta som orsak och beror på svår stress på grund av yttre händelser på jobbet men även i privatlivet.

Dessutom är det så att kvinnor dominerar denna typ av sjukskrivningar vilket gör saken värre då vi vet att sjukskrivningar relaterade till stress i regel blir långa och dessutom är svåra att rehabilitera.

Som huvudorsak till det ökade antalet sjukskrivningar anger Försäkringskassan och dess analytiker Ulrik Lidwall ett förändrat arbetsliv med mer osäkra anställningar och förändrade arbetsuppgifter.

För egen del har jag tidigare anfört Alliansens arbetslinje som varande den största orsaken till de ökade sjukskrivningarna.

Införandet av arbetslinjen tillsammans med en nyliberal politik som vill att färre ska utföra mer arbete under högre stress har skapat dagens situation – Det är min övertygelse.

Därutöver har förvandlingen av samhället från varande SOLIDARISKT och KÄRLEKSFULLT till varande EGOISTISKT och GIRIGT inverkan på människors psykiska hälsa.

I ett samhälle där människors värde och status bestäms av hur mycket prylar man har och vilka semesterresor man gör skapas stress och ohälsa därför att känslan av att inte vara bra nog ökar.

Att sjukskrivningarna minskade till historiskt låga nivåer mellan 2005 och 2009 är socialdemokratin och socialdemokratisk politiks förtjänst. De åtgärder vi vidtog för att minska sjukskrivningstalen innan Alliansen tog över regeringsmakten verkade en bit in på Alliansens period av regeringsinnehav.

När Alliansen sedan fått regera ett tag och när dess politik fått fotfäste och effekt vändes trenden med stigande sjuktal som följd – Dessutom med diagnoser som stress och utmattning vilket ger långa sjukskrivningar som är svårbehandlade.

Det enda glädjeämnet i rapporten är att ökningstakten mattats av efter det att vi socialdemokrater återtog regeringsmakten även om sjukskrivningstalen fortsatt ökar. Något som får mig att dra slutsatsen att det spelar stor roll vilken sorts politik man för och vilken sorts samhälle man strävar efter att bygga.

Hur löser vi då problemet med ökade sjukskrivningstal och hur får vi ner antalet sjukskrivningar med psykiatriska diagnoser som sjukskrivningsorsak? 

För mig är den frågan om inte lätt så åtminstone möjlig att förklara. Lösningen är tudelad och för att lösa problemen är personalförtätning och därmed mindre arbetsrelaterad stress i och med att fler är med och delar på arbetsbördan den första och viktigaste lösningen.

Därefter kommer byggandet av ett JÄMLIKARE samhälle med mindre inkomst- och förmögenhetsklyftor – Byggt enligt den svenska samhällsmodellen så att vi på nytt kan ersätt GIRIGHET och EGOISM med KÄRLEK och SOLIDARITET.

Fler i arbete och en situation där vinsterna av allas arbete kan fördelas mer rättvist skapar mindre stress och därmed sjunkande sjukskrivningstal. I ett sådant scenario försvinner känslan av att inte räcka till eller av att inte vara bra nog vilket skapar mer harmoniska människor och därmed minskade behov av att vara sjukskriven.

Kan vi dessutom krydda detta med stärkta sociala trygghetssystem genom att återställa nivåerna i sjukförsäkringen och a-kassan skapar vi en ännu gynsammare situation då detta innebär att många kan släppa oron över effekterna av att förlora jobbet eller bli sjuk – Oro som med tiden leder till stress och potentiell sjukskrivning.

Sammantaget är därför lösningen på problemen med ökade sjukskrivningar rätt sorts politik. Rätt sorts politik är socialdemokratisk politik vilket Försäkringskassans kartläggning påvisar.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.