Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det fria skolvalet är ett veritabelt misslyckande!

Införandet av det fria skolvalet och löften om att detta skulle göra både skolorna och studieresultaten bättre har kommit på skam och det fria skolvalet är ett veritabelt misslyckande för Sverige och svenska elever. Detta har jag skrivit om ett antal gånger på min blogg.

Nu har till och med moderaterna och Anna Kindberg Batra kommit fram till samma sak och vill därför införa en nolltolerans mot dåliga skolor. M vill gå så långt som till att staten ska kunna stoppa vinstuttag i dåliga friskolor och till och med kunna ta över och lägga ner dem om situationen är riktigt illa.

Sålunda drar jag slutsatsen att även moderaterna insett att reformen om fritt skolval är ett misslyckande även om de inte säger detta rakt ut i nuläget.

För egen del vill jag helst av allt skrota hela reformen med fritt skolval av den enkla anledningen att den är osolidarisk och därför att den är skulden till att svenska elevers skolresultat sjunkit som en sten allt sedan reformen infördes.

Skälen för att införa det fria skolvalet var enligt dess förespråkare att öka friheten, förbättra studieresultaten och skapa en bättre skola som ger mer välutbildade elever – Något som misslyckats kapitalt vilket nu även moderaterna insett.

Ökad frihet blev det förvisso men inte i den bemärkelse som man avsåg. Den enda frihet som ökat är friheten för friskolorna att bara välja de elever som ger dem bäst utväxling på den skolpeng som följer med varje elev. På alla andra fronter är det fria skolvalet ett misslyckande.

Friskolereformen har skapat mer segregerade skolor därför att barn till välbeställda föräldrar på detta sätt kan hållas avskilda från barn till föräldrar som har det mindre gott ställt vilket gör att barnen till välbeställda föräldrar aldrig behöver se effekterna av de ökade klyftorna i samhället.

Tveklöst har valfrihet och det fria skolvalet inneburit att dess idé om en gemensam, rättvis och likvärdig skola för alla barn åsidosatts å det grövsta så att vi istället har uppnått motsatsen till dessa värden.

Att det reformen om det fria skolvalet gått snett blir klart och tydligt när vi ser på vad Språkskolan i Umeå gör när de erbjuder alla högstadieelever som värvare en ny elev en gratis Iphone som tack.

Därutöver konkurrerar friskolorna inte med erbjudanden om  god utbildning med medföljande höga slutbetyg utan snarare konkurrerar man med erbjudanden datorer, läsplattor, gymkort, restaurangmat mm.

I grund och botten är inte ägarna till friskolorna intresserade av våra barn och deras slutresultat utan bara av den skolpeng som följer med dem och de vinster denna skolpeng kommer att ge skolans ägare i slutändan.

Därför tycker jag att vi ska skrota hela reformen om fritt skolval och se till att alla barn går i den skola som ligger närmast hemmet. Detta säger jag inte därför att jag i grunden ogillar privat ägande eller att företag tjänar pengar och gör vinst utan för att jag vill att alla barn ska få samma chans att gå i en högkvalitativ skola.

Helst av allt ska alla skolor drivas med staten som huvudman för att garantera likvärdig undervisning och likvärdiga resurser och villkor i alla skolor oavsett vart i landet de ligger.

Är detta politiskt omöjligt att rösta igenom i Sveriges Riksdag så är det näst bästa ett system där friskolor förvisso får finnas kvar men då bara om de har icke vinstdrivande stiftelser som ägare.

Ska friskolorna finnas kvar vill jag se ett system som liknar antagningsenheten till universitetet där alla elever fördelas mellan skolorna av en statligt styrd antagningsenhet. En antagningsenhet som fördelar utifrån elevens val, skolans närhet till hemmet och skolans sammansättning av elever med olika bakgrund.

Gör vi på detta sätt är jag övertygad om att vi kan få ordning på skolan och på att vi kan uppnå den förbättring av skolan och de resultathöjningar reformen om fritt skolval misslyckats med att leverera.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

4 kommentarer

  1. Michael

    Grejen är ju dock att det i regel är kommunala skolor som håller dålig nivå. Antalet friskolor som töms på pengar utan att levera resultat är väldigt litet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Friskolornas intåg gör att många kommunala skolor har för litet elevunderlag dessutom ett elevunderlag som redan innan friskolornas intåg hade lägre studieresultat än de som efter reformen valt friskolan.

      Undersökningar visar att svaga elevers betyg gått ner sedan de starka eleverna försvann från den kommunala skolan. Dessutom har de starka eleverna inte höjt sina betyg genom bytet.

      Jag står därför fast vid det jag säger i detta och tidigare inlägg – Det fria skolvalet är ett veritabelt misslyckande.

    • Ylva Blomqvist

      Är de verkligen så få? I min hemkommun har det funnits ett flertal riktigt dåliga, som lagts ned eller snart kommer att avvecklas.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Det finns dåliga skolor på bägge sidor men det är inte det saken handlar om utan snarare om att friskolorna har eroderat det kommunala ekonomiska utrymmet att satsa på bra kvalitet i alla skolor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.