Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vårdförbundet är ute på svag is angående stafettsjuksköterskor.

Jag har suttit och lyssnat på Radio Västerbotten under dagen och även om jag inte vill fördöma så vill jag i vart fall kritisera Jessica Österbergs uttalande om att sjuksköterskor som är missnöjda med sin lön bör säga upp sig från landstinget och söka jobb hos ett bemanningsföretag för att istället jobba som stafettsjuksköterska. Alldeles speciellt så därför att Jessica Österberg är vårdförbundets vice ordförande i Västerbotten.

I intervjun säger hon även att ”det är vår marknad” när hon pratar om sjuksköterskornas möjligheter att pressa upp sin lön genom att skapa konkurrens. Lönen för en stafettsjuksköterska som är specialistsjuksköterska är enligt Jessica mellan 40.000 och 50.000 kronor per månad vilket är betydligt mer än för en landstingsanställd sjuksköterska. Dessutom för en arbetsinsats där man slipper många av de schemalagda ansvarsområden som man har om man är landstingsanställd.

Samtidigt som hon säger detta finns larmrapporter om drastiska ökningar för Västerbottens Läs Landsting vad gäller kostnaden för att hyra in stafettsjuksköterskor vilket Jessica medger i intervjun genom att säga att VLL hamnat i något som liknar moment 22.

I VLL har kostnaden för stafettsjuksköterskor ökat 4 gånger mellan 2012 och 2016 och ökat från 900.000 kronor för första kvartalet 2012 till hela 4 miljoner för första kvartalet 2016.

Med detta sagt så ska jag inte i sak kritisera att sjuksköterskorna vill ha mer betalt för sitt arbete – De är väl värda en betydligt högre lön än idag. Däremot vill jag kritisera Jessicas rekommendation då jag ser denna som både OSOLIDARISK och i vissa mått EGOISTISK då ett sådant handlande innebär att de sjuksköterskor som blir kvar inom landstinget får mindre chans till framtida löneökningar och dessutom en ännu mer pressad arbetssituation med överbelastning som följd.

Därför tycker jag att det vore klädsamt om vårdförbundet istället för att lämna denna typ av rekommendationer sätter sig ner och för en dialog med landets landsting och regioner om hur vi kan stoppa inhyrningen av stafettsjuksköterskor helt och hållet så att vi istället kan lägga pengarna på högre löner och bättre arbetsvillkor för ALLA sjuksköterskor.

En fackförening ska företräda hela kollektivet – Och då speciellt de som är svaga i kollektivet vilket inte Jessica och vårdförbundet gör när de lämnar rekommendationer som denna. Hur en fackförening öppet kan uppmana medlemmar att söka sig till alternativ som gör livet svårare för den stora massan medlemmar övergår mitt förstånd.

Får jag bestämma så ska inhyrningen av vårdpersonal upphöra helt och hållet. Förvisso kommer det att bli stressigt och tungt initialt men blir stafettsjuksköterskorna och stafettläkarna utan jobb och inkomst en tid kommer de att söka sig tillbaka till landstingen.

Att all sjukvård ska återgå till det allmänna utan privata inslag är en självklarhet liksom att reformen om det fria vårdvalet ska skrotas.

När så skett ska vi socialdemokrater se till att vi driver en politik som gör att sjukvårdspersonal får en bra lön och schyssta arbetsvillkor samt personalförtätning så att ALLA och inte bara vissa sjuksköterskor får en bättre arbetssituation.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

8 kommentarer

  1. Maria R kalla

    vi är många som valt att gå från Landstinget precis just för det Jessica säger… Vi vill inte känna oss utnyttjade längre!/ maria

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är fullt medveten om att det är så och jag kommer att kämpa för att man inte ska behöva göra detta.

      Däremot är det i mina ögon inte bra att en hög företrädare för Vårdförbundet uppmuntrar till detta då det leder till att merparten av Vårdförbundets medlemmar får en ännu värre arbetssituation.

  2. Johan

    Jag tror mig förstå hur både Jessica och du tänker, Anders, och det är minst sagt en svår fråga som kompliceras av många olika faktorer.
    Målet borde verkligen vara att sträva efter att skattepengar inte lämnar det offentliga i form av vinster för diverse ”välfärdsföretag”, sen finns det olika sätt att nå dit såklart.

    Spontant så förstår jag inte varför inte landstingen/SKL/staten går in som en egen aktör i detta. Skapa ett eget bemanningsföretag som mer eller mindre fungerar som en arbetspool som kan fördela önskvärd kompetens till där den behövs. Genast så skulle svinnet (de privata företagens vinstuttag) försvinna åter in till skattebetalarna för att kunna användas till något vettigare. Man skulle även kunna förbättra och testa nya sorters anställningsformer där arbetssäljaren får större frihet att välja kontra dagens rätt rigida system.

    Men tills detta så sker, eller någon annan, bättre idé som löser det hela, så förstår jag fullt och fast att VFs medlemmar blir stafettare och varför företrädare för VF förespråkar liknande åtgärder. För om vi bara tar årets ”löneprocess” mellan VF och VLL så visar det ju på en rätt trist inställning från arbetsköparens sida och i viss mån rena lögner från dess företrädare (ingen nämnd och ingen glömd, då de inte kommer kunna försvara sig på denna sida). Så varför inte överge arbetsköparen när strejkrätten mer eller mindre ej finns som vapen längre?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att landstingen/regionerna inte sköter sig och vill betala högre löner är inte önskvärt – Dock måste löneökningarna spridas ut över några år för att det ska fungera på ett bra sätt. Men att samtidigt som detta sker acceptera personalinhyrning är fel – Framför allt från fackets sida då kostnaderna för inhyrning bara tjänar som begränsning för det framtida löneutrymmet.

      Därför står jag för alla de synpunkter jag framförde i inlägget. Personalinhyrningen ska bort helt och hållet.

      • Johan

        Jag kan inte annat än att hålla med om att bemanningsföretag inte skulle tillåtas finnas på svenska arbetsmarknaden, då det uppenbart är sätt för arbetskapacitet att inte behöva ta sitt fulla ansvar.

        Men jag börjar starkt misstänka att du saknar insikt i hur löneprocessen sett ut för landstingsanställda de senaste åren. Man talar vitt och brett från arbetsköparhållet om att just detta aktuella år kommer det satsas på personalens löner, varpå dessa löften är som bortblåsta när det väl kommer till förhandlingarna. För det är samma visa år in och år ut och lite resultat. Grundlönen höjs, vilket är bra, men det komprimerar lönespridningen uppåt till att bli nära nog obefintlig. Vad sägs om knappt 9000 kr mer i månaden efter 30 år i tjänsten för samma arbetsgivare? Jämfört mot en nyutexaminerad vill säga. Skamligt!
        Iår skulle det som sagt bli lönespridningen och så ger VLL 2.2 % till majoriteten och i vårt fall 3.11%. Det blir bara löjligt att försöka skapa någon fördelning på de pengarna. Frågan som osökt kommer är ju: Hur många år är det rimligt att ta på sig med att skapa en vettig lön och lönespridning? 2, 3, 5, 20?!?
        Man måste våga satsa och ibland måste man våga investera mer än man har för att markera vilka värden man står för som arbetsköpare, för inte kommer man direkt locka fler sjuksköterskor med dåliga arbetsvillkor och lön. Så tills dess kommer nog inte bemanningsföretagen ha spelat ut din roll, då vi trots allt inte är livegna, vad än arbetsköpare önskar vi vore.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det finns många grupper där löneskillnaderna är betydligt mindre än 9.000 kronor per månad mellan en nyanställd och en som jobbat där 20 -30 år i branschen så att sträva efter stora löneskillnader mellan nyanställda och de som jobbat länge tycker jag är fel.

          Däremot borde vi sträva efter en generell löneökning för alla så att sjuksköterskor i en framtid har en lön som ligger i paritet med industriarbetare och andra typiskt manliga yrken.

      • Johan

        För övrigt så är VLL ansvarig för att vården ska fungera, inte Vårdförbundet eller dess medlemmar.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Visst är det så men det hjälper varken vårdförbundet eller dess medlemmar om vårdförbundet uppmanar medlemmarna att säga upp sig och börja jobba som stafettsjuksköterskor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.