Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Skamligt av svenska staten att sätta barn i isoleringscell!

Sveriges Radios Ekot har gjort en kartläggning om situationen i våra ungdomshem och resultatet av kartläggningen är skrämmande. Förra året straffade staten regelmässigt barn med isolering hela 787 gånger eller översatt på ett mer jordnära sätt satt 2 barn per dag i genomsnitt i isoleringscell på våra ungdomshem.

Att man straffar de som är runt 15 -16 år med isoleringscell i extremfall om situationen inte kan lösas går till nöds att förstå – Men att straffa barn så unga som 9 år med denna metod och hålla dem i isolering uppemot 24 timmar i sträck i bara underkläder i ett kalt rum med endast en galonmadrass på golvet är bortom all rim och reson.

Sverige kritiseras ständigt för detta beteende – FN kallar det tortyr. CPT Europarådets Kommitté mot tortyr och omänsklig behandling påstår samma sak och säger dessutom att Sverige tillhör värstingarna i världen i detta avseende.

I ekots kartläggning visar det sig att 16 barn under 12 år straffats på detta sätt och isolerats och att 2 av fallen berör en 9-årig pojke och en 10-årig flicka.

Oavsett vad denna 9- och 10-åring gjort kan det dessa barn gjort aldrig vara så allvarligt och extremt att det berättigar till isolering.

Det är nästan så att man börjar tro att de som jobbar på våra ungdomshem njuter av att behandla barn på detta sätt – Alldeles speciellt så när det sker så ofta trots att regelverket säger att isolering bara får ske i ytterst extrema fall.

Därför är det dags att vi reagerar som politiker och tar detta på yttersta allvar. Sverige ska inte ha rykte om sig världen att vara ett land som sätter barn i isoleringscell. Därför ska vi skärpa regelverket och uppföljningen och se till att få stopp på detta.

Till att börja med ska inte småbarn och ungdomar blandas med varandra på samma institution. Sedan ska inget barn sättas i isoleringscell – I vart fall inte innan de nått 16-års ålder. När så sker ska det precis som regelverket föreskriver handla om extremfall och i lägen där alla andra metoder först är prövade.

Att utsätta barn för kränkande behandling är inget bra sätt att hjälpa dem in i vuxenlivet och tro att de där ska bli ansvarstagande medborgare. Tvång, isolering och kränkande behandling ger motsatt effekt och tar sannolikt bort den lilla gnutta av tillit dessa barn hade för både vuxna och samhälle.

Som pappa, socialdemokrat och samhällsmedborgare förespråkar jag därför ett omedelbart stopp för isolering av barn med hopp om att mina partivänner i riksdagen med omedelbar verkan gör samma sak.

Barn ska ges KÄRLEK – Inte straff och isolering.

Jag ser dessutom fram mot en förklaring från de som är ytterst ansvariga för att barn isoleras i Sverige anno 2016.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.