Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Smutskastningen i pilotkonflikten är ovärdig svensk fackföreningsrörelse.

Det är ingen nyhet att jag är mycket kritisk till Svensk Pilotförenings krav på att kapa åt en redan välbetald yrkesgrupp mycket högre löneökningar än resten av arbetsmarknaden – Skälen till detta har jag redovisat i två tidigare inlägg – En uppfattning jag för övrigt kvarstår vid.

Därutöver har jag nu upptäckt ännu en sak som är allt annat än bra i denna konflikt och det är tonläget och framför allt metoderna som konfliktens parter använder för att kommunicera sitt budskap och skapa stöd för sin uppfattning.

Att använda medier för att smutskasta den andra sidan i en konflikt på svensk arbetsmarknad är ovärdigt svensk fackföreningsrörelse.

Avtalsförhandlingar ska avhandlas runt förhandlingsbordet och inte via svensk press. Därför råder jag parterna i denna konflikt att göra just det och sluta upp med att smutskasta varandra via pressen.

Till SPF upprepar jag min tidigare uppmaning att besinna sig och nöja sig med samma löneökning som resten av Sveriges arbetstagare då krav utöver dessa för vad resten av arbetstagarna ser som ett mycket välbetalt yrke aldrig kan vinna folkligt stöd.

Tycker SPF att de fått stå tillbaka tidigare så bör lägga en strategi för att ta tillbaka detta över tid snarare än i en enskild avtalsrörelse.

Sedan måste vi inse att marknadsvillkoren förändrats drastiskt för världens flygindustri både vad gäller antalet flygbolag och antalet som önskar arbeta i den i och med avregleringen. Huruvida avregleringen är bra eller dålig är en helt annan fråga men faktum kvarstår att utbudet av piloter är betydligt större än branschens efterfrågan.

Pilotyrket är för många ett drömyrke – Idag mer baserat på att lönerna är höga snarare än på ett uttalat flygintresse. Att bli pilot har precis som i många andra yrken utvecklats till att bli ett karriärval mer än något annat.

Därutöver är jag övertygad om att många piloter själva bäddat för dagens situation genom att rösta på de partier som förordat en avreglering av branschen och därigenom bidragit till att skapa den situation de nu upplever.

Låt mig därför upprepa det jag sa i början av inlägget. Till bägge parterna i konflikten säger jag besinna er, återvinn er värdighet och sluta smutskasta varandra med hjälp av pressen.

Till SPF säger jag – Besinna er och acceptera samma löneökning som övriga yrkesgrupper för att bevara er heder hos resten av befolkningen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.