Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Ersbodaborna i Umeå längtar efter en stadsdelsutveckling.

Ni som följer min blogg vet att jag är aktiv i Ersboda S-förening och att jag i min roll som socialdemokrat brinner för Ersboda och vad jag och merparten av alla Ersbodabor längtar efter – Nämligen stadsdelsutveckling på framför allt Östra Ersboda.

Allt sedan området byggdes har det stått rätt stilla undantaget utvecklingen av handelsområdet Stora Birk som varit rätt intensivt på senare år även om Stora Birk får anses ligga i Ersbodas utkant. I själva bostadsområdet Ersboda har mycket lite hänt som kan hänföras till stadsdelsutveckling.

Det är därför det nu är hög tid att Umeå Kommun tar detta för ersbodaborna så viktiga steg för att göra denna stora stadsdel ännu attraktivare för de boende genom progressiv stadsdelsutveckling.

Progressiv stadsdelsutveckling behövs främst på Östra Ersboda och då främst på området runt Ersboda Folkets Hus och på området som ligger mellan Östra Ersbodaskolan och Ersängsskolan.

Efter många år av stiltje byggs det äntligen nya bostäder på Ersboda och då på Östra Ersboda eftersom Västra Ersboda är färdigbyggt och mer eller mindre omöjligt att bygga nytt på – Denna gång i form av villor och parhus stora nog att husera stora likväl som små barnfamiljer.

Att det byggs på just Östra Ersboda är positivt därför att stadsdelen sjuder av liv och därför att det är här de flesta barnfamiljer bor och vill bo även om de växer i storlek.

Östra Ersboda en stadsdel med en mycket blandad befolkning bestående av boende som har sina rötter i de flesta av jordens länder. Att det finns oerhört många barn i just denna del av Ersboda är därför naturligt. Dessutom ligger merparten av alla hyreslägenheter som finns på Ersboda på just Östra Ersboda.

Vad som saknas på Ersboda är naturliga mötesplatser och möjligheter till sport, fritid och rekreation – Något vi kan åtgärda med rätt små medel om vi moderniserar och utvecklar redan byggd infrastruktur. Det är för att tillfredsställa dessa önskemål som jag lägger ner hela min själ och stora delar av min kraft på att få detta gjort.

En progressiv stadsdelsutveckling på Östra Ersboda innebär att följande åtgärder måste vidtas för att möta ersbodabornas önskemål om en levande och attraktiv stadsdel:

  • Ombyggnad av omgivningen runt Ersboda Folkets Hus genom att ersätta den oanvända sandlådan/kattlådan och det slyiga buskaget med attraktiva stenläggningar, rabatter och mobila sittgrupper i olika storlek. Allt för att skapa attraktiva mötesplatser. Vintertid kan det stenlagda området med fördel nyttjas som parkeringsplats för dansanta och/eller konferensande besökare på Ersboda Folkets Hus.
  • Byggande av en oerhört efterlängtad 11-manna konstgräsplan på den i stort sett oanvända grusplanen bredvid Östra Ersbodaskolan så att områdets ungdomar slipper åkan till Noliaområdet för att träna och spela fotbollsmatcher de tider på året gräsplanen på ängarna är obrukbar.  Något som kan ske genom att rulla ut konstgräs på grusplanen i och med att belysning och annan infrastruktur i form av omklädningsmöjligheter mm. redan finns vid grusplanen.
  • Anläggande av en multisportpark mellan sagda 11-manna konstgräsplan och den befintliga äventyrslekparken för att skapa en naturlig mötesplats för områdets ungdomar.
  • Flytt av den hockeyplan som brukar ligga på sagda grusplan vintertid ner till Ersängsskolan med placering på grusplanen framför befintlig 7-manna konstgräsplan och då gärna genom att göra den konstfrusen för högre nyttjandegrad. Dessutom med anpassning så att den sommartid lämpar sig för rinkinnebandy och futsal.

Med dessa rätt enkla och framför allt billiga åtgärder skulle Östra Ersboda i ett stycke bli komplett och transformeras till den attraktiva plats det förtjänat att vara redan från första början.

Enkla åtgärder som dessa skapar ett sammanhängande sport och rekreationsområde innehållande 7- och 11-manna konstgräsplaner, multisportpark, elljusspår, äventyrslekpark, hockeyplan, rinkinnebandy plan och futsal plan utomhus.

Dessa åtgärder borde dessutom främja skolorna och deras attraktivitet då Ersbodaskolorna i och med detta kan erbjuda sport och fritidsaktiviteter i sitt omedelbara närområde.

När detta är genomfört kvarstår ett stort önskemål från oss ersbodabor och det är byggandet av ett äldreboende i kommunal regi på den i stort set oanvända grusplan som ligger mellan Västra Ersboda och Ersdungens skola – Detta så att ersbodaborna kan stanna på sitt älskade Ersboda även på ålderns höst.

För mig handlar politik om att agera och få saker gjorda – Därför är mitt löfte till mina partikamrater inom socialdemokratin i Umeå likväl som till alla ersbodabor att jag kommer att arbeta för detta genom att motionera för ett förverkligande av detta ända fram tills det är genomfört.

Ersboda förtjänar en stadsdelsutveckling och förtjänar den nu!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

2 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tack – jag kommer inte att ge upp kampen innan det är utfört och klart.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.