Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Nationalism hör inte hemma inom idrotten – Ej heller i Europa.

Det blir tydligare och tydligare att nationalismen frodas lite här och där – Inte minst i Europa där det på olika håll propageras för splittring som i fallet med Skottarnas omröstning om att frigöra sig från England, Kataloniens önskan att lämna Spanien och britternas omröstning om att lämna EU.

Därutöver kan vi se starkt nationalistiska tendenser och växande främlingsfientlighet lite varstans i Europa. Detta har nu spridit sig till idrottens värld – Något som blir klart och tydligt när ryska fotbollsfans attackerar engelska dito under fotbolls EM i Frankrike.

Idrott har i allra högsta grad blivit politik – Inte minst i Ryssland där regeringen förbjudit ryska lag att värva turkiska spelare och även förbjudit ryska lag att åka på träningsläger i Turkiet.

En av Idrottens viktigaste budskap är att skapa förbrödring och hålla sig långt borta från politiken – Något som inte gäller längre då politiska ledare utnyttjar idrotten för att främja nationalism.

I grund och botten är detta tecken på att politiken i världen gått alldeles för långt i sin strävan om att bygga nationer med stora inkomst- och förmögenhetsklyftor. 

Det som nu händer mellan ryska och engelska fotbollsfans är därför något alla politiker och beslutsfattare borde ta på allvar då det som jag ser saken är tecken på ett framtida krig som även kommer att drabba Europa.

Att jag tror så grundar jag på att land efter land frångår många av de beslut som togs efter andra världskrigets slut – Beslut som fattades för att inte upprepa denna för världen så ödesdigra händelse som medförde stort mänskligt lidande för att tillfredsställa ett fåtal ledares omättliga maktbegär.

När land efter land stänger sina gränser frodas nationalismen och främlingsfientligheten.

Europa och EU skakas i sina grundvalar samtidigt som den inhemska nationalismen frodas. Måhända sker detta därför att de allra flesta av dem som upplevt första och andra världskriget är döda och därför inte kan varna därför att de idag ser samma tecken och tendenser som de som utlöste andra världskriget.

En annan slutsats jag drar av det som händer nu är att den socialdemokratisk och socialistisk politik som präglade Europa under lång tid från andra världskrigets slut och framåt trängts undan av nyliberala politiska strömningar som skapat den situation vi nu lever i och med.

Sedan åtminstone 30 år tillbaka och i ständigt eskalerande takt har socialistisk politik trängts tillbaka till förmån för en nyliberal politik som predikar GIRIGHET och EGOISM och det egna jagets välgång snarare än kollektivets välgång.

Under den europeiska socialdemokratins storhetstid på 60 -70 talet strävade Europa efter öppna gränser, förbrödring och en samhällsordning som satte kollektivets bästa i förgrunden. En politik som skapade välfärd och social trygghet åt alla och ett relativt JÄMLIKT samhälle.

I ett JÄMLIKT samhälle finns inga behov av nationalism och främlingsfientlighet därför att ett JÄMLIKT samhälle saknar avundsjuka och egoism i de breda folklagren.

I den nyliberala politikens tidevarv har kollektivet ersatts av jaget och solidariteten av egoism – Allt skickligt orkestrerat av storkapitalets lobbyister och företrädare som har och har haft som enda mål att genom denna politik berika sig själva än mer på kollektivets bekostnad.

Nu när klyftorna växt till oanade proportioner börjar problemen torna upp sig med en hotande folklig resning som ett naturlig steg. Nyliberalismen har helt enkelt gått ett steg för långt och det är detta man nu försöker lösa med nationalism.

Istället för att erkänna att man varit för GIRIGA och gapat över för mycket använder man sig av den gamla beprövade tekniken att skylla samhällsläget och människors lidande på andra orsaker än den förda politiken – Det är därför man uppmanar till nationalism.

Avslutningsvis vill jag säga att mänskligheten måste ta detta på allvar – Nationalism löser inga problem. Ska vi lösa problemen i Europa och EU finns bara en väg att gå och det är att skapa ett JÄMLIKARE Europa med mindre inkomst- och förmögenhetsklyftor.

Ska ett sådant Europa skapas finns bara en sorts politik och det är traditionell socialdemokratisk politik. Bara en politik byggd på KÄRLEK – SOLIDARITET – ALLA MÄNNISKORS LIKA VÄRDE klarar av att minska klyftorna och skapa ett Europa där alla är inkluderade.

Under parollen ”Av alla efter förmåga – För alla efter behov” bör Sverige och svensk socialdemokrati starta detta för Europa så viktiga arbete. Att det har alla förutsättningar att fungera syns inte minst på den vänskapliga förbrödring som fanns mellan svenska och irländska fotbollsfans inför gårdagens EM match.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.