Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Lärarnas riksförbund delar min uppfattning om friskolorna.

Lärarnas riskförbund har på sin kongress fattat beslutet att förbundet fullt ut ska driva linjen att riskkapitalbolag och aktiebolag ska förbjudas helt och hållet inom den svenska skolan. Dessutom ska förbundet aktivt verka för att skolan i sin helhet ska återgå till att ha staten som huvudman på samma sätt som innan kommunaliseringen av skolan – En uppfattning jag framfört åtskilliga gånger under det senaste året här på min blogg.

Precis som jag bygger de sitt ställningstagande på att skolresultaten sjunker och på att segregationen inom skolan ökar med riskkapital och aktiebolag inblandade i ägandet av skolan. Därutöver säger lärarnas riksförbund att privata skolor strävar efter att hålla nere kostnaderna vilket ger sämre lärartäthet, fler obehöriga lärare, färre speciallärare, avsaknad av skolbibliotek etc.

Lärarnas riksförbunds ställningstagande har brett stöd bland deras medlemmar med fler än 70% av dem som stödjer deras ställningstagande.

Att detta har stort stöd i lärarkåren gläder mig därför att det i lärarkåren finns många lärare som röstar på andra partier än socialdemokraterna – Inte minst på moderaterna och liberalerna. Att väljarna i dessa partier stödjer min uppfattning inger hopp om att vi kan göra precis det jag önskar och skrota friskolereformen och det fria skolvalet.

Därför ska vi socialdemokrater lyssna på de som är specialister och göra som lärarnas riksförbund vill!

Ju förr vi skrotar friskolereformen och ju förr vi skrotar det fria skolvalet ju bättre blir det för våra barn och deras framtida möjligheter att få en högkvalitativ utbildning.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

2 kommentarer

  1. Svenne

    Det går inte att dra alla friskolor över en ”kam” ,min yngsta pojk hade det jättetungt i skolan ,fick ingen studiero på grund av allt flams och stoj i kommunala skolan .Bytte klass 3 gånger ingen var bättre.
    Fick då förslaget från en kompis som har barn med samma problem, så han började på en friskola här i Umeå.
    Och det kan jag säga, detta resultat denna skola uppnådde tillsammans med min son det hade ingen kommunal klass fixat i denna stad. Trots att vi hela tiden tjatade på rektorn i kommunala klasserna fick han inget stöd utan hellre då ljög dom att han klarade sig bra vilket var lättvindigast för dom. Friskolan ställde upp till 100 %. Däremot finns det friskolor som inte är bra. Men kan inte se att det är nåt fel med en företagsägd skola som ger rejäl vinst och verkligen utvecklar eleverna och toppar kunskapsnivåerna . Dem kommunala skolan idag är under all kritik, dags att staten tar över igen. Vansinnigt av S att föra skolan från staten till kommunerna. I Umeå går parker ,opera och torg före skolorna och barnen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är friskolorna som form jag angriper inte enskilda friskolor. Jag vet t.ex. att det finns en friskola på Umestan som vänder sig speciellt till barn som har det svårt i skolan och sådana borde finnas i offentlig regi.

      Jag är jätteglad att din som fått hjälp och att få det är en rättighet. Att studieresultatet förbättrats torde säkert bero på duktiga lärare än på skillnaden friskola och kommunal skola.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.