Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Arbetarpartiet i Umeå är inga stjärnor på matematik.

I dagens VK finns en artikel där Arbetarpartiets Jan Hägglund och Patrik Brännberg presenterar sin alternativa budget för Umeå – En budget de påstår ska spara 192 miljoner kronor på investeringar för åren 2017 – 2019. Bland annat vill man lägga ner INAB Infrastruktur i Umeå AB och flytta in UPAB och Umeå badhus i respektive nämnder – Det är på grundval av detta och andra påstådda besparingsåtgärder jag ger Arbetarpartiet underkänt i matematik.

Arbetarpartiet vill även skrota vad man betraktar som skrytbyggen. Till dessa skrytbyggen räknar man ombyggnaden av Vasaplan och Renmarkstorget, omvandlingen av gamla E4:an till stadsgata och bygget av en fotbollshall mm.

En väl fungerande färjeförbindelse mellan Umeå och Vasa är viktig – Visst kan man göra som Arbetarpartiet vill och köpa en bättre begagnad färja för detta ändamål för att kortvarigt sänka kostnaden något. Frågan är dock om detta blir någon besparing på lång sikt då anledningen till en nybyggnation stavas miljöhänsyn, lägre bränsleförbrukning och möjligheten att köra på alternativa drivmedel.

Som vanligt är Arbetarpartiet ute och cyklar med sina förslag då dessa effektivt skulle strypa Umeå’s tillväxttakt. Ska Umeå växa enligt plan är bygget av det Arbetarpartiet kallar skrytbyggen ett måste.

Om vi börjar med bolagiseringen av kommunens verksamheter så är denna nödvändig för att skapa en god ekonomi i Umeå och skapa en struktur där vinstgivande verksamheter likt Umeå Energi och AB Bostaden m.f. kan täcka förluster i de verksamheter som gör förluster.

Skulle vi inte hantera saken på detta sätt är det enda alternativet höjda skatter för att behålla den välfärdsnivå Umeå har idag.

Att det ser ut på detta sätt är inget önskemål från Umeå utan snarare en effekt av att den nationella lagstiftningen för denna typ av verksamheter ser ut som den gör.

Att Arbetarpartiet föreslår detta är nog snarare ett tecken på frustration över att inte finnas med på beslutsfattande position i dessa bolag mer än något annat.

Umeå befinner sig i en investeringsfas för närvarande där vi investerar i en växande befolkning och därmed i högre framtida skatteintäkter. Som med alla investeringar kan man behöva låna till investeringen för att skapa avkastning senare vilket är fallet för Umeå Kommun.

Ska staden vara attraktiv behövs en attraktiv miljö och ett attraktivt utbud av fritidsaktiviteter och kultur vilket är precis vad Umeå investerar i när vi bygger om staden och gör den mer attraktiv. Dessutom behövs oerhört mycket bostäder i en växande stad som Umeå som redan idag brottas med bostadsbrist – Att bygga bostäder kostar som alla vet pengar, till och med stora pengar och att Arbetarpartiet vill hämma denna utveckling är skrämmande.

I en stad av Umeås storlek är det viktigt att ha saker som Fotbollshallar och ett väl fungerande Kulturhus vilket vi fått i och med bygget av Väven. Att då vilja omförhandla gällande avtal med Balticgruppen som för övrigt gör oerhört mycket för Umeå och dess medborgare är omdömeslöst. För övrigt vill jag bara upplysa om att även fotbollshallen ska byggas i privat regi  – Denna gång av Thorengruppen vilket gör att bygget av denna inte blir en belastning för kommunen.

Jag vill därför en gång för alla avfärda Arbetarpartiet som ett parti som helt och hållet saknar verklighetsförankring, framtidstro och visioner – En ståndpunkt jag vet att en överväldigande del av alla Umeåbor håller med om – Det är därför de röstar på oss Socialdemokrater snarare än på ett missnöjesparti som Arbetarpartiet.

Till Umeåborna säger jag följande – En röst på arbetarpartiet är en röst för avveckling och stagnation för Umeå medan en röst på Socialdemokraterna är en röst på utveckling och tillväxt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

30 kommentarer

  1. Sonja Nilsson

    Att du anser väven vara ett väl fungerande kulturhus går stick i stäv med vad som speglas i olika medier. Socialdemokraterna har visat att även dom saknar verklighetsförankring och tro mig det är många som inte kommer rösta S nästa gång…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Väven samlar det mesta av all kultur på ett och samma ställe så på det sättet är det ett mycket väl fungerande kulturhus. Och tro röstetalet för S kommer att öka i nästa val både i kommunen och på riksplanet.

  2. Oberoende Observatör

    Umeå kommun med ( S ) i spetsen borde nog lyssna till det citat som bl.a.. Göran Persson använde.
    Den som är satt i skuld är inte fri med tanke på att man om jag fattat det hela rätt nu snart nått gränsen där möjligheten att låna ytterligare är nådd.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Gränsen för att låna är inte nådd – Däremot har vi börjat planera för att göra positivt resultat nästa år vilket är fallet med lagd budget. För Umeå kommun som för alla andra så består verksamheten av investerings och uppbyggnadsfas och konsolideringsfas vilket vi går in i nu trots de projekt som är planerade.

  3. KK

    Hur många inom offentlig förvaltning har högre
    ekonomisk utbildning när dom lyfts upp i egna led från
    grundskola till tjänstemän inom kommunen enklast så
    för en egen styrning, en som varit i samma sits men hoppat av
    11000 anställda måste väl finnas uppgifter om utbildning i anställning hur
    många av tjänstemännen har kvalitativ ekonomisk utbildning?
    Eller är det enklast så att kunna leka med skattebetalarnas pengar?
    Många är fundersamma av vad man hör med kontakt med
    folk i kommunen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Exakt hur utbildningsbakgrunden ser ut bland de som jobbar med ekonomisk styrning kan jag inte svara på – Dock har jag förstått att det de tjänstemän som ytterst räknar på saker och ting har relevant ekonomisk utbildning och erfarenhet.

  4. Jonas E

    Att bygga om Rådhustorget – 65 miljoner……vad var det för fel det gamla ??.
    Vad var det för fel på gamla biblioteket ??……hur räknar man hem en massa parker och torg, när man inte får skolan att gå ihop ??…… man snor skolans besparingar till investeringar i NO.
    Viktiga prioriteringar och verklighetsförankring tycks mest saknas hos dom som styr just nu, och när det gäller skolan så tycks det vara viktigare att lägga ner än att räkna rätt !!.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Felet med gamla biblioteket var att vi inte rymde fler former av kultur i samma hus – Dagens placering är mycket bättre.

      Rådhustorget bör snyggas till för att anpassa et till framtida behov som handelsplats och restaurangtorg.

      När det kommer till skolan är problemet reformen om det fria skolvalet. Att som kommun inte kunna planera därför at man inte vet hur många elever man ska ha men ändå tvingas behålla skolorna utifall att det kommer elever kostar mer än det smakar.

      • Jonas E

        Det är fortsatt så att man prioriterar kultur före skola här – man spenderar 100-tals miljoner på kultur-torg-parker, men skolan måste spara……….och det fria skolvalet i all ära, men de senaste skolnedläggningarna gör ju att föräldrarna i praktiken tvingas nyttja det fria skolvalet, så kommunen sabbar då för sig själv här, då det prats om att öppna friskolor och dylikt – jag granskade ”beräkningarna ” kring skolan i Botsmark, och om man räknar på korrekta underlag så blir det faktiskt dyrare att göra som kommunen nu gör, än att låta det vara som det är – sen så skyller dom på att det är svårt att rekrytera lärare också, men en rekrytering förutsätter ju att man utannonserar tjänsten också – flera har velat söka, men inte kunnat………..”gör om gör rätt” är ett slogan kommunen borde pröva, men tills vidare så får man stödja en folkomröstning i frågan, så allt blir än dyrare, än om kommunen gjort rätt från början :/ …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Skola och kultur slåss aldrig om samma pengar så att ge mindre till kulturen betyder inte att skolan får mer pengar.

          Där skolorna läggs ner finns i regel inga friskolor så att påstå att man tvingas välja en friskola bara därför köper jag inte. Förvisso kan det tyckas dyrare i det korta perspektivet men långsiktigt är jag övertygad om att det blir billigare. Dessutom är det lättare att rekrytera kompetenta lärare till en större skola där de kan ha större utbyte och kompetensutbyte kollegor emellan vilket i slutändan kommer barnen till del i form av bättre undervisning.

          • Jonas E

            Där har du fel – det finns gott om lärare som vill ha en lugnare arbetsmiljö såsom en byaskola ger, sen så tar ju dom bevisligen pengar från skolan till kulturen – nu senast 27 miljoner från skolan till Norrlandsoperan, så varför inte tvärt om ??…………hur räknar man hem en park/torg som inte ger några direkta intäkter, när man inte kan räkna hem skolan ??.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Attraktiva parker och torg och ett attraktivt utbud inom kulturen är ett måste om Umeå ska växa och nå målet om 200.000 invånare. Ökad folkmängd ger ökade skatteintäkter så en sådan investering är lätt att räkna hem.

            Finns säkert lärare som vill men arbetsmiljön blir alltid mer dynamisk med större personalkooperativ.

  5. Jonas E

    Umeå till 200.000, men samtidigt så sparar man på skolan – var skall alla nya elever ta vägen ??……tror knappast att parker och torg får Umeå att växa, det är snarare jobb, bostäder, och tillgång till utbildning/skolor som leder till det, sen så ser jag fortsatt inte nyttan med att bygga om ett torg som det inte är något fel på alls, och ta bort fler och fler parkeringsplatser i centrum – blir knappast attraktivt att ta sig till centrum när det inte går att parkera – det är illa nog redan nu, och bor man utanför stan så undviker man centrum numera – Umeå kommun tycks lida av ett slags storhetsvansinne, som går ut över landsbygden gång efter annan…….här ute så tappar S väljare i en rasande takt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      När vi förtätar och bygger nya bostadsområden ingår byggande av skolor, dagis och annan infrastruktur så det blir inga problem med plats i skolan för de som flyttar hit.

      Torg och ombyggnad av dessa och hur de ser ut kanske spelar mindre roll både för dig och för mig men för många andra spelar det stor roll hur attraktiv centrummiljön ser ut. Att bygga för framtiden är bra då vi på så sätt slipper ombyggnationer in framtiden.

      Vad gäller p-platser i centrum så vill jag ha ännu färre än kommunledningen planerar för – Detta till förmån för infartsparkeringar utanför centrum kärnan för vidare transport in till centrum med kollektiva färdmedel alternativt cykel eller till fots. Vi ska inte bygga städer och anpassa dem för biltrafik utan anpassa biltrafiken till staden och människorna som bor där.

      Visst kan S kortsiktigt tappa väljare där skolan läggs ner men när allt detta lagt sig vänder trenden då de flesta partier förespråkar samma åtgärder som S.

      • Jonas E

        Kortsiktiga väljare ?? – knappast, det är kommunen kortsiktiga tänkande som är problemet här, det är för dyrt att bo i Umeå för många, så dom söker sig då dit dom faktiskt har råd att bo, men så tar kommunen bort skolor där folk har råd att bo till förmån för centralortens kultur-torg-parker, när samma kommunledning samtidigt vitt och brett talar om att man vill ha en levande landsbygd – då söker man efter ett annat styre av kommunen helt enkelt !!………….när politiker slutar lyssna på medborgarna – så bör dom bytas ut !!.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är högst osannolikt att invånarantalet ska öka dramatiskt i de byar där skolorna nu läggs ner eller förändras därav beslutet som är tänkt att verka på lång sikt inte på kort sikt.

          • Jónas E

            Elevantalet ökar ständigt här ute – totalt sett och över tid, vi har till och med högre procentuell ökning här än i mång andra delar av Umeå kommun, men när man lägger ner delar av skolan så lär det bli sämre på den fronten – vissa har redan skrivit sina barn på andra skolor på grund av detta = sämre elevunderlag, då just skolan var anledningen till att många flyttade hit…………nu så står vi dessutom utan lärare för resten av skolan då kommunens beslut gjort att den lärare vi hade bytte tjänst – då det hon var lovad när hon tog tjänsten blev borttaget i och med kommunens beslut. Sen så har vi redan bevisat att det skulle vara betydligt billigare och bättre att låta allt vara kvar som det är – Kommunens ”fakta” underlag för beräkningarna/beslut innehöll så pass många felaktigheter att dom inte ens borde använt det…….NEJ – det är kommunens kortsiktiga tänkande, och brist på tänkande som är problemet här………och sneda prioriteringar med skrytbyggen och likande – men skolan ska spara !.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            I grund och botten är jag emot besparingar på skolans område då skolan måste få kosta men ibland ser verkligheten annorlunda ut än drömmen och man tvingas att göra prioriteringar.

            Visst kan det vara så att den procentuella ökningen av antalet elever är större än på vissa håll i centralorten Umeå – Dock är det stor skillnad på procenträkning och det faktiska antalet elever. Ska vi räkna antal personer kommer ökningen alltid att vara större i centrala Umeå.

            I grund och botten beror besparingskraven på reformen om fritt skolval och friskolornas intåg vilket inneburit att landets kommuner inte kan planera som de kunde tidigare i och med att man inte i förväg vet hur många elever man kommer att ha i en klass eller i en skola.

            Kanske borde du ställa dig frågan varför ingen friskola etablerat sig på orten om skolan där befinner sig i stadig tillväxt?

            Även om vi som kommun kan tvingas välja mellan olika saker så är det på inget sätt så att det du kallar skrytbyggen ställs gentemot skolan i budgtesammanhang.

  6. Olle

    Så du tror på fullaste allvar att folk flyttar till Umeå på grund av centrumkärnan ??
    Knappast, de flesta inflyttade jag träffat på har flyttat hit för jobbet . Inte många som flyttar till en stad på grund av ett flashigt centrum ,utan det är jobben och aktiviteter som styr detta val.
    Givetvis spelar även miljön sin roll men mycket längre ner på listan, sen vill ca 14 % inte bo i staden utan på landsbygden inte allt för långt från centrum, och dessa människor vill ha skola och service även de. Detta har kommunen glömt bort, en del av dessa är bönder och och ska föda en allt större befolkning. Vi importerar idag produkter till den offentliga sektorn som inte håller svenska krav vad gäller kvalite utan här gäller bara billigt verkar det som.
    Landsbygden måste börja prioriteras högre ,här finns arbete för ca 25 000 personer om vi ökar vår självförsörjande grad till 75% vilket vore rimligt från dagens 18%. Detta skulle även innebära massa arbetstillfällen i städerna vad gäller förädling av dessa jordbruksprodukter. Detta är tyvärr en branch inte våra politiker förstår på grund av att för många generationer har passerats.
    Titta på ryssland idag, de ökar sin produktion av jordbruksprodukter i rasande fart och utan GMO grödor som i framtiden kommer att förstöra våra jordar inom EU.
    Detta tack vare de sanktioner våra korkade politiker hittat på, detta innebär att den Ryska marknaden är tappad för överskådlig framtid. Men vi kommer att stå med mössan i hand och tigga Ryska produkter när Monsanto och deras allierade politiker förstört EU s jordbruksmarker och våra pollinerande Bi har slagits ut.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Människor tittar inte enbart på centrumkärnan när de fattar beslut om att flytta – Dock spelar denna in liksom stadens övriga utbud när människor som kan få jobb på många olika ställen väljer att flytta och som jag sagt tidigare så utesluter inte det ena det andra.

      Sedan finns det några som vill flytta till landet så länge detta ligger inom en 2 mils radie från centrum så att satsa där är inget fel vilket Umeå gör i sin kommande plan där byggnationer på sådana platser och i Sävar, Holmsund, Obbola och Hörnefors finns med i planeringen.

      Vad gäller jordbruk så har jag många gånger, senast idag bloggat om just detta och behovet av både närodlade och lokalproducerade råvaror utan tillskott av kemiska substanser eller GMO.

  7. Lars Gidlöf

    Hej

    Du skriver om färjan mellan Umeå och Vasa som viktig så jag har några funderingar.

    1: Ni har lånat ut pengar till Wasa Line, som skulle betalas tillbaka snabbt, men sen blev det ytterliggare lån. När ska dessa betalas tillbaka?

    2: Ni politiker har ju ingen kunskap om sjöfart alls, och jag undrar varför Ni ska bygga denna typ av färja, som blir den enda av sitt slag. Den blir dyrare, mer svårsåld, högre driftkostnader än andra färjor som har samma kapacitet.

    3: Varför ges alla jobb i Wasa Line till Vasa stad, och det är flest finnar som reser med henne, och det är mest finländskt gods som Wasa Express, transporterar. Varför är färjan så vikti för Umeå Kommun??

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hej Lars,

      Exakt när lånet ska vara återbetalt kan jag inte svara på – Dock är jag säker på att Hans Lindberg och resten av kommunalfullmäktige har full kontroll på detta.

      På den andra frågan så är det helt riktigt att politiker sällan och aldrig är experter på sjöfart. Däremot är vi experter på politik och på de miljökrav för framtiden som endera redan beslutats eller kommer att beslutas i en framtid. En färja ska användas under många år framåt och därför är det korrekt att bygga den så att den klarar av även framtida miljökrav utan att tarva framtida ombyggnader.

      Av tradition har det alltid varit så att det mesta av sjöfarten mellan våra länder sköts av finska intressen – Samma sak gäller både i Tallink/Siljaline och i Viking Line och Finland exporterar mer via Sverige än omvänt så det är bara naturligt att det ser ut som det gör.

      Med en effektiv väg över till Finland ökar våra chanser att exportera till forna Östeuropa därför är färjan och färjeförbindelserna viktiga för Umeå Kommun – Detta på sidan av alla de gästnätter som skapas i Umeå och inlandet som ett resultat av att Umeå och vår fjällvärd blir lätt att besöka för våra finska grannar.

  8. Jonas E

    Friskola kan ju bli aktuellt också här, men det beror ju i så fall på kommunens agerande – det har diskuterats ganska så seriöst………….det lär ju bli dyrare för kommunen än om dom driver det själva i slutändan…….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Friskola är alltid dyrare än kommunal skola men i och med att friskolor existerar så är det relevant att fråga sig varför de bara etablerar sig där densiteten av människor och potentiella elever är stort.

      • Jonas E

        Det svaret är enkelt – vinstmaximering !!, men poängen var att det finns också dom som startar friskola av andra skäl såsom diskuterats här – omtanke av barnen ( en omtanke som i detta fall blir dyrare för kommunen, men bättre för barnen )………men tyvärr så är dom få överskuggade av vinstmaximering, både i antal och tonläge i debatten, ( för de var ju dom få – med omtanke om barnen, som själva privatiserings ivrarna påstod enbart skulle komma…..verkligheten blev annan ) !!.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Precis – Vinstmaximering är saken med hela friskolereformen och med det fria skolvalet och det är denna som rår för att skolans verksamhet blivit vansinnigt mycket dyrare än innan det fria skolvalet infördes.

          • Jonas E

            Precis, och vad var det som privatiseringsförespråkarna lovade ?? – jo att allt skulle bli billigare och bättre……..men hur det sen blev vill man nu inte kännas vid……….man kan ju tycka att kommunen borde göra sitt bästa för att undvika fler dyra privatiseringar också – såsom att inte jäklas med dom skolor dom har !!.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Man kan tycka att kommunen kan försöka sätta käppar i hjulet men lagstiftningen i sin nuvarande form är glasklar – Sådana beteenden är inte möjliga på skolan område.

            Det enda som hjälper är att rulla tillbaka reformen och göra alla skolor till offentligt drivna skolor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.