Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Bankerna får mycket stryk på börserna runt om i Europa.

Bank & finansbranschen är inte oväntat den sektor som får mest stryk på världens börser, och då speciellt på de europeiska börserna. Att vi ser denna utveckling är naturlig då investerarna nu väljer att säkra sina tillgångar i annat än aktier och då speciellt bankaktier för att mildra förlusterna.

Att bankernas värde sänks drabbar dock inte deras kunder initialt så länge bankernas kapitaltäckning är tillfredsställande. Det som händer är att bankens aktieägare får se stora delar av sin förmögenhet gå upp i rök tack vare kraftigt sänkta börskurser för bankerna.

Brittiska banker tar mest stryk men trenden ser likadan ut i hela Europa och globalt.

Att bankerna så ensidigt satsat på att resultatet av omröstningen om Storbritanniens EU medlemsskap skulle bli att britterna skulle stanna i EU oroar mig betydligt mer än att bankaktier går ner kraftigt i värde – Detta därför att bankerna sannolikt exponerat sig mycket i riskfyllda instrument som optioner och terminer vilket potentiellt kan leda till betydande förluster för bankerna.

Det som nu händer kastar nytt ljus på det jag sagt länge – Nämligen att vi behöver återinföra en strikt reglering av bank & finansmarknaden för att stävja bankernas risktagande – Ett risktagande som hotar destabilisera hela det finansiella systemet och därmed hota hela Europas välfärd med tillhörande välfärdssystem.

Jag hoppas därför att en av åtgärderna i ett reformerat EU blir att återreglera bank & finanssektorn så att EU:s regeringar kan återta kontrollen över de finansiella marknaderna.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.