Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Hos Liberalerna intet nytt!

Innan jag skriver vidare ska jag börja med att ge Jan Björklund beröm för en sak och det är att han höll ett oerhört ideologiskt tal där han klargjorde för svenska folket vart Liberalerna står sett ur ett ideologiskt perspektiv. Han gjorde klart för alla att han fortsatt tror på den fria marknaden och dess förmåga att lösa alla problem.

Så långt beröm – Efter beröm kommer kritik.

Till att börja med är det rätt komiskt att Jan Björklund tar åt sig äran av att svensk ekonomi nu är stark och att arbetslösheten sjunker. Ännu mer komiskt blir det när Jan Björklund hävdar att Alliansregeringarnas politik fungerade mycket bra – Alldeles speciellt när vi nu ser resultatet av deras regeringsinnehav som inneburit galopperande ökningar av antalet sjukskrivningar och världens största ökning av klyftorna i samhället.

Jag tror och hoppas att alla människor inser att det behövs mer av regleringar både i EU och i Sverige därför att den fria marknadsekonomin misslyckats med att göra det Jan Björklund påstår att den ska göra. Det går inte heller att göra som Jan Björklund och likt strutsen stoppa huvudet i sanden och strunta i att en majoritet av väljarna både i Sverige och EU ogillar den riktning EU tagit och anser att EU blivit för överstatligt.

Vad Jan Björklund och Liberalerna måste inse att den fria marknadsekonomin inte fungerar därför att de stora företagen som verkar där manipulerar den genom att dela upp den mellan sig i system som endera är oligopol eller gränsar till oligopol. Han behöver lära sig att dessa företag därmed satt principen om tillgång och efterfrågan som regulator i en fri marknadsekonomi ur spel och att det enda sättet att reparera detta stavas reglering.

Dessutom är det hög tid att EU-vännen Jan Björklund inser att EU måste reformeras i grunden för att väljarnas förtroende för EU ska stärkas och att det inte går att genomföra frihandelsavtal likt TTIP och TiSA som åsidosätter demokratin och demokratiska spelregler.

Vad gäller skolan så ger jag Jan Björklund rätt på en punkt och det är att kommunaliseringen av skolan var en dålig idé – Nästan lika dålig som reformen med fritt skolval och att skolan därför bör förstatligas – Därutöver har Björklund själv under sina år som minister med ansvar för skolan klart och tydligt bevisat att liberal skolpolitik inte fungerar.

Jan Björklund och Liberalerna vill att Sverige ska ansöka om medlemsskap i Nato vilket jag och merparten av svenskarna tycker är en mycket dålig idé då Sverige även framgent ska vara alliansfritt i försvarssammanhang. Däremot ger jag honom rätt i att vi bör stärka det svenska försvaret på alla områden.

Avslutningsvis ska jag därför be att få citera en god vän som sa följande sak om Liberalerna som politiskt parti och politisk inriktning: I grunden är vi alla liberaler men det jävla partiet kan man ju inte rösta på”.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.