Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Ceta-avtalet lika illa eller värre än TTIP!

Mitt i semestertider försöker EU-kommissionen smyga igenom Ceta-avtalet vilket är TTIP:s motsvarighet men mellan Kanada och EU. Precis som TTIP innehåller det klausuler som innebär att demokrati och demokratiska spelregler åsidosätts ´å det grövsta.

Bland mycket annat innehåller avtalet skrivningar som gör att allt som inte specifikt listas i samband med avtalets tillkomst ska drivas i privat regi – Både nuvarande och framtida företeelser. Dessutom säger avtalstexten att privatisering av offentlig sektor aldrig kan dras tillbaka – Inte ens om beslut om detta tas i demokratiskt valda församlingar.

Därutöver finns klausuler som reglerar till företagens fördel i alla lägen bland mycket annat stipulerar avtalet att företag alltid ska vara första remissinstans i alla lagförslag som påverkar företagens vinst – En fullkomligt vansinnig ordning i ett demokratiskt samhälle. Avtalet stipulerar även att miljölagar kan ses som ett handelshinder om t.ex. Europa förbjuder en substans som är tillåten i Kanada.

Värst av allt är dock att samma skrivning som i TTIP finns med – Nämligen att företag ska kunna stämma enskilda stater om de fattar beslut som påverkar deras vinster – Både nuvarande och framtida samt att dessa tvister inte ska avgöras i vanliga domstolar som lyder under nationella lagar utan i så kallade ”direktörsdomstolar” likt skrivningen i det kritiserade ISDS.

I många länder – Bland annat i Kanada, Frankrike, Tyskland, Österrike och Spanien är motsvarigheten till LO facken starka motståndare mot Ceta – En stans jag tycker att även svenska LO ska ta.

Dessutom vill jag att alla ska veta att Ceta-avtalet om det går igenom i EU innebär att TTIP i sin ursprungsform kommit till stånd – Detta därför att de allra flesta amerikanska företag redan har filialer i Kanada och att de som inte har det kommer att öppna sådana så fort Ceta-avtalet är på plats.

Låt oss därför stå upp och kräva att både den svenska regeringen och de svenska politiker som sitter i EU-parlamentet och i EU-kommissionen röstar blankt NEJ till detta vansinniga avtal kallat Ceta som sätter demokrati och demokratiska spelregler ur spel – Europas länder tillhör inte företagen – Europas länder tillhör medborgarna!

Som socialdemokrater och därmed demokratins största förespråkare varken kan eller ska vi ställa oss bakom något som åsidosätter demokratiska spelregler och sätter demokratin ur spel!

Avslutningsvis vill jag säga att jag tycker att det är höjden av ryggradslöshet från EU.s sida att försöka smyga igenom detta avtal utan att först öppet redovisa för EU.s medborgare vad avtalet innebär och att dessutom försöka göra så medan stora delar av EU:s medborgare njuter av en välförtjänt semester.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

18 kommentarer

  1. Ingrid

    – Jag uppskattar att du, som en av få, diskuterar CETA och TTIP. – Tystnadens obehagliga grepp råder rörande dessa så väsentliga ”handelsavtal”. – vilket är oerhört skrämmande!

    Att man försöker genomdriva dessa avtal, bakom ryggen på de flesta, är så långt ifrån demokratiska principer som man bara kan komma.

    EU har en obehaglig förgrundshistoria, och skall man tro den information som existerar, ser den inte alltför ljus ut – för att utrycka det lindrigt.

    Det verkar även som om ledamöterna i EU-parlamentet tvingades skriva under sekretessregler rörande TTIP-förhandlingarna, varpå EU-kommissionen lade en 30-årig hemligstämpel på papperen. Mer om det här:
    https://www.mintpressnews.com/beyond-racism-xenophobia-brexit-supporters-reject-eus-neoliberal-anti-democracy-empire/218064/

    Har du förresten skrivit på detta upprop?

    https://stop-ttip.org/sign/

    –> Skicka gärna länken vidare till de som kan vara intresserade att skriva på!

    –> Ett gemensamt och kreativt samarbete behövs nu för att stoppa det som håller på att ske… !!!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är fullt medveten om att TTIP och alla förhandlingar som därtill hör är sekretessbelagda men lyckligtvis har jag goda kontakter sedan min till i bank & finansvärlden och har därför haft tillgång till allt som avhandlas via en krypterad länk – Och låt mig säga att det ssom sägs är skrämmande och att det är på grundval av det och det faktum at avtalen tar död på demolkratin som jag är emot TTIP, CETA och TiSA.

      • Ingrid

        Anders:
        Det är mycket intressant med dina ”informationskällor”.

        Jag ser fram emot att följa dina kommande texter rörande TTIP och CETA mm.

        – Dessa avslutande rader från din text har ett djupt innehåll och en fantastisk dignitet. – Ord väl värda att lyssna till, och att lära av. – Vi har en planet som vi idag inte förvaltar särskilt väl, och framtiden är beroende på om vi människor förmår ”skifta perspektiv”… :

        ”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det lovar jag att du kommer att få ta del av – jag skriver om det med jämna mellanrum och när det finns något nytt att skriva om.

          Tack för berömmet.

    • Jonny

      Angående länken http://www.reject-the-eu.co.uk/index.html

      Det vet väl alla att nazisterna har en hemlig bas på månens baksida och styr allt i maskopi med storkapitalisterna … Hitler ligger nedfryst och väntar bara på att teknologin ska finnas för att väcka liv i honom och ge honom sin rätta plats som Fuhrer för EU … suck …

        • Jonny Disenfeldt

          Jg tillhör inte de som ser EU som ett nazistiskt projekt, tydligen gör vissa det …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag ser inte EU som något nazistiskt projekt om det var mig du åsyftade.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att EU-kommissionen förordar har vi vetat länge men det är nu det är dags att säga ifrån precis som med TTIP så att EU-parlamentet röstar NEJ till Ceta.

  2. Ingrid

    I denna länk – http://affarsliv24.vk.se/1761885/eu-vill-ha-godkant-for-kanadaavtal-2 – skrivs följande:

    ”— Ceta kommer att underlätta handeln mellan EU och Kanada. Mer handel betyder mer tillväxt och mer tillväxt betyder mer jobb, sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström när hon på tisdagen lade fram avtalet på en presskonferens i Strasbourg.”

    I mina ögon är denna kommentar ett ihåligt argument… – Vad jag förstår är handelstullarna redan tillräckligt låga – om det nu verkligen är det som det handlar om? – Mer jobb? Knappast! – Mer tillväxt? Inte heller troligt, och nödvändigt! – Såsom vi hanterar vår planet med dess ändliga resurser, behöver ”tillväxtmantrat” omförhandlas, och någonting ”nytt ta vid”… – Dessutom, med tanke på mängder av andra faktorer – är det exempelvis inte ok att frakta mat över hela planeten, fiska på ett ställe, paketera på ett annat, och åter skicka ut ”varan” på annat håll igen. – Denna ”handel” liknar mer vandel, än sund ekonomi… !!! – Därför är det enkelt att förstå att alla dessa så kallade ”handelsavtal” egentligen handlar om någonting helt annat, nämligen en toppstyrning av stora företag, och ett kommande möjligt ”utnyttjande” av enorma summor som ersättningar för uteblivna affärer. – Är detta försvarbart? Och skall då ens alla länder vara involverade i ett dylikt ”spel”… för att tillfredsställa dem som redan har tillräckligt?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – Ceta, TTIP och TiSA handlar inte om frihandel vilket borde vara den huvudsakliga uppgiften för ett frihandelsavtal. I stället handlar det om att förverkliga Wolfgang Schäubles önskan om att politiska beslut inta ska kunna ändras bara för att den politiska majoriteten förändras som en effekt av valutgången i demokratiska val.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du med det menar de kommuner och lokala parlament i EU som sagt blankt till TTIP så är svaret ja även om saker som detta inte kan bestämmas lokalt.

      • Ingrid

        Nja, de TTIP-fria zonerna är tillkomna på litet andra grunder, även om vissa kopplingar kan finnas till en del av dem, och det du säger. – Kolla på länken igen!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att det inte råder några tvivel om att EU-kommissionen ska försöka smyga igenom detta av många oönskade avtal råder inga tvivel om. Men detta kommer inte att lyckas eftersom det måste godkännas i sin helhet innan det träder i kraft.

          Jag bevakar ärendena noga och kommer att skriva så fort jag hittar något alarmerande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.