Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Är Annie Lööf och centerpartiet obildbara?

Frågan i rubriken är mycket relevant att ställa därför att Annie Lööf och Centern nu vill återupprepa samma misstag som de gjorde under Alliansens 8 år vid makten – Nämligen ta bort arbetsgivaravgifterna.

Förra gången detta gjordes var resultatet i form av nya arbetstillfällen mycket litet och reformen vansinnigt dyr då varje skapat arbetstillfälle kostade oss skattebetalare mellan 1 och 1.6 miljoner kronor per arbetstillfälle beroende på hur man räknar.

Annie Lööf påstår att hon värnar om människor som lever i utanförskap och att hon med denna reform vill se till deras väl och ve – Något som är helt fel då reformen ensidigt gynnar företagen och deras vinster. Därför borde hon ha sagt att det är företagen och dess ägare och inte de arbetslösas väl och ve hon värnar om.

Efter Annie Lööfs och Alliansens förra misstag har vi Socialdemokrater nu återställt ordningen och återställt arbetsgivaravgiften så att den omfattar alla. Till skillnad mot Alliansens dyra reform har detta lett till fler arbetstillfällen och till att vi nu kan anställa 4 gånger så många arbetslösa ungdomar vilket lett till en rejäl minskning av ungdomsarbetslösheten.

Att med detta facit i hand vilja satsa hela 12 miljarder på en reform vi redan på förhand vet kommer att vara verkningslös är inget annat än omdömeslöst och ett tecken på att Annie och Centern verkar vara obildbara i detta hänseende.

Annie påstår sig även vilja minska klyftorna i samhället med denna reform – Något som om den genomförs kommer at komma på skam då denna reform kommer att skapa ännu större klyftor och dessutom skapa ett system med lön efter ursprung.

Vägen framåt är inte den som Annie Lööf och Centern stakat ut – Den enda vägen framåt handlar om att bygga ett JÄMLIKARE samhälle där vinsterna av allas arbete fördelas mer rättvist än idag vilket innebär att Annies förslag som ensidigt gynnar företagen faller på sin egen orimlighet.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

10 kommentarer

  1. Gerd

    Svar på rubriken:JA de är obildbara. Lööf svarade på förfrågan i Almedalen i går vilka arbeten som hon räknade som okvalificerade som nyanlända kunde jobba med. Att hjälpa till och avlasta lärare i skolan och att hjälpa till och avlasta läkare i vården. Nyanlända utan utbildning och utan kunskaper i svenska och andra språk ska alltså klara av att jobba inom dessa verksamheter.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis Gerd – Centerpartiet har en världsfrånvänd människosyn.

  2. Erik

    Sätt Alliansens politik efter statskuppen i september 2006 i ett sammanhang: Hög arbetslöshet i allmänhet och i synnerhet bland ungdomar trots i brinnande högkonjunktur.

  3. Sixtenjonsson

    Det finns fördelar med att ha världens högsta arbetsgivare avgifter som skickar signaler till att förlägga produktionen i andra lä det Men det går trögt då våra stora företag fortfarande har ca1/3 av sina anställda kvar i Sverige.Ett enda ord som beskrev sossarnas syn på företagen var verkligen träffande särskilt med tanke på ditt blogginlägg nämligen Korståg mot företagen !

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Sägas ska att vi nu har ett läge där fler och fler företag flyttar hem sin produktion till Sverige och ett läge där fler jobb flyttar hem än vi har sådana som flyttar ut vilket visar att den politik vi socialdemokrater för gillas av företagen.

      Jämlikhet och minskade klyftor är den enda hållbara vägen framåt i ett demokratiskt samhälle.

    • Lasse

      Jo nu blir det korståg på oss företagare som Anders förespråkar.
      Förstår mig inte på hans syn på företagarna, han påstår sig ha varit en stor kille med höga inkomster en gång i tiden.
      Men kör idag buss??? kan det vara avundsjuka kanske som driver hans företagarförakt.
      Denna S politik kommer inte att hålla i längden, det är inte tack vare S arbetstillfällena ökar, jag kan inte se nån orsak som förbättrats för mig som företagare att anställa.
      Däremot ser jag en stadigt ökande högkonjunktur som redan startade 2012 ,alltså före det ödesdigra valet.
      Så S lever enbart på svallvågorna för tillfället, verkligheten kommer snart ikapp dom

      • andersforss (inläggsförfattare)

        jag förespråkar inget korståg mot företagare utan bara ordning och reda och ett läge där all solidariskt är med och betalar sin del av skatter och avgifter för att vi ska klara av välfärden för ALLA.

        Att jag idag kör buss är självvalt och något jag gör därför att jag gillar att köra och träffa människor. Därutöver är bussföraryrket ett både viktigt och ansvarsfullt jobb vilket du inte ser ut att tycka att det är. Därutöver lägger jag min tid där den gör mest nytta – Nämligen på politiskt engagemang och på att verka för en förändring som leder till ett bättre samhälle för ALLA i stället för ett litet utvalt fåtal.

        Om man som jag arbetat med skatteplanering så sitter man även inne med svaret på hur enkelt det är att stoppa denna helt och hållet vilket är precis vad jag försöker åstadkomma med mitt politiska engagemang.

        Om du lyssnade till Stefan Löfvens tal i Almedalen igår så fick du dig till livs att många länder hyllar Sverige och socialdemokraterna därför att vi arbetar för större jämlikhet och mindre inkomst- och förmögenhetsklyftor. Lyssnade du noga kunde du även lära att socialdemokratisk politik innebär att vi vänt trenden och fått ett läge där fler jobb flyttar hem till Sverige än antalet av de som flyttar ut.

        Jag har inget alls emot företag och företagsägare – Tvärt om värnar jag om dessa och vill att de ska få det bättre – Däremot jobbar jag emot allt som innebär att man skaffar sig fördelar på andras bekostnad genom att försätta spelreglerna i den fria marknadsekonomin ur spel och genom att skatteplanera och sålunda smita från den skattenota man rimligen bör betala.

  4. Lasse

    Jag håller fullständigt med dig vad gäller skatteplanering och att skicka vinster ut ur landet.
    Men var finns skillnaden för mig som företagare idag och för 3 år sen ??
    Hur har ni hjälpt mig att skapa ännu fler arbetstillfällen, jag börjar snarare att fundera på att anställa mindre personal eftersom kraven/kostnaderna ökas.
    Har idag ingen kollektivanslutning för mina anställda men de tjänar ca 23% mer än bransch- genomsnittet ,och har mycket bättre försäkringar.
    Mitt företag går bra men kan dra ner på verksamheten/personalstyrkan och göra samma procentuella vinst ändå och slippa mycket av personalfrågor osv .
    Men jag gillar min personal och vill ha dom kvar, men kommer i framtiden att kolla extra noga om de jag tänker anställa har stor tidigare sjukfrånvaro.
    Detta för att inte drabbas av framtida ökade kostnader vad gäller ersättningen som ni har på förslag.
    Jag anställer hellre de som har haft en stor närvaro på tidigare arbetsplatser och vårdar dessa anställda ömt och ser till att de inte får belastningsskador osv.
    Tyvärr kommer dessa ökade kostnader att slå hårt och skapa utanförskap hos personer med tidigare fysiska och psykiska problem även om de är fullt friska idag.
    Vet att det finns en trend i vissa branscher att man tar hem jobben, kostnaderna ökar i tex China och mycket flyttas idag till nästa populära lågprisländer ,Afrika.
    Men mycket flyttas även idag, oroligheterna runt om är den största orsaken inte S som skapat ett bättre företagsklimat i Sverige men de kan ju säkert lura sina väljare som inte är företagare.
    Sen tycker jag att du som ”predikar” kärlekens budskap kastar mycket skit i kring dig vad gäller andra partiledare och såna som inte har samma åsikt som dig. Smile

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om vi börjar i slutet så försöker jag att undvika att kasta skit – Däremot mäter jag alla förslag som kommer på den skala jag införde för länge sedan för att göra så – Den skala som har kärlek i ena änden och girighet i den andra. Det jag mäter är hur ett förslag eller ett beslut slår på den skalan sett till hur många som gynnas av förslaget vilket avgör om förslaget ligger närmare kärlek eller närmare girighet.

      Socialdemokraterna är bra för företagen och har så alltid varit. Hade det inte varit för stark och konsekvent socialdemokratisk politik och för reformer som sett till att företagen haft god tillgång på välutbildad arbetskraft hade inte Sverige haft så många världsledande företag som idag.

      Om alla företag gör rätt för sig och betalar den skatt de ska så kan vi förhoppningsvis sänka skatten för alla företag – Dessutom skapa ett läge där de företag som fuskar med skatten inte kan konkurrera ut de som inte gör det genom att använda delar av det de fuskat undan till att dumpa priserna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.