Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Cecilia Malmström och EU-kommissionen verkar tro på tomten.

Jag har mycket svårt att tro annat än att Liberalernas EU-kommissionär även tror på tomten – Detta därför att hon och EU-kommissionen tror att det utkast till handelsavtal mellan EU och Kanada kallat CETA-avtalet ska passera genom EU:s nationella parlament.

Hur EU-kommissionen och Cecilia Malmström kan leva i så stor självförnekelse att man vägrar inse att EU:s medborgare är trötta på att ständigt köras över av kommissionen och EU på grund av överstatliga beslut och direktörsfasoner och att det är på grund av detta som britterna röstade för ett brexit övergår mitt förstånd.

CETA-avtalet är som jag skrev i ett tidigare inlägg ett lika stort hot mot demokratin som det nedröstade och kritiserade TTIP och ett avtal som måste bekämpas med näbbar och klor om inte demokrati och demokratiska spelregler ska förpassas till sophögen.

Att skriva avtal som ensidigt sätter företagen i förarsätet på medborgarnas bekostnad är ansvarslöst!

Som jag ser det handlar CETA-, TTIP och TiSA-avtalen om en enda sak – Nämligen att göra verklighet av den tyske finansministern Wolfgang Schäuble önskan – Den där han sa följande: ”Vi kan inte ha en ordning i EU som innebär att politikska beslut kan rivas upp och ändras bara därför att den politiska majoriteten förändras på grund av utfallen i demokratiska val”.

Ett uttalande som både förskräcker och visar hur en av världens mäktigaste män ser på vanliga medborgare.

Min förhoppning är därför att Sverige och den svenska regeringen gör allt den kan genom att rösta NEJ till CETA-avtalet i nuvarande form och att Sverige därefter jobbar för att tillsammans med andra länder skapa frihandelsavtal som gör precis det ett handelsavtal ska göra – Nämligen eliminera tullar, importskatter och handelshinder i form av import- och exportkvoter.

Sverige och EU behöver inte CETA-avtal och andra liknande avtal som sätter demokratin ur spel – Vad Sverige och EU behöver är avtal som sätter demokratin först på agendan och avtal som leder till större JÄMLIKHET och minskade inkomst- och förmögenhetsklyftor.

Låt oss därför förpassa förslaget om CETA-avtal dit där det hör hemma – Till historiens sophög!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

2 kommentarer

  1. Ingrid

    Anders, du som verkar mer insatt i TTIP och CETA mm än så många andra – varför höjer du inte din röst, och skriver en kreativ artikel som du kan försöka få in i någon av de större tidningarna. – Tiden är knapp, och vi behöver få ut allt det som pågår, och där är du mer insatt än de flesta. Dessutom är du socialdemokrat. – Har du dryftat din uppfattning på ett högre plan? – Om du inte har gjort det, är det absolut någonting du borde göra – ”för den goda sakens skull”. OM någon börjar, kanske fler inom media följer efter och börjar med att informera om hur illa ställt det är med avseende på TTIP och CETA.

    — Tänk om du kunde ställa adekvata frågor till regering och riksdag, och därmed uppmärksamma dem på det ohållbara i situationen – så att de finner det oetiskt att rösta för… !!!

    – Detta är ju faktiskt en total ödesfråga, som i såna fall att det går igenom, kommer att problematisera och förstöra tillvaron för flera kommande generationer.

    – Det ”provisoriska” ikraftträdandet kan tyvärr bli slutgiltigt, och ratificering av så många
    länder skulle kunna ta flera år. Dessutom, när det blir klart att det inte går igenom kan CETA ha hunnit bli så fast förankrat att ingen väg ut finns, och då kanske ett återkallande svårligen kan göras möjligt! – Det här är det absolut största problemet, eftersom demokratiska principer i alla sammanhang verkar vara ”satta ur spel”.

    – Du verkar ha kontakter och kunskap, och du säger dig vara socialdemokrat – så vill du bidra storligen och försöka ”göra en skillnad” bör du absolut lyfta frågan till ett högre plan där den hör hemma…

    Själv är jag enbart en ”enkel gräsrot som har reagerat” – tyvärr har jag inga som helst kontakter någonstans! Det jag gör är att informera min omgivning, som tycker att allt är ”fruktansvärt obskyrt”.

    – Jag när en förhoppning, och hoppas innerligt att du antar mitt förslag, och att du så snart som möjligt skrider till verket med att informera och skriva mer utåtriktat till dem som berörs av att fatta besluten i regering och riksdag, liksom via media till folkopinionen – alltså till alla gräsrötter i landet som också behöver få förstå vilka beslut som kommer att fattas ”ovanför deras huvuden”.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      tack för de värmande orden. Jag har höjt rösten rätt rejält och dessutom tagit upp saken på vår distriktskongress och avvaktar därför med spänning vilken vår hållning kommer att bli i samband med nästa års partikongress.

      Planen finns på en artikel – Men först när tiden är mogen vilket den snart är.

      Jag har för avsikt att försöka göra skillnad i frågan och CETA kan inte införas innan det fått sitt godkännande i de nationella parlamenten – Något som kommer att ta åtskilliga år. Dessutom tror jag att ett godkännande blir omöjligt i en rad tunga länder av vilka ett är Frankrike och sannolikt även Tyskland där man vacklar i frågan.

      Min kampanj har redan startat och just nu pågår en kampanj för att söka stöd hos mina partivänner för ett NEJ.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.